Legyen tél vagy nyár, Isztambulban, a bazárban, a hatalmas tömegben legfeljebb topogni lehet. Sebaj, bőven marad idő a nézegetésre. Kertbarát szemmel inkább a Fűszer- más nevén Egyiptomi Bazár kínál különleges érdekességeket. Az épületben szemnek, orrnak kápráztató csodákat lehet találni: olyan szárított, őrölt fűszereket, virágokat, más növényi részeket, amilyeneket nálunk legfeljebb az apró zacskókba zárt keverékekhez használnak. Itt viszont az alapanyagot teljes valójában lehet felismerni.

A mag és a szárítmány külön üzletág

 

Akit a szokásos kíváncsiságnál is jobban érdekelnek a fűszerek, szárítmányok, vigyen magával zsebkönyvet, és nem ártana egy gurmandszótár sem. Az árusok törökül biztosan sokat tudnak portékájukról, sőt van, aki angolul is elmondja a lényeget, de biztosabb forrás a szakirodalom, és így a nyelvi nehézségek is áthidalhatóak. Ajánlható módszer a fényképezés is, a fényképet otthon nyugodt körülmények között lehet elemezni.

 

Édesség, fűszer, szivacs - mindegy, csak vegyék!

A Fűszer Bazár oldalában, a szabadban húzódnak meg az isztambuli gazdabolt árusai. Itt már kisebb a tömeg, nem a turisták tapossák egymást. Ide határozott céllal érkezik a látogató. A bazár más áruféleségeivel összehasonlítva, mondhatni, szegényes a helyi dísz- és haszonnövénypalánta kínálata. De itt vannak a mediterrán faiskolai növények is. Egy korábbi látogatásomkor vásároltam egy különleges mintázatú csíkos rózsát, amit sikerült is hazahozni. A helyi, fémből, fából, műanyagból készült kéziszerszámok láttán megállapíthatjuk, hogy a magyarországi szakboltok kínálata jobb.

Az a bizonyos csíkos rózsa
A magyar kínálaz azért jobb ennél
Mimózák
Minikaktusz művirággal

A piac egyik slágerterméke a pióca. Nagy műanyag flakonokban vásárolják. A piócával való gyógyítás a természetgyógyászat régi ága. Ha jó helyre tapasztják, akkor a pióca nyálában lévő véralvadás- és gyulladás gátló anyagok révén antibiotikus és szövetlazító hatást lehet elérni. A pióca nyála ezen felül igen hatékony fájdalomcsillapító is.

E piaci részen találnak helyet a hobbiállat-árusok. Ha csak rövid ideig nézzük a vevőket, eladókat, képet kaphatunk a török állatszeretetről is. Megvásárolhatók a madár, rágcsáló, hal, macska, kutya és még ki tudja milyen állat számára való táplálékok és a törökös kiegészítők.

A bazár kutyaszemmel

A magyar növényvédelmi hatóság emberei biztos frászt kapnának, ha látnák, hogy kimérve árusítják a növényvédő szereket, műtrágyákat. Ezek többsége masszaszerűen ragacs, ami nem is csoda, hiszen a tenger, pontosabban az Aranyszarv-öböl alig 200 méterre, a páratartalom jóval 80 százalék felett van. Mindez persze nem zavarja sem a vevőket, sem az eladókat. 

Alul a vetőmag, középen a műtrágya, fent a szotyi

Vegyszerek kicsiben, nagyban

Szerző: Czauner Péter

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!