A tevékeny kertésznek a téli hónapok kevés munkát adnak, ilyenkor kellene időt szánni a szerszámok karbantartására, felújítására. A gépek javítgatásához némi szakértelem is szükséges, de a legegyszerűbbnek tűnő kézi szerszámok is igénylik a rendszeres pátyolgatást. Az olyan látszólag puritán eszközök, mint a kapa, ásó vagy a gereblye évezredes fejlesztés révén kerültek a szerszámos kamrába. A használat során ezek kopnak, deformálódnak. Sokan ilyenkor újat vásárolnak, pedig pár perces munkával újra hadra fogható állapotba lehetne hozni ezeket. De főleg az ásók, kapák, gereblyék között előfordulhatnak olyanok is, amelyeken a reszelő, köszörű nem segít. Esetleg nyélcserére is sor kerülhet.

01.jpgCsinos szerszámhoz csinos nyél dukál

Az általános generál előtt érdemes a talajművelő eszközök fizikájával is megismerkedni, ugyanis ebben rejlik zsenialitásuk. Kezdjük a nyéllel. A barkácsáruházak, sőt a nagy élelmiszerláncok kertészeti részlegei is hatalmas választékot kínálnak, különböző méretű, egyszerű, könnyű, kissé nehezebb, felületkezelt, lakkozott, festett, magyar, német, francia és ki tudja honnan származó nyeleket. Szerencsésebb helyzetben van, aki vidéki piacra is jár, az ilyenek közelében mindig akad „nyeles ember”. Érdemes tőlük szívós, könnyű nyelet vásárolni.

herramientas.jpgFontos a pontos illesztés

A szerszámnyél esetén fontos a használóra méretezés. Biztos derékfájás lesz abból, ha a kisebb és nagyobb ember ugyanazzal a szerszámmal dolgozik. Egy 175-180 centis kertész ásója akkor jó, ha nyele legalább 140 centis, a lapát 20-25 centivel hosszabb nyélen áll biztosan a kézben, míg a gereblye nyelének legalább 220 centisnek kell lennie. A kapa különleges fegyver, a különböző típusoknak  más-más hosszúságú nyélen kell állni, ha nem így van, akkor biztos a hátfájás.

A nyél kiválasztásához hasonlatosan fontos a szerszám biztos rögzítése. Érdemes elmélyedni az ék illesztés tudományában, különben a lötyögő szerszám sok bajt okozhat.

safe_image.jpgRégen megbecsülték a szerszámokat

Ha együtt a szerszám és az új nyél, aki nem szeret kesztyűben dolgozni, hozzákezdhet a nyél ápolgatásához, a finom munkához. A szűz fát érdemes lenolajkencével vagy szalonnával többször átkenni, hogy selymes, lágy tapintású legyen.

A  hagyományos kovácsoltvas-fa kombinációjú földművelő kézi szerszámok mellett léteznek korszerűek is. Ilyenek az ergonomikus nyeleken ülők.  A hosszú nyél és a 40°-os emelési szög minimálisra csökkenti a hát- és vállizomzat terhelését, a markolat természetes tartást biztosít a kéznek. Ezek a nyelek réteges szerkezetűek: az acél belsőt a biztos csúszásmentes fogást biztosító műanyag fedi.

770641.jpegKisebb kertekbe jó választás a combisystem-szerszám

Vannak egyes szerszámok, de cserélhető fejűek is. A jobb márkájú termékek pontos és tartós csatlakozást ígérnek. Aki ilyenre vált, jó ha elteszi a blokkot, mert egyes cégek, ha nem is Magyarországon, de több évtizedes garanciát ígérnek.