Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

Július - Szent Jakab hava

27. hét:

- július 2. (Sarlós Boldogasszony): Az egykori sarlós aratás kezdőnapja. Ezen a napon a gyógyfüveket is sarlóval vágták le, majd megszentelték. Az aratás első napján először elmentek a templomba, majd a mise után a földeken vágtak egy rendet a búzába, és hazamentek. Másnap aztán ténylegesen beindult az aratás.

- július 5. (Sarolta): Ha esik, rossz lesz a dió- és a mogyorótermés.

Ne habozz, magozz!

A cseresznye- és meggymagozás nálunk soha nem okozott különösebb problémát, mert praktikus nagymamám mindig magostól rakta el a gyümölcsöket (a befőttből sokkal könnyebben kijön a mag, mint nyersen), süteményhez meg sosem kellett fél kilónál több bogyót kicsontozni. Az érett meggyből/cseresznyéből amúgy is szinte magától kijön a magja, csak egy kicsit meg kell nyomni. Igaz, utána jöhet a nagytakarítás vagy rosszabb esetben festés, főleg, ha pl. a mindent majdnem feketére festő szomolyai cseresznyével dolgoztunk.

Dugványozzunk, jó lesz!

A tömegnövényekre kár sok pénzt költeni, a meleg nyárban házilag is sokszorosíthatjuk őket. Az eljárások többsége egyszerű, és aki próbálkozik, nem sokat veszíthet, ha esetleg a fióka életre keltése nem sikerül.

A folyamatosan nyíló egynyári virágokról már lehet magot gyűjteni. Azt azonban tudni illik, hogy nem hibrid-e a szaporításra kiszemelt növény. Ha igen, akkor felesleges a magfogás, mert nem biztos, hogy az utód hasonlítani fog.

Kb. 10 éve történt, hogy a szomszéd néni a kezembe nyomott egy nagy csokor zeller kinézetű zöld levelet, mondván, ez maggi, és elég belőle egy szál a húslevesbe. Előtte soha nem hallottam ilyen nevű növényről, csak az ételízesítő Maggiról, ami gyerekkorom nagy kedvence volt. Hollandiában élő nagybátyámnak köszönhetően a nagymamánál mindig volt jó pár üveggel, és annyira szerettük, hogy a gyümölcslevesen kívül mindenbe löttyintettünk belőle.

Szúnyogfrász

Az enyhe télnek már eddig is sok kellemetlen dolgot köszönhettünk, most itt az éppen aktuális szúnyogprobléma. A szakértők szerint idén rekordmennyiségű rovar fogja szívni a vérünket, ráadásul nem csak az eddig megszokott dögök, hanem a napközben is támadó és több veszélyes trópusi betegséget is terjesztő ázsiai tigrisszúnyog, vagy az észrevétlenül csípő, ámde nehezen gyógyuló fekélyeket okozó lepkeszúnyog. Ezért a héten elkezdik az összehangolt irtást, amit mostanában már csak gyérítésnek hívnak…

Lepkeszúnyog

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

24. hét:

- június 23. (Zoltán): a június 23-ról 24-re virradó éjszaka Szentivánéj, azaz Szent Iván (Keresztelő Szent János) napjának előestéje.

- június 24. (Iván): Nyári napforduló, tűzgyújtás és tűzugrás egészségmegőrzés és szerelemvarázslás céljával. Ilyenkor az örömtüzekkel ünneplik a fényt, elűzik a sötétséget. A gonosz elűzésére a tűzbe sok helyen gyógyfüveket, gyümölcsöt dobnak. Magyar népszokás a a tűzbe vetett alma evése, mert aki azt elfogyasztja, nem lesz beteg. A Szent Iván éji tűzből parazsat vittek a kertbe meg a földekre, nehogy a káposztát megrágja a hernyó vagy a búza üszkös legyen.

- június 27. (László): „Jól figyeld meg László napját, jó előre megjósolja az idő járását!”

- június 29. (Péter, majd rá egy napra Pál): „Kaszát, sarlót készíts, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!”

Haszontalan cseresznye

Lehet, hogy megköveznek, de szerintem egyetlen cseresznyefánk kertünk legkevésbé hasznosítható gyümölcsét adja. Annyit sejtek róla, hogy valamelyik Germersdorfi, de azt nem, hogy pontosan melyik. Fő előnye az árnyék és az, hogy az érés idején kisgyerekes városi barátaink porontyait rövid időre leköti a cseresznyefalás. Az idén a sárga lapok jelzéseinek köszönhetően bőséges termését sikerült kukactalanul megtartani, igaz most magyarázkodnom kell, hogy mitől maradt bio.

Fűszerkert minimál

Akinek kertje van, bátran ültethet kedvére bármilyen fűszernövényt, hiszen bőven van hely a terjeszkedésre. Telepítheti a kerti út mellé, elkeríthet külön kis fűszerkertet vagy építhet fűszerspirált is.

Magro - piaci körkép

Találtunk egy nagyon érdekes mezőgazdasági portált, melynek információira talán több olvasónak is szüksége lehet. A Magro.hu igazából egy mezőgazdasági piactér, ahol eladó és vevő könnyen egymásra találhat, akár búzát, akár zöldséget vagy haszonállatot keres-kínál.

Az alábbiakban friss gabonapiaci információkat teszünk közzé a Magro.hu piaci elemzőjének tollából.

A 24. héten stagnált a kukorica és a búza ára is

A kukorica és a búza stagnáló ára miatt a 24. héten nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) és az elemzés írásakor (2014. 06. 16.) 10770,80 ponton áll. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Nem változott érdemben a kukorica ára 24. héten a Magro.hu piactéren, így átlagára továbbra is az 50 ezer Ft alatt „parkol”. Hasonlóan, viszonylag eseménytelenül telt a hét szerte világ terménypiacain a kukoricát illetően. Változást az hozhat a folytatásban, hogy nagyon egyenetlenül alakul a kereslet és kínálat aránya. Nagyon erős a keresleti nyomás, ami azon túl, hogy árfelhajtó hatású, a kínálati oldalt is aktivizálhatja. Jelenleg a piactéren 3 ezer tonna kukoricát kínálnak megvételre és 112 ezer tonnát keresnek.

A kukoricaforgalom a Magro.hu online mezőgazdasági piactéren

 

2014. ápr.

2014. máj.

2014.

21. hét

22. hét

23. hét

24. hét

Átlagár (Ft/t)

47 863

49 870

50 027

49 505

49 951

49 945

Kötési mennyiség (t)

14 045

21 661

4 691

5 220

5 625

5 610

 

A búza árának csökkenése megállt a 24. héten és átlagban 58 ezer Ft felett stabilizálódott. Az étkezési búzát továbbra is 59 000 forinton, a takarmány búzát pedig 50 ezer forinton adták-vették a piactéren. A magyarországi stagnálással ellentétben a világ árutőzsdéin inkább csökkentek az árak, 3-4 százalékkal. Úgy tűnik, hazánkban már nincsen jelentősebb kínálat a termelők kezében és már mindenki az aratást várja. Idén 5 millió tonna körül várható az újbúza országos mennyisége. Jelenleg összesen 1 ezer tonna búzát kínálnak megvételre, valamint 22 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu online mezőgazdasági piactéren

 

2014. ápr.

2014. máj.

2014.

21. hét

22. hét

23. hét

24. hét

Átlagár (Ft/t)

55 501

54 359

59 065

58 793

58 242

58 257

Kötési mennyiség (t)

5 770

7 289

1 220

1 683

1 725

1 005

 

Szerző:

Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

A természetben a kúszónövények mindig megtalálják a módját, hogy kedvükre kapaszkodjanak felfelé. Ugyanezt a kertben is megteszik, ha módjuk van rá: egy fa vagy fal mellé ültetett, esetleg véletlenül megeredt borostyán, vadszőlő, lonc vagy futórózsa akár segítség nélkül is képes megkapaszkodni.

A lassan megszokottá váló kánikulahullámok nagy mértékben átalakítják a nyári gyümölcsök életét, ezzel a termés használhatóságát. A tudósok képesek pontosan meghatározni, milyen hatással lehet a termésérleléssel ebben az időszakban bajlódó gyümölcsfákra a hosszabb, rövidebb tartó száraz forróság. A magukra hagyott növények ilyenkor az utódlást szolgáló magra koncentrálva minden mást háttérbe szorítanak. Ezek a gyümölcsök inkább magosak, mint húsosak lesznek.

Jégbe zárt kert

Idén jó korán csöppentünk bele a trópusi időjárásba, aminek egyetlen pozitívuma eddig, hogy idő előtt és egyszerre élvezhetjük az amúgy egymás után érő gyümölcsöket. A fanyar bogyósok jéggel kombinálva enyhítik a hőség okozta kínt, már a puszta látványuk is felüdülést hoz. Én legalábbis napok óta önkéntelenül ilyen képekbe botlom, úgyhogy meg is osztok néhányat, hátha másnak is segít.

Tudta? Magyarországon 12 bagolyfaj fordul elő

Erdei fülesbagoly fiókája

A leggyakoribb hazai költőfajok az erdei fülesbagoly (Asio otus), a macskabagoly (Strix aluco), a gyöngybagoly (Tyto alba) és a kuvik (Athene noctua). Ritkább fészkelők az uhu (Bubo bubo), a füleskuvik (Otus scops), a réti fülesbagoly (Asio flammeus) és az uráli bagoly (Strix uralensis), valamint néhány nagyon ritkán előforduló faj (pl. törpekuvik).

Régi népélet naptára


Június - Szent Iván hava

24. hét:

- június 9. (Pünkösd)

- június 10. (Margit): Legyes Margit napján nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor ebben az évben sok légy lesz. Retkes Margitnak is hívják, mert az ilyenkor vetett retek finom gyenge marad. Általában esős nap.

- június 11. (Barnabás): Szénakaszáló és gyógyfűgyűjtő nap

- június 13. (Antal): Dologtiltó nap: ha egy asszony ezen a napon lisztbe nyúl, kelés nő a kezén. Ha nagy esők jönnek, "Szent Antal elviszi a szénát!"

- június 15. (Jolán, Vid): Vitus vagy Vid napja is, aki a vitustánc, hisztérikus rohamok, őrjöngés, kígyócsípés, kutyaharapás esetében segít.

Úgy tartják, ilyenkor fordul meg az időjárás, amely egyben termésjósló is: jó idő esetén jó, rossz időben pedig rossz termés várható. Ha Szent Vid napján eső esik, hibás lesz az árpa. A megfigyelések szerint e napon gyakran zivataros, viharos az idő.

A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, az ünnep a húsvétot követő 50. napon kezdődik. Ráadásul idén egybeesik az időjós Medárd-nappal, amikor is ha esik, negyven napig esik, de ha süt a nap, 40 napig jó idő lesz és édes lesz a bor. Most úgy tűnik, az utóbbi a valószínűbb...

Romantika a kertben

Egy romantikus stílusú kert első látásra olyan, mint a lusta kertész portája: minden burjánzik, boldog összevisszaságban nő, akárhova lépünk, mindig valami vártalan, izgalmas dologba csöppenünk, ugyanakkor béke és nyugalom vesz körül.

Ez a "hanyagság" azonban csak látszólagos, hiszen a romantikus környezet alapja mindenféle futó, bokrosodó, kúszó, csüngő rózsa, amely semmiképpen nem tartozik az igénytelen növények közé. Egy szemet gyönyörködtető, illatozó rózsakert nem a véletlen műve.

Egyetlen nagyobbacska levendulabokor elég, hogy a családi molyfészkeket saját irtószerrel felszámolhassuk. Ráadásul a gyógyító hatásáról is híres levendula nagyon kellemes társ a kertben, balkonon.

Aki volt már a Debreceni Virágkarneválon, vagy legalább képeket látott róla, tudja, milyen lenyűgöző, amikor hatalmas szobrok, tárgyak virágba borulnak. Az így megelevenedett jelenetek azonban csak ideig-óráig látványosak, mert a vágott virágok hamar tönkremennek.

Ezek a pillangók nem Debrecenben röpködnek

Június - Szent Iván hava

A június hónap elnevezése egyesek szerint a régi római "Junius"-nemzetség nevéből ered. Lehetségesnek tűnik, hogy a naptárt megreformáló Caesar fiáról, Marcus Junius Brutusról nevezték el. Amikor azonban Brutus meggyilkolta a saját apját, méltatlanná vált arra, hogy egy hónap névadója legyen, ezért ettől fogva Juno istennőtől származtatták az elnevezést. Ez a magyarázat könnyen beivódott a köztudatba, hiszen Juno istennő, a csillagos égbolt királynője is tagja volt a március, április és május neveket adó isteni családnak (Mars, Vénusz, Jupiter).

A népi megfigyelések szerint a június – bár a nyár kezdete – veszélyes lehet. „Júniusi derült ég bőség, júniusi sár szükség” – tartja a népi bölcsesség, mert ilyenkor már nem hiányzik az eső a gabonának.

23. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, 40 napig esni fog, ha süt a nap, 40 napos szárazság jön. Általában erős lehűlés várható. Megfigyelések szerint, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor. Ha esik, szépen kihajt a fű, bő lesz a szőlőtermés, de gyenge a bor.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek