Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Téli nyélbabra

A tevékeny kertésznek a téli hónapok kevés munkát adnak, ilyenkor kellene időt szánni a szerszámok karbantartására, felújítására. A gépek javítgatásához némi szakértelem is szükséges, de a legegyszerűbbnek tűnő kézi szerszámok is igénylik a rendszeres pátyolgatást. Az olyan látszólag puritán eszközök, mint a kapa, ásó vagy a gereblye évezredes fejlesztés révén kerültek a szerszámos kamrába. A használat során ezek kopnak, deformálódnak. Sokan ilyenkor újat vásárolnak, pedig pár perces munkával újra hadra fogható állapotba lehetne hozni ezeket. De főleg az ásók, kapák, gereblyék között előfordulhatnak olyanok is, amelyeken a reszelő, köszörű nem segít. Esetleg nyélcserére is sor kerülhet.

01.jpgCsinos szerszámhoz csinos nyél dukál

Ha kertünket felkészítettük már a télre, ideje eltenni a szerszámokat is. Amennyiben az utolsó fűnyírás után nem tettük meg, akkor most tisztítsuk meg a fűnyírót: kefével távolítsuk el a rátapadt fűmaradványokat, és ellenőrizzük a késeket, hátha újra kell élezni őket. A benzines fűnyírót lehetőleg üres tartállyal tegyük el.

A kerti locsolócsövet se hagyjuk kint, nehogy a fagy megrepessze, inkább összetekerve akasszuk fel a szerszámos kamrában, sufniban, garázsban, kinek mije van. Ha nincs, építhetünk is egy kis helyeset, pl. ilyet:

házikó.jpg

MTD_Fejlec_02.jpg

Ásó, kapa, gereblye, lapát és ki tudja, még hány különböző szerszám kell, hogy helyet kapjon a kamrában, ha kertészkedésre adjuk a fejünket. Sokunk ráadásul örökölte a szerszámokat, ami azt is jelenti, hogy a nyél már görbécske, a szálkák nem kímélik a tenyerünket, ráadásul a le-lejáró ásófejet is élesíteni, rozsdátlanítani kell.

650_71_iM-M_B50_0911_01.jpg

Még messze a kertészeti szezon kezdete, bár akinek nagy a kertje, már metszhet, mert jobb most egy kicsit fagyoskodni, mint tavasszal kapkodni, amikor megindultak a növények. Az év végi ünnepek elmúltával érdemes a szerszámoskamrában, a fiókokban körülnézni. Egy kis karbantartás sohasem árt, és most még van idő pótlásért a gazdaboltokba szaladgálni.

Marci szerszámai.jpgA rendes gazda már így várja a tavaszt

Csípős reggelek, de napközben akár napsütés is várható a hétvégén, így néhány órát mindenképpen érdemes a szabadban tölteni munkával vagy csak úgy.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek