Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szívek a kertben

Bár családunkban kisebbik csemeténk miatt ma "csak" Bálint-nap van, jó alkalom arra, hogy szót ejtsünk egyik kedvenc növényünkről, a nagy szívvirágról (Lamprocapnos spectabilis, korábban Dicentra spectabilis).

szívvirág Valentin szerelem humusz

Nagymamám kertjében régen minden évben ott virítottak a filigrán rózsaszín szívecskék, de manapság valami miatt ritkán találkozni velük. Pedig Európában már a 19. század óta ismerik, amikor is Kelet-Ázsiából megkezdte hódító útját.

Jön a tavasz!

Legalábbis erre enged következtetni, hogy elkezdtek kibújni az országban a hóvirágok. Az egyik első példányt az MTI fotósa kapta le Pogányszentpéteren. 

hóvirág tavasz
Fotó: Varga György

Forrás

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

pacsirta eresz tavasz időjárás régi népélet naptára fészek szántás vetés

Február - Böjtelő hava

7. hét:

- február 14. (Bálint): Ha a madarak csiripelése messzire hallatszik, jó idő lesz. Az e napon ültetett facsemete hamarabb megerősödik. Ha Bálint napján hideg, száraz az idő, jó lesz a termés. Ekkor kezdenek fészket rakni, párosodni a verebek.

- február 16. (Julianna): "Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja." Ettől a naptól már mindenki nagyon várja az enyhülést, ami az előrejelzések szerint a héten mindenképpen jellemző lesz.

- február 19. (Zsuzsanna): Ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor már közel a tavasz. Ha csorog az eresz, az jó termést ígér. Jó idő esetén elkezdték a szántás, vetés előkészületeit, széthordták a trágyát.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Télutó a Városligetben

A hétvégi hidegben már kicsit előbukkant a nap, az utóbbi hetek jég- és hórétege pedig kisebb tavakká változtatta a füves-földes területeket. Nálunk is állt a víz a kertben, de az kevésbé volt szép látvány, mint Skytech Film felvételei a Városligetről, ahol most még sok szép fa között áll a víz.

Ha vasárnap estefelé akartok szépet látni, ez a rövid film legyen az.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Aki szereti a telet, idén nem panaszkodhatott, fagyoskodhatott, szánkózhatott, hógolyózhatott, sőt, még a Balatont is átcsúszhatta. A kertész is örülhet, mert azért annyira nem volt hideg, hogy kárt tegyen a gyümölcsösben, viszont remélhetőleg gyérítette a kártevőket. Bár ez utóbbiak közül inkább csak a gombákat és a pockokat, a legtöbb rovar ennél sokkal keményebb mínuszokat is gond nélkül átvészel…

tél tavasz hétvége program orchidea szerelem
Fotó: Gál Zoltán

Akinek viszont ennyi már elég volt a jóból, és nagyon várja a tavaszt, szombaton Bükkaranyoson eltemetheti a telet. A már hagyományosnak mondható Télűzést a gyerekek farsangi jelmezes felvonulása indítja, a felnőttek pálinkaivó versenyen feledhetik a téli depressziót, este pedig a telet jelképező szalmabáb tűzre vetésével - legalábbis Bükkaranyoson - kezdetét veszi a tavasz. További részletek itt.

Gyűjtsünk oltóágat! 

Régen a gazdák hagyományosan február 10-én választották ki és gyűjtötték be az oltóágakat, amelyeket aztán Gyümölcsoltó Boldogasszony napján (március 25.) használtak fel. A népi megfigyelés szerint azért kell ezt erre a napra időzíteni, mert a jó oltóágat még nyugalmi állapotban kell elcsípni, de "a föld és a növények nedvei olyan megállíthatatlan akarat hatására kezdenek el ilyenkortályt mozogni, mint a Szent Benedek ikertestvérének, Skolasztikának könnyeit követő eső."

oltóvessző oltóág Skolasztika nedvkeringés

Aranka, a fojtogató

A szulákfélék családjába tartozó, kedvesen hangzó aranka (Cuscuta)bizony közel sem olyan ártatlan, mint az első hallásra tűnhet. Apró aranysárga virágai és hajszálvékony szárának színéről kapta becéző nevét (arany+ka). Népies nevei azonban sokkal többet elárulnak igazi énjéről: fonalfűnyűg, görényfű, herefen, herefojtó, köszvényfű, lucernakosz - hogy csak a legfontosabbakat említsük.

aranka herefojtó élősködő gyomnövény
Közönséges aranka

Régi népélet naptára

Február - Böjtelő hava

6. hét:

- február 6. (Dorottya): Az Ágota-napi mondás Dorottya-napra is érvényes: "Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja." És mindez fordítva is igaz: "Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog." Egyes vidékeken úgy tartották, ha a Dorottya napján mosott ruha megszárad a kerítésen, hamarosan itt a tavasz.

- február 10. (Skolasztika, Elvira): Az oltóágak szedésének napja.

- február 11. (Elek): A székely hegyi pásztorok úgy tartották, a kígyók ilyenkor bújnak elő odúikból. Tavaszkezdő nap, ezért ilyenkor a hegyekben nagy tüzeket gyújtottak, hogy elűzzék a gonoszt (és a kígyókat).

Forrásokért katt a képekre!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

február tél időjárás pacsirta tavasz balázsolás

Február - Böjtelő hava

5. hét:

- február 2. (Gyertyaszentelő Boldogasszony): Ha énekel a pacsirta, utána még sokáig fog hallgatni. Ha süt a nap, és a medve vagy a borz meglátja az árnyékát, akkor még negyven napig hideg lesz. Ebből a tapasztalatból ered az e nappal kapcsolatos mondás: "Inkább farkas ordítson be az ablakon, minthogy kisüssön a nap." Vagy egy másik: „Ha fénylik gyertyaszentelő, az íziket (takarmánymaradék) is vedd elő”, azaz még fagyos, hideg idő várható.

Ha hideg van, és még havazik is, akkor nemsokára tavasz lesz: "Gyertyaszentelőn, ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél."

A hosszú jégcsap jó kukoricatermést ígér.

február tél időjárás pacsirta tavasz balázsolás
Fotó: Mike Kosciusko

- február 3. (Balázs): Szent Balázs püspök a legenda szerint egy özvegyasszony fiát mentette meg a fulladástól, amikor annak halszálka akadt a torkán. Azóta a torokfájás és sok más betegség gyógyítójaként tisztelik. Nevéhez fűződik a ma már ritka szokás, a balázsolás, ami többféle - vidékenként változó - rituálét jelentett. Volt, ahol almát szenteltek, amivel aztán a torokfájást gyógyították, máshol a torokfájósokat parázson sült alma héjával füstölték, hogy elűzzék a betegséget okozó gonoszt. Egyes vidékeken e napon bort szenteltek, ami közben a férfiak imádkoztak: "Ments meg uram engem a torokfájástól, a kígyómarástól, de főleg a rossz asszonyoktól".

A balázsolás harmadik változata pedig az volt, amikor jelmezbe öltözött diákok jártak házról házra védőszentjük napján, hogy további tanulókat toborozzanak, és egyúttal adományokat gyűjtsenek maguknak és - jövedelem-kiegészítésül - tanítóiknak.

Szeged környékén és Baranyában madárűző napnak tartották: a szőlő négy sarkában megmetszettek egy-egy tőkét, hogy a madarak ne bántsák a termést.

Az időjárással kapcsolatos megfigyelés, hogy ha e napon esik, a nyár elején elveri a jég a termést.

- február 5. (Ágota): "Ágota még szorítja, de Dorottya majd tágítja." - vagyis, ha Ágota napján fagyos az idő, Dorottyára megenyhül. A Jászságban úgy tartották, e napon lehet a elűzni a férgeket, ezért körülsöpörték a házat és az ólakat.

Forrásokért katt a képekre!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek