Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Faültető Farkas napja

Egy kínai közmondás szerint "a legjobb időpont a faültetésre 20 évvel ezelőtt volt. A második legjobb időpont ma van". Ráadásul október 31. Faültető Farkas napja is, úgyhogy minden amellett szól, hogy a most még várhatóan kellemes időt kihasználjuk néhány facsemete telepítésére.

faültetés.jpg

Fura halloween-növények

Ahogy közeleg All-Hallows-Even, azaz a pogány eredetű Halloween éjszakája (október 31.), mindenhol töklámpás-készítési ötletekbe, faragási útmutatókba botlunk. E nappal kapcsolatban - akár megtartjuk, akár nem - mindenképpen eszünkbe jut az ördög, a pokol, a szellemek, boszorkányok, kísértetek, akik ezen az éjszakán összezavarják az élőket, és persze a hiedelmekhez kapcsolódó állatok: pókok, denevérek is.

A természet szerencsére e napon sem hagy cserben bennünket, hiszen jó pár növénnyel megteremthetjük a halloween-i hangulatot. Nézzünk néhány példát:

ÖRDÖG

ördögnyelv.jpgTüskés anyósnyelv

Több növény nevében is megbújik az ördög. Az angolban "devil's thorn"-nak (ördögtövis) nevezett Solanum pyracanthum viszont magyarul tüskés anyósnyelv, ki tudja, miért… Mindenesetre a növény színe gyönyörű, tüskéi pedig ijesztőek, így jól illenek az alkalomhoz. Ha a májusban vetett magról nevelve megmarad, kb. ilyentájt már akár 2 méteres is lehet. Termése enyhén mérgező.

Régi népélet naptára

P1020138 másolata.JPG

Október - Mindszent hava

44. hét:

- október 28. (Simon): Simon-Júdás napján kezdték Tokaj-Hegyalján a szüretet, melyről így szól a regula:
 "Rég felírta Noé Tokaj hegyormára
Hegyaljai kapás várj Simon Judára."

Sok helyen a Simon-napi hidegről szól a fáma: "Eljön a Simon, Júdás, dideregve fázik a gulyás." vagy "Mögérkezett Simon Júdás, jaj mán néköd pőregatyás."

Ha szép az idő ezen a napon, a következő évben jó termés várható.

Kétféle kertészkedő van: aki komposztál, és aki szemétnek nézi az aranyat érő kerti (és konyhai) hulladékot. A komposztálás a szelektív hulladékgyűjtés tökéletes kiegészítője, ugyanis, ami nem mehet a különböző színű utcai tartályokba, abból növényeleség lehet.

komposzt_kas2.jpg

A komposzthalomba szinte minden rakható, így nemcsak a kertben keletkező csaknem összes szerves anyagot, de a konyhai hulladék harmadát is sikerülhet hasznosítani.

Közeleg a Halloween, sokan már lelkesen faragják az erre a célra szolgáló nagy narancssárga tököket, mások meg azon fanyalognak, minek nekünk megint egy amerikai ünnep, van nekünk így is elég. Pedig a töklámpás készítés nálunk sem volt ismeretlen: öregek mesélik, gyerekkorukban aratáskor a földeken maradt sütőtökökből ők is faragtak vicces fejeket.

tökmező.jpg

Így vagy úgy, az tagadhatatlan, hogy a narancssárga tökök magukban vagy az ősz egyéb színpompás terméseivel, leveleivel kiegészítve nagyon szép látványt nyújtanak kint és bent. Ezért mindenképpen érdemes kihasználni az ilyenkor jellemző tökdömpinget egy kis díszítésre.

díszes ősz.jpg

Mert ha nem, most megteheted! Mindig öröm hírt adni a város zöldítését szolgáló kezdeményezésről, főleg, ha ehhez még jótékony célok is kapcsolódnak. Egyedülálló faültetést szervez a segítettem.hu, Rákosmente Önkormányzata és a WeWood 2013.október 29-én 10 órától Budapesten, a XVII. kerületi Széchenyi utcában.

Segitettem_BB_504x238.jpg

Régi népélet naptára

káposzta1.jpg

Október - Mindszent hava

43. hét:

- október 21. (Orsolya): A káposzta és a kerti vetemények betakarításának napja. Úgy vélték, ilyenkor már ideje mindent betakarítani, mert nem tudni, milyen időjárás jön. Ha sok az eső, kirepedhetnek a káposztafejek, ezért jobb inkább Orsolya napján leszedni. A Somló-vidéken és Kőszeg környékén a szüret kezdete.

- október 26. (Dömötör): A Dömötör-napi hideg szél kemény telet jósol. Juhászújévnek is hívják, mert a juhászok ezen a napon számoltak el a gazdákkal, ill. ekkor hosszabbították meg a szolgálatukat. Az Alföldön ennek örömére állatvásárokat, mulatságokat, "dömötörözést" tartottak.

Erre a hétvégére is igazi kertészkedős-kirándulós időt ígérnek, úgyhogy ne ücsörögjünk a szobában!

P1020138 másolata.JPG

- Ha még nem tettük, a dáliagumókat szedjük fel, és tegyük száraz, hűvös helyre. A kardvirággal és a gumós begóniával is ez a tennivaló. Gumóikat legjobb, ha homokba tesszük.

- Most ültethetünk még bogyósgyümölcsű bokrokat, szabadgyökerű gyümölcsfákat, cserjéket, rózsákat.

- A földiszeder vesszőit vágjuk le, és a nyesedéket hagyjuk a bokor alatt, mert véd a fagytól.

- A balkonládákba is most ültethetjük a teraszra, erkélyre szánt virágok hagymáit.

- A gyepről folyamatosan szedjük fel a lehullott leveleket, de a fák, bokrok tövében hagyjuk ott. A hasznos rovarok áttelelhetnek az avarban.

Szerencsére ezen a hétvégén is sok program közül válogathatunk:

Aki szeret kirándulni, és éppen Baján van, 10-kor még elérheti a Gemenc Zrt. Kikötőjéből induló sétahajót, amely az Avartaposó túra helyszínére viszi az érdeklődőket.

Eger közelében, Szarvaskőben szombaton a csipkebogyóé a főszerep: lehet túrázni, csipkebogyót szedni, hecsedlit főzni. Programok itt.

Noszvajon a birsünnepen sajátíthatjuk el a birsalmasajt készítésének fortélyait, és aki nem evett még birsalmás bablevest, szintén ott a helye!

A Hortobágyon egész hétvégén Daruünnep. A komolyabb fagyokig nálunk maradó darvak száma az utóbbi időkben már 80-100 ezerre nőtt, így elképzelhető, micsoda látvány, amikor késő délután csapatokban húznak a halastavakhoz, ahol az éjszakákat töltik. További részletek itt.

A másik nagyon látványos esemény a hétvégén Tatán az Öreg-tavi nagy halászat, amit 400 méteres húzóhálóval végeznek. A kifogott halakat nemcsak nézni, de enni és venni is lehet. 

Budapesten a Petőfi Csarnokban szombat-vasárnap Országos Kisállat- és Növényvásár.

Szép hétvégét!

Kishantos neve ismerősen csenghet a fenntartható gazdálkodás iránt érdeklődőknek, de más is sokat hallhatott róla az utóbbi időben a földpályázatok kapcsán. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntése alapján ugyanis november 1-től a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság elveszíti 21 éve bio módon művelt földjeit, vagyis megszűnik.

Tegnap a helyszínen ez ellen tiltakozott a Greenpeace Magyarország egy 500 x 150 méteres felirattal, hogy felhívja a figyelmet a földek elvesztésének súlyos veszélyeire.

Save_Kishantos_copyright_Somogyi-Toth_Peter_Greenpeace_2.jpgFotó: Somogyi-Tóth Péter (Greenpeace)

Amint lehullottak a falevelek, indul a szabadgyökeres faiskolai szezon. Ha gyümölcsfa beszerzésére szánják el magukat, akkor ennek ideje az ősz. Az ilyenkor telepített oltványok erednek meg a legjobban. Amíg a földlabdás csemete bármikor ültethető, a szabadgyökeres csak akkor, ha a fa nyugalmi állapotban van.

A telepítés a választással kezdődik.jpgA telepítés a kiválasztással kezdődik

A gyümölcsfajták kiválasztásakor a kert talajának és mikroklímájának figyelembevételével kell magáról a fajról dönteni. A gyümölcsfák többsége oltvány, ami azt jelenti, hogy e házasságba más faj, fajta adja a gyökeret, és más a nemes termő részt. Az adott oltvány alkotórészeinek ismerete azért fontos, mert például azonos fajta más-más alanyra oltva megélhet meszes vagy köves, netán homokos talajon is.

A természetben nagyon sokféle növény él egymás mellett, és ennek a faj- és fajtagazdagságnak meg is van az eredménye: nincsenek jelentősebb betegségek és kártevők. Ezzel szemben egy átlagos kert nem túlságosan fajgazdag, ami melegágya a kártevők, kórokozók elszaporodásának.

Vegyes kultúrák kialakításával és a megfelelő növények társításával nagyon sokat tehetünk kiskertünk egészségéért. Ebben segítenek a gyógynövények is, melyeket növényvédelemre és tápanyag-utánpótlásra egyaránt sikerrel használhatunk. Segítségükkel a terméshozamot is növelhetjük, mert szín- és szagingereket (illóolajok) bocsátanak ki, melyek odavonzzák a hasznos beporzó rovarokat, így nagyobb termésre van kilátás.

image007.jpg

Régi népélet naptára

szőlőfürt.jpg

Október - Mindszent hava

42. hét:

- október 15. (Teréz): Több helyen asszonyi dologtiltó nap: tilos mosni és kenyeret sütni.
Sok helyen ilyenkor kezdenek szüretelni. Egerben ezért Teréz-szedés a neve.

- október 16. (Gál): A halászat befejező napja. A makk érése kezdeti napjának számított azokon a területeken, ahol makkoltató sertéstartással foglalkoztak.

- október 18. (Lukács): A Mecsekalján a gesztenyeszüret napja.

- október 20. (Vendel): A pásztorok védőszentje, Szent Vendel névnapja, ezért sok helyen ezen a napon tartják a pásztorünnepeket.

Erre a hétvégére - legalábbis szombatra mindenképpen - gyönyörű, már-már nyárias időt jósolnak, úgyhogy semmi okunk a szobában ücsörögni. A kertben is van még bőven tennivaló.

kaffeekraenzchen-03_img_308x0.jpg

- Most van itt az ideje fák és cserjék, sziklakerti növények, rózsák, tavasszal virágzó évelők és kétnyáriak ültetésének. A szabadgyökerű (földlabda nélküli) növények gyökereit egy kicsit kurtítsuk meg, a fás növényeket alaposan öntözzük be.

Mit ültessünk ősszel?

Az ősz hagyományosan a szabadgyökerű és földlabdás fák és cserjék fő ültetési szezonja, a konténeres növények viszont szinte bármikor telepíthetők. Igaz, ez utóbbiaknál előfordulhat, hogy otthon derül ki, a gyökerek már teljesen átszőtték az edényt, és az ilyen növényeknek bizony nagyon hosszú időre lehet szükségük, mire a földbe ültetve megerednek.

japánkert.jpg

Az időjósok szerinti kellemesen melegnek ígérkező hétvégén érdemes folytatni a hideget tovább bíró növények teleltetésének előkészületeit. A hőmérő aktuális állásától függetlenül megkezdődtek a teleltetés gyötrelmei, amelyet néhány meleg nap csak elodázhat. A növénybarátok ilyenkor versenyt futnak az időjárással, keresik a helyet és módszert, hogy kedvenceiknek biztonságot nyújtsanak a fagyok idejére.

A kezdő fügenevelők sok mindennel próbálkoznak.JPGA kezdő fügenevelők sok mindennel próbálkoznak

A kertészkedők egyik legkevésbé látványos, ám annál derékfájdítóbb munkája a melegövi, mediterrán növények teleltetése. Sokan tavasszal várják majd hiába, hogy növényük kihajtson. Főleg a kezdő kertészkedők között többen most szembesülnek azzal - és ez a szerencsésebb eset -, hogy a tavaszi, nyári telepítés során nem voltak elég körültekintőek, és a látványos fácskáról, cserjéről kiderül; a magyar klímán télen elfagy.

Szárítsunk virágokat!

A természet gyönyörű színekkel kényeztet bennünket ősszel, és ha kertünket is eleve úgy rendeztük be, a sárga, piros és barna sokféle árnyalatában virítanak a levelek és akár a bokorvesszők is. Októberben még nyílik néhány virág, de lassan felettük is eljár az idő. Viszont megőrizhetjük élénk színeiket a borongósabb téli napokra, ha a fűszer-és gyógynövényekhez hasonlóan megszárítjuk őket.

Trocken.jpg

Lehet kísérletezni, de érdemes inkább azokkal a virágokkal és díszfűfélékkel próbálkozni, melyek a szárítás során megtartják formájukat és színüket. A szárításra szánt szálakat legjobb, ha szép időben, késő délelőtt és kora délután (11-15 óra) közötti időszakban vágjuk le, amikor a harmat már felszáradt és a virágok is kinyíltak.

A módszer ugyanaz, mint a fűszernövényeknél: a kis csokrokat fejjel lefelé, szellős, árnyékos helyen felakasztjuk, mert a tűző nap kifakíthatja a színeket, ráadásul az így megszáradt szirmok, levelek könnyebben törnek.

Régi népélet naptára

1240604_158793894324990_1000791661_n.jpg Fotó: Höltzl Éva

Október - Mindszent hava

41. hét:

- október 9. (Dénes): Ha északról fúj a szél, és a csillagok tündökölve ragyognak, kemény tél várható. Ha napnyugat felől fúj a szél, és felhős az ég, akkor enyhe tél lesz.

Sünlak a kertben

Ma van az Állatok Világnapja, amire napok óta tanultuk a kisebbik csemetével a Sün Balázst, és felmerült a kérdés, miért is nincs nekünk egy sünink. Mármint a kertben.

sünkép.jpg

Nálunk érthető a dolog: belvárosi társasház, az utca felől lépcsőznie kellene a téglafallal körülvett kerthez, a falon meg nem talál rést, úgyhogy ide sajnos nem tud bejönni, hiába is akarna. Aki viszont olyan szerencsés, hogy a kerítése gyárilag hézagos, vagy saját maga tette valahol szabaddá az utat, előbb-utóbb bizonyosan "saját" sünre és családjára tehet szert. Főleg, ha nem használ túl sok kemikáliát, mert azok elpusztítják a sünök táplálékait is, így az ilyen portákat inkább elkerüli.

A szép és bőségesen nyíló virágokon túl nem sok hasonlóság van a rózsák és a havasszépék között. Hacsak az nem, hogy mindkettő hálás, ha ősszel alaposan megtrágyázzák. Akinek régóta van már rododendronja - mert ez a havasszépe nemzetközi neve - tudja ezt, ahogy azt is, hogy kedvence mennyire télálló. Ez határozza meg ugyanis a további teendőket.

jeli2_2_.jpg

Ősz a balkonon

Most, hogy egyre hidegebb napok jönnek, balkonládáink egynyári növényei nagyon a végüket járják. Nálam még teljes pompában virít ugyan a begónia és a díszcsalán, de a petúnia egyébként szép virágai már csak a megnyúlt szárak tetején csücsülnek. Sebaj, a remélhetőleg hosszú őszre is sok lehetőséget kínál a növényválaszték, hogy ne maradjon kopár a balkon vagy a terasz.

www.pinterest.com.jpg

Régi népélet naptára

1240604_158793894324990_1000791661_n.jpgFotó: Höltzl Éva

Október - Mindszent hava

40. hét:

- október 2. (Petra): Az első lombhullató nap.

- október 4. (Ferenc): Assisi Szent Ferenc napja. Sok helyen ezt a hetet (Ferenc-hét) tartották a vetésre legalkalmasabbnak. A vetés időszakában ostort pattogtattak, hogy elűzzék a rossz szellemeket. Ha ezen a napon ültettek kotlót, nyírfaágat tettek a fészekbe, hogy a csirkék el ne pusztuljanak.

Több helyen a szüret kezdete és az őszi vetés ideje.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek