Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A tiszafa nem ennivaló

Ha a tiszafa egyetlen szépséghibája - nevezetesen: a mérgezők listáján előkelő helyre került - nem lenne, a kert legtöbb módon hasznosítható növénye lehetne. Piros magköpenye (terméshúsa) kivételével minden porcikája mérgező. Nem kell tehát lemondani a tiszafáról, csupán nem kell enni. A melegvérűeket fenyegető növény leginkább az emberekre lehet veszélyes, hiszen a négylábúak és a madarak már fiatalon megtanulják - ez igaz a hobbiállatokra is -, hogy a tiszafafélékből nem ajánlatos falatozni. A madarak egyébként szívesen csipegetik piros bogyóit: a termés húsa táplálék, a mag pedig, miután áthalad tápcsatornájukon, és trágyaburokban a földre pottyan, még csírázik is.

Vetés pontosan, szépen

És egyszerűen! Bár a népi megfigyelések szerint kendermagot a mai naptól már nem lehet vetni, de sok mindent mást igen: pl. répát, salátát, zsázsát, babot, de akár paradicsomot is.

A magoknak való barázdahúzás vagy lyukfúrás ugyan nem a legnehezebb kerti munka, de miért ne könnyítenénk meg a dolgunkat, ha lehet. Találtunk egy nagyszerű, könnyen elkészíthető célszerszámot, amellyel sokkal egyszerűbb lesz a magvetés. Borimádók előnyben!

Itthon stagnáltak a gabonaárak, de globálisan drágulni kezdett a búza

A hazai gabonapiac dermedtségének köszönhetően nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) átlaga a 21. héten. Mind a kukorica, mind a búza, mind az árpa ára stabilan alakult. A további részletekről, illetve a hazai és globális változásokról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A hazai kukoricapiac a 20. heti lassú ereszkedés után stabilra váltott. A 21. héten nem történt érdemi változás sem a Magro.hu mezőgazdasági piactéren, sem a BÉT áruszekciójában. A fizikai piacon 40.918 forint volt a prompt, a határidős piacon pedig 40.200 Ft volt a júliusi kukorica átlagára egész héten, különösebb ingadozás nélkül. A jegyzett árutőzsdéken is kezd normalizálódni a helyzet, lassult, illetve megállt a korábbi csökkenés. Párizsban (MATIF/EURONEXT) a júniusi kukorica ára továbbra is 154,5 euró, míg Chicagóban a júliusi kukorica megközelítette a 131 eurót. A magas raktárkészletek és a várható jó termés ígérete továbbra is nyomja az árfolyamot, de úgy tűnik, a piac kezdi beárazni ezt a tényt. Friss hírként a várható brazil kukoricatermésről publikáltak legutóbb adatokat. Eszerint, bár a tavalyinál kevesebb, de még mindig jó sok kukorica várható ott. Egyes vélemények szerint a nyári betakarításkor 29,1 millió tonna tengerit takaríthatnak majd be. A hazai piacról továbbra is hiányoznak a vevők: jelenleg 31 ezer tonna kukoricát adnának el és 2 ezer tonnát vennének a piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. már.

2015. ápr.

2015.

18. hét

19. hét

20. hét

21. hét

Átlagár (Ft/t)

39 438

40 669

40 260

40 888

40 876

40 918

Kötési mennyiség (t)

12 148

13 960

2 950

2 410

2 350

2 100

Idén betartottuk a népi kalendárium útmutatását, és a balkonládák beültetésével megvártuk még Orbánt is, nehogy az utolsó fagyosszent keresztülhúzza a számításainkat.

Déli fekvésű balkonunkon (igazából gangunk, csak az nem hangzik olyan jól…) az évek során mindenféle egynyári virágot kipróbáltunk már. Vannak, amelyekről a szakirodalom is állítja, hogy bírják a sok és erős napsütést, mások a papírforma szerint inkább a félárnyékot kedvelik, nálunk mégis jól voltak/vannak.

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

22. hét:

- május 25. (Orbán): A méhek ekkor kezdenek rajzani, ezért is hívják őket "Orbán bogarainak". Orbán a vincellérek, szőlőművesek, kocsmárosok patrónusa, szobra gyakran található a szőlőhegyeken. Ha jó időt hoz, szobrát virágokkal díszítik, bort visznek neki, de ha rosszat, akkor besározzák, megvesszőzik, mert ha hűvösebb ilyenkor az idő, az árthat a virágzó szőlőnek. Van, ahol az a mondás járja: „Azt is agyon kellett volna ütni, aki Orbánt beletette a kalendáriumba.”

Sok helyen az utolsó fagyosszentnek tartják.

- május 28. (Csanád): Ha nedves az idő, a széna nagyra nő. Viszont kendert már nem szabad vetni ettől a naptól.

- május 31. (Petronella): Ha Petronella derűs napra ébred, jó lesz a kendertermés. A kender nem csak a vászon alapanyaga volt, hanem gyógyításra is használták: kendermaggal kezelték a gilisztás gyereket és a lovat is. 

A háziasszonyok a mák virágzását is figyelték. Tapasztalataik szerint, ha bőven virágzik a mák, lesz bőven szalonna és zsír is a főzéshez.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Nagy igyekezettel folyik a keszthelyi Festetics-kastély felújítása. A bezárt kapura aggatott ragacsokból és az ilyenkor megszokott plakátokról kiderül, hogy a látogathatóság zavartalan, viszont egy-másfél év alatt elkészülnek a kétmilliárdos munkával. A tervek szerint beruházás várhatóan 2015 végéig fejeződik be.

Az átalakítás a régi hangulatot igéri

Csigafrász újratöltve

A májusban már szinte teljes pompában virító kert nem csak a gazda szemét gyönyörködteti, de a csigák fantáziáját is megmozgatja. A mostani nedves idő a zsenge zöldségekkel, virágokkal igazi Kánaán a csúszómászóknak. Szerencsére vannak azért növények, melyeket még ők sem kedvelnek, ezért érdemes néhányat kipróbálni a csigák elleni hadjáratban.

Az árnyékliliommal nem nyerhetünk csatát

Itthon enyhén csökkentek a búzaárak, máshol inkább drágultak

A 20. héten 8867 pont volt Magro Gabonaindex (MGX) átlaga. A kukorica ára stagnált, a búza olcsóbb lett, kis mértékben drágult viszont az árpa. A részletekről, illetve a hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Régi népélet naptára

Pünkösdi királynéjárás (Vitnyéd, Győr-Moson-Sopron m., 1970)

Május - Pünkösd hava

21. hét

- május 21. (Konstantin): E napon még lehet tököt vetni, palántázni. Doroszlón az asszonyok 7 éves tökmagot ültetnek, mert az terem a legjobban.

- május 24. (Pünkösd, Eszter): Húsvét után ötven nappal (pentekoszté = ötven) ünnepli az egyház Pünkösdöt. Egyben a nyárkezdet ünnepe is, amikor versenyes sportjátékokat rendeznek, és a győztest rövid ideig uralkodó "pünkösdi királynak" választják meg. Ez a legügyesebb legény egy hétig, vagy akár egy évig viselhette címét. Minden lakodalomba, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki később. A kislányok ezen a napon pünkösdkirálynő-járást, pünkösdölést tartanak. A legkisebbet zöld ágakkal, pünkösdi rózsával díszítik fel királynőnek, és házról házra járnak köszönteni.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Gyümölcseink (vagy zöldségeink) között a legkényesebb a szamóca. Szezonja most van. Sokkal többen kedvelik, mint ahányan termesztik. Kiskerti, szabadföldi, fóliás nevelése számos buktatóval jár, de akinek lehetősége van rá, érdemes próbálkozni vele. Sokhelyütt árusítanak folytontermőnek hirdetett edényes vagy ámpolna szamócát is. Nagy reményeink ne legyenek, ami biztosnak tűnik, hogy ezekről egyszer biztos csemegézhetünk.

Ahogy már a korábbi programajánlóban jeleztük, a hétvégén a Füvészkertben minden a kaktuszokról szól majd. 

A meghirdetett nyereményjátékunkra 13 helyes megfejtés érkezett, amelyeket -szokás szerint - a beérkezés sorrendjében beszámoztunk, majd a random.org segítségével kisorsoltuk a 3 szerencsés nyertest.

A három szerencsés tehát, akik páros belépőket nyertek a hétvégi Kaktuszkiállítás és -vásárra a Füvészkertbe: Jóni Nikoletta, Takácsné Magi Zsuzsanna és Nagyné Maros Gabriella.

Köszönjük a részvételt, a nyerteseknek gratulálunk, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. Akik most nem nyertek, ne csüggedjenek, lesz még alkalom! De aki teheti, látogasson el a kiállításra, mert biztosan nagy élmény lesz!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Amikor a puszpángbokrok ágain az új tavaszi hajtások már legalább 2 centisek, ideje előkapni a metsző- vagy sövényvágó ollót, és lenyisszantani a zsengéket. Ha azt szeretnénk, hogy a bokrok, sövények kicsit nagyobbak legyenek az előző évhez képest, akkor az új hajtásvégek felét meghagyhatjuk.

tthon stabilak voltak a gabonaárak, de külföldön nagy a "felfordulás"

Mivel a hazai gabonaárak viszonylag stabilak, érdemben nem változott a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 19. héten. Sokkal izgalmasabb dolgok történtek viszont az országhatáron kívül. Ellentétesen és jelentős mértékben változtak az árak a mértékadó árutőzsdéken. Érdemes csemegézni. A részletekről, illetve a hazai és nemzetközi gabonapiaci árak változásáról az alábbiakban olvashat. További adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Az amerikai földrészek kietlen sivatagainak, félsivatagainak szomjazást tűrő növényei a kaktuszok.

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

20. hét:

- május 12. (Pongrác): A fagyosszentek első napja. A már melegedő időjárás ilyenkor sokszor hirtelen lehűl, gyakran fagyot is hoz. Fagyosszentek előtt nem tanácsos palántát ültetni. A Pongrác-napi eső nem jó a gabonára, árt a szőlőnek, viszont a mező szép zöld lesz tőle. Amilyen az időjárás Pongráckor, olyan lesz Orbánkor (május 25.) is.

- május 13. (Szervác): A fagyosszentek második napja.

"Szervác, Pongrác, Bonifác, mind fagyosszentek,

Hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kentek!"

- május 14. (Bonifác): A földeken általában megvárták a fagyosszenteket, és csak utána ültették az uborkát, babot, paradicsomot.

A magyar legendárium szerint Pongrác subájában fagyott meg a kánikulában, Szervác a Tisza közepén fulladt meg víz nélkül, Bonifácot pedig a szúnyogok csípték halálra. Ezért bosszút esküdtek, minden évben visszajárnak, és mindent megtesznek, hogy elpusztítsák a termést: széllel, faggyal, jégesővel.

- május 15. (Zsófia): Erre a napra esőt jósolnak. Egyes vidékeken a néphit szerint a fagyosszentek utáni Zsófia is hozhatott fagyot:

"Pongrác, Szervác, Bonifác,

Zsófia is lehet gyász."

Ha valamilyen szerencse folytán szép idő van ezekben a napokban, az bő szőlőtermést jelent: "Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken sem látsz."

- május 16. (János): Nepomuki, vagy népiesen "Neszepuszi" Szent János a vízenjárók patrónusa. A hajósok, halászok, vízimolnárok e napon ünnepelnek, a Dunán "jánoskaeresztést" tartanak. Baján a virágokkal feldíszített Szent János szobrot fáklyákkal kivilágított hajóra rakják, és égő koszorúk kíséretében úsztatják a folyón. A szokás eredete, hogy a prágai pap, Nepomuki Szent János a királyné gyóntatója is volt. Vencel cseh király különféle kínzásokkal próbálta kiszedni belőle a királyné meggyónt titkát, és amikor ez nem sikerült, 1383. május 16-án megkötözve és száját széthasítva a Moldvába dobatta. Prága népe azon az éjszakán csodát látott: fényesen tündöklő csillagok úszkáltak a Moldva vizén. A vízenjárók a csodát mutató szentet választották védőjükké. Az ő tiszteletére tartják Baján is a vízi körmenetet.

Szép hetet!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Május 10-én ünnepeljük a Madarak és Fák Napját, amit Chernel István ornitológus szervezett meg először Kőszegen, 1902-ben. Bár az első világháború és az azt követő időszak alatt némileg háttérbe szorult ez az ünnep, 1931-ben Klebelsberg Kunó rendelettel élesztette fel: előírta, hogy a tanító ezen a napon "szép, emelkedett és beható előadást tart a madarak életéről, a természet háztartásban való jelentőségéről, az ember gazdaságaiban, de lelkületében játszott szerepéről is". A fákkal kapcsolatban úgy rendelkezett, hogy minden gyermek ültessen egyet, mely fa "azután magával a gyermekkel növekszik, és így a gyermek lényéhez fűződik".

Mostanában több társasház kertjében is kellett gyepbajokkal foglalkoznom. A hozzáértő szemével is érdekes látni a szomszédok telekrészei közötti különbséget, holott a környezet nagyjából azonos. A gondok többsége a hibás telepítési időtől, hiányos vagy helytelen tápanyag-utánpótlásból, a fűnyíró rossz beállításából, a nem oda való fűmagkeverék kiválasztásából, öntözési pontatlanságból adódik. No és persze a tujasövények, talajsavanyító fenyők, felszaporodott gyomok okoznak gyakorta gondot.

A szinte nyárias időjárásnak köszönhetően egyre több időt tölt(het)ünk a kertben, ahol bármikor érheti a kertészt váratlan sérülés: elvágja az ujját egy levél, megböki egy tüske, belelép valami szúrós növénybe, esetleg rovartámadás áldozata lesz, mondjuk, megcsípi valami. A vérzéssel járó sérüléseknél nem kell rögtön a házba, patikába vagy az orvoshoz rohanni, mert a gyors megoldás lehet, hogy éppen a lábunk előtt hever.

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

19. hét

- május 5. (Györgyi, Adrián): Ezen a napon nem szabad mezítláb vetni, mert bolhás lesz a növény.

- május 6. (Babevő János): Ilyenkor kell vetni a hüvelyeseket (bab, borsó, lencse), mert nagy valószínűséggel már nem fognak elfagyni. "Aki János evangélista napjáig el nem vet, nem érdemes a jó szóra."

A Jászok napja is: 1745. május 6-án Mária Terézia a jászkunokat szabad parasztokká nyilvánította. Ennek emlékére 1991 óta Jászjákóhalmán minden évben megtartják a Jászok napját.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Ezen a hétvégén ünnep ünnep hátán: a Munka ünnepe után, Anyák napja előtt május első szombatja a Meztelen kertészkedés világnapja (World Naked Gardening Day).

Rendkívül ritka kondorkeselyű, más néven andesi/andoki kondor érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. A hatalmas méretű madár igazi kuriózum: szárnyfesztávolsága 270-320 centiméter, aminek köszönhetően röpte felülmúlhatatlanul szépséges. Nem csoda, hogy sok indián törzs totemállatként tisztelte.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek