Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A mocsárkert a legegyszerűbben elkészíthető vizes élőhely. Nem kell mást tennünk, mint 10-20 cm mélyen kiásni a kiválasztott helyen a talajt, majd a mélyedést kibélelni geotextillel és tófóliával. A kiásott föld mintegy felét töltsük vissza a mederbe, és már ültethetjük is be a vízinövényeket.

Iris_sibirica_variegata_szibériai_nőszirom1.jpgSzibériai nőszirom

Iris_pseudacorus_mocsári_nőszirom.jpgMocsári nőszirom

A növények között hagyjunk egy kis szabad vízfelületet is. Egy kb. 1m2-esre tervezett kis mocsárkertnek a felét hagyjuk szabadon, a másik felébe 4-6 kiscserepes vízinövényt ültessünk. A fólia szélét lapos kövekkel, kéregdarabokkal takarjuk el. Arra ügyeljünk, hogy a tervezett vízszinttől a kert talajáig ne alakulhasson ki kapilláris szívóréteg, mert az akár egy nap alatt kiszippanthatja a vizet a mocsarunkból. A környező kertrész biztosan hálás lesz az extra locsolásért, de a vízinövények senyvedni fognak, mi pedig hiába keressük a lyukat a fólián…

Sokan emlékeszünk nagyszüleink konyhakertjére, ahol még szinte bármilyen zöldség megtermett a ház körül. A kertes házakban elöl virágoskert, hátul pedig az ún. konyhakert kapott helyett. A nagyobb helyigényű növények, pl. burgonya, tökfélék, a baromfinak szükséges kukorica a legtöbb családnál kikerült a "zártkertbe", a gyümölcsfák közé/mellé.

A vidék ezen arculata azonban az évek során megváltozott.

Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb nyilvánosságot kapott a vélemény, hogy nem éri meg a konyhakerttel foglalkozni, mert drága a vetőmag, a locsolás, a vegyszer, a műtrágya, sokkal olcsóbb és egyszerűbb mindent megvenni a boltban. Hiába derült ki azóta, hogy ezen zöldségek, gyümölcsök eredete sokszor bizonytalan, és a minősége sem olyan, mint amit otthon termelünk meg magunknak, sokan a könnyebb utat választották: a kerteket füvesítették, legfeljebb virágokat nevelnek.

logo_szines.jpg

MTD_Fejlec_02.jpg

Ahogy általában, a hosszú távú tervezés a kertápolásban is megtérül - legyen szó új gyep telepítéséről, vagy a már meglévő pázsit karbantartásáról. A megfelelő fűmag vetésével a gyep sokkal sűrűbb, rugalmasabb és a természeti hatásokkal szemben sokkal ellenállóbb lesz.

650_99_Familie_B50_0811_03.jpg

A dús, buja, zöld gyep telepítése külön tudomány, de nem kell tőle megijedni. Mára már olyan fűmagok és gyeptrágyák (ill. ezek keveréke) állnak rendelkezésre, melyekkel a gyepesítést az egyszerű hobbikertész is sikerrel elvégezheti. Nem kell kísérletezgetni, ha elsőre sikerül kiválasztani a megfelelő fűmagot. Merthogy minden ezen múlik.

Régi népélet naptára

P1070613 másolata.JPG

Április - Szent György hava

18. hét:

- április 30. (Katalin): Ha szép az idő, jó termés várható, ha rossz, akkor semmi jóra nem számíthat a gazda. Konyhai veteményeket tilos vetni e napon.

Az e heti Füvészkerti séták témája ezúttal a 8. kerület szívében található japánkert lesz. Érdemes kicsit közelebbről körbejárni a távol-keleti kultúra ezen részét, már csak azért is, mert hazánkban még mindig zajlik a hanami, szabad fordításban a "cseresznyefa-virágzás nézése". Mi is ez pontosan, miért fontos a japánoknak, és egyáltalán, mitől japánkert egy japánkert?!

Japanese-Garden-3.jpg

A japánkertek eredetéről számos feljegyzés van, de pontosan nem lehet megmondani, ki és mikor építette az elsőt. Kezdetben a császárok építettek ilyen kerteket, melyek számos ponton különböztek a maiaktól. Úgy nevezetett paradicsomi kertek voltak; tehát nem nélkülözték a pompát, hatalmas méretűek voltak, rengeteg pénzbe kerültek, és alapvetően különböztek az európai kertektől. Itt el is érkeztünk a japán kertészetre is nagy hatást gyakorló egyik legfontosabb dologhoz, a sintóhoz. A sintoizmusról dióhéjban annyit kell tudni, hogy egy többistenhit, ahol minden természeti jelenségnek van egy-egy istensége, egy kamija. Minden kami lakik valahol, egy fában, kőben, Napban; ezek a sintó szentélyek. Emellett a sintó vallás szerint a legszentebb, legtökéletesebb kategória a természet, ami a kertről alkotott képüket alapvetően meghatározza. Ezért ha bármilyen, akár császári, akár egy kisebb kertre ránézünk, az a benyomásunk támad, mintha a természet egy kis része lenne előttünk, mintha egy nagyobb tájat "összenyomtak" volna.

japan_kert_9_500515_17477.jpg

Drága fűnyírás

Nem sokat késett, aki idén a mostani hétvégén veszi elő az először a fűnyírót. A falusi tapasztalást is segítségül hívva Szent György napján (április 24.) kellene kezdeni a gyep vágását. Normális évben a gazdák ezen a napon hajtják ki először állataikat, ilyenkor ugyanis már van mit harapni a friss legelőn.

Az ideális nyiró.jpgAz ideális fűnyíró

Aki a rododendronok fő virágzási idejében, májusban járt már a Jeli Arborétumban, biztosan beleszeretett a népnyelven hangarózsának vagy havasszépének nevezett virágcsodákba. Csak ott próbálkozzunk a tartásával, ahol védett helyre tudjuk ültetni a kertben, a hideg téli szél nem okoz kárt benne, nyáron pedig biztosítani tudjuk a párás környezetet.

rododendron kép2.JPG

A rododendronok májustól ezerféle színt varázsolnak a kertbe, teraszra, azonban igényes növények, gondozásuk állandó odafigyelést kíván. Általában savanyú talajon érzik jól magukat (pH 4,5-5,5), kellően párás, tűző naptól és széltől védett helyen. A drága talajcsere helyett ültethetjük konténerbe is, de mindenképpen mészmentes vízzel (esővíz vagy lágy víz) öntözzük.

Corvinus Díszkert 2013

Corvinus_Diszkert_Logo.jpg

A sok jakuzzis, traktoros, kerti bútoros kiállítás után végre elérkeztünk ahhoz a rendezvényhez, amely tényleg a virágokról, palántákról, kertekről szól. Ráadásul nem is akármilyen környezetben: a Corvinus Díszkert Szakkiállítás és Vásárnak idén is a Budai Arborétum ad otthont.

FUV_6295.jpg

A már hagyományosnak mondható bonsai-, orchidea- és kaktuszkiállításon kívül pénteken tájépítészeti, élelmiszertudományi és dísznövénytermesztési szakmai napon vehetnek részt az érdeklődők.

A hétvégén több nagyon érdekesnek ígérkező ismeretterjesztő előadás is lesz: gyepgondozás, fűszernövények a balkonon, városi kertészkedés, biokertbemutató, akvapónia - hogy csak néhányat említsünk.

Tegnap éjfélkor lezárult a játékunk, amelyre 43 megfejtés érkezett. Először nézzük a telitalálatos "szelvényt":

  1. x - medvehagyma
  2. 2 - tulipán
  3. 2 - retek
  4. 1 - rózsagubacsdarázs
  5. 1 - önteltség
  6. x - rozmaring
  7. 2 - Jeli Arborétum
  8. x - vándorpoloska
  9. x - lombhullató
  10. 2 - csilpcsalpfüzike
  11. 2 - padlizsán
  12. 1 - kerti maró
  13. 1 - máj

+1. 2 - megeszi a meztelencsigát

13+1 találata 9, 13 találata 23 (itt a legtöbb hiba a virághagyma, a csíra és a sárga liliom jelentése volt) 12 találata 7, 11 találata 3 és 10 találata 1 játékosnak lett.

A telitalálatosokat a beérkezés sorrendjében számoztuk be, majd a random.org segítségével véletlenszerűen sorsoltuk ki az első három nyertest:

totó random.jpgEzek szerint:

  1. Báthori Róbert – Nyereménye egy 60.000,- értékű kertiszerszám-csomag a Wolf-Gartentől, egy 5000,- értékű csomag a Vitaflórától, a "Városi kertek" c. könyv a Cser Kiadótól és egy 4 főre (2 felnőtt+2 gyerek) szóló családi belépő a Corvinus Díszkert hétvégi kiállítására (ápr. 26-28.).
  1. Kiss Éva – Nyereménye egy 30.000,- értékű kertiszerszám-csomag a Wolf-Gartentől, egy 5000,- értékű csomag a Vitaflórától, a "Városi kertek" c. könyv a Cser Kiadótól és egy 4 főre (2 felnőtt+2 gyerek) szóló családi belépő a Corvinus Díszkert hétvégi kiállítására (ápr. 26-28.).
  1. Kiáczné Petyerák Angelika – Nyereménye egy 20.000,- értékű kertiszerszám-csomag a Wolf-Gartentől, egy 5000,- értékű csomag a Vitaflórától, a "Városi kertek" c. könyv a Cser Kiadótól és egy 4 főre (2 felnőtt+2 gyerek) szóló családi belépő a Corvinus Díszkert hétvégi kiállítására (ápr. 26-28.).

A többi 13+1-es találatot elért játékos szintén nyert 1-1 családi belépőt a Corvinus Díszkert hétvégi kiállítására (ápr. 26-28.).

Mivel a Corvinus Díszkert kiállítás 10 családi jegyet ajánlott fel, és a 2. díj nyertese is lemondott a belépőről, a 13 találatot elért játékosokat is sorba rendeztük a válaszok beérkezése szerint, és közülük is véletlenszerűen választottuk ki a további nyerteseket, akik:

- Csibrák Ildikó

- Litter Nedda

random 13.jpg

 

A nyerteseknek gratulálunk, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. Mindenkinek köszönjük a részvételt!

Támogató partnereink:

WG_Logo_bis-up_to_60mm_4c másolata.jpg

 

http://www.wolf-garten.hu/

vitaf legkicsi.jpg

 

http://www.vitaflora.hu/

Corvinus_Diszkert_Logo másolata.jpg

http://www.diszkertkiallitas.hu/

 Cser_Logo.jpg

http://cserkiado.hu/uj/

Kwizda_Fejlec_új.jpg

A tavasz beköszöntével újraéled a természet, kivirágoznak a fák, zöldbe öltözik a táj, és egy kicsit mosolygósabbak leszünk mi magunk is. A természet újraéledése viszont magával hozza, hogy nem csak a kerti növények, hanem a gyomok is újra megjelennek, és kezdődhet egy újabb éves harc a járdaszélen, a fal tövében vagy a kerítések mellett kibújó pitypanggal, csalánnal, tarackkal és társaikkal.

Szepzoldre_PR_Glialka_Star_check-1.jpg

Szerencsére mára sokféle gyomirtó áll rendelkezésünkre, közöttük számos totális hatású szer, amelyek a növények zöld részein (levélen, száron) át felszívódva pár nap alatt kiiktatják a hívatlan vendégeinket az udvarról, árokpartról.

Végre itt a tavasz, sőt, az időjárást tekintve lassan a nyár is! A sok eső, hó után a felragyogó nap párába burkolja a reggeleket. A növények is feléledtek, a gyökerek felől egyre intenzívebb a nedvek áramlása a rügyek felé, míg már annyira megduzzadnak, hogy az apró hajtások szétfeszítik a téli kabátot.

P1070488.JPG

Az állatok is hálásak a melengető napsugarakért - a nélkülözéssel teli, lassú álomban töltött tél után egyre fürgébben látnak neki az ösztön diktálta tavaszi feladatoknak.

Csupán az emberi lény az, akinél nem történik semmi különleges. Ugyanakkor csörög reggel az ébresztőóra, mint télen, ugyanolyan ütemben végezzük a napi teendőinket, a munkaidő és az iskola ugyanakkor kezdődik, szinte csak az öltözködés terén vannak feltűnőbb változások.

Néhány évvel ezelőtt pont áprilisban jártam Hollandiában, így nem hagyhattam ki Keukenhofot sem a programból. Már az út is lenyűgözött bennünket, mert tulipánföldek mellett autóztunk el; egészen mesebeli látvány volt a sok színes virágsáv.

holland01b.jpg

Az Amszterdamtól csupán félórányira fekvő Keukenhof területét a 15. században vadászatra használták, ezenkívül itt termelték meg a II. Vilmos bajor herceg lánya, Jacqueline vagy Jakoba grófnő uradalmi konyhájába szükséges fűszer- és gyógynövényeket. Innen az elnevezés: Keukenhof="konyhakert".

Hidrovetés

A hidrovetés technológiája az 1970-es évektől terjedt el az USA-ban, amikor az autópályák építésekor a környező rézsűket ezzel a módszerrel kezdték füvesíteni. Az akkor új, környezetbarát technológia annyira bevált, hogy egyre sikeresebb lett, sőt, mára szinte teljesen kiszorította a kézzel vetett füvesítést.

A nagyobb közterületi beruházásoknál és magánkerti füvesítésnél egyaránt hatékony hidrovetés 2002-től már Magyarországon is elérhető. A technológia honosítását és elnevezését az azonos nevű cégnek köszönhetjük.

14925-garden-bench-seat-a-place-to-sit-relax-and-enjoy_531x331.jpg

MTD_Fejlec_02.jpg

Úgy tűnik, a tavasz idén el is marad, a télből egyenesen a nyárba csöppenünk. A növények is szemmel láthatóan próbálják hirtelen behozni a lemaradást, így aztán egyszerre virágzik, burjánzik a kora tavaszi és a májusi virág, beindult a fű, vele a gyomok is, pedig még a télen elszaporodott moha is rajta van. Ideje hát a gyepet kicsit átszellőztetni.

gyepszellőztető.jpg

A gyeplazítás biztosítja a fű szellőzését és megakadályozza a filcesedést, ami ideális környezet lenne a káros gombák és a moha számára. Ha a gyökereket nem éri elég oxigén és víz, a gyep elveszíti egészséges külsejét és szép zöld színét. Ennek oka az, hogy egy idő után a fűnyírást követően a gyökerek tövénél ottmaradt kaszálék összetapad és elzárja a víz, a fény és az oxigén útját a gyökerekhez. Így a gyep nem jut a számára szükséges tápanyagokhoz. Éppen ezért fontos, hogy ezt rendszeres gyeplazítással megakadályozzuk. Ehhez ma már remek gépeket használhatunk, vagy akár bérelhetünk is.

Régi népélet naptára

P1070613 másolata.JPG

Április - Szent György hava

17. hét:

- április 24. (György): Sárkányölő Szent György napja a pásztorok fogadásának, az állatok első kihajtásának ideje. Ilyenkor kel vetni a salátát, krumplit, kerti virágokat.
Mivel gonoszjáró nap is, a kerítésre, ajtóra tüskés ágakat kell tenni, hogy a boszorkányokat távol tartsák.
A Szent György nap előtt megszólaló béka száraz nyarat jelez, a mennydörgés bő termést ígér.

- április 25. (Márk): A búzaszentelés és kukoricavetés napja. Ha megdördül az ég, gazdag lesz az aratás. Szintén jó termést ígér, ha ezen a napon béka, pacsirta vagy fürj szól a búzából. Ha a fülemüle hallgat, változékony tavaszra számíthatunk; ha énekel, szép idő lesz.

- április 28. (Vitális): Ha Vitális didereg, tizenötször lesz még hideg.

 

Nagy Kapanyél TOTÓ +1.

+1. Miért hasznos az indiai futókacsa?

indiai futókacsa.jpg

1. szép

2. megeszi a meztelencsigát

x. sok tolla van

A helyes megoldást az utolsó kérdés után, tehát a 13+1 megfejtést együtt várjuk a kapanyeljatek@gmail.com címre.

A játék további részleteiért katt ide:

TOTO másolata.jpg

Nagy Kapanyél TOTÓ 13.

XIII. Melyik szervünkre van jó hatással a képen látható növény?

mariatovis_gyogynevenyek_vitaminsziget_com.jpg

1. máj

2. szem

x. torok

A helyes megoldást az utolsó kérdés után, tehát a 13+1 megfejtést együtt várjuk a kapanyeljatek@gmail.com címre.

A játék további részleteiért katt ide:

TOTO másolata.jpg

IMG_0513.JPG

A hétvégén gyönyörű idő várható, így a kertészkedés mellett egyéb szabadtéri programokat is tervezhetünk.

- A gyepet ideje kicsit átgereblyézni, átszellőztetni, hogy a fűszálak gyökerei levegőhöz jussanak.

- A leandereket fokozatosan szoktathatjuk a kinti léthez, most, hogy már nem várhatók éjszakai fagyok. Ha már nagyon kinőtték a cserepüket, át is ültethetjük, de az is elég, ha a gyökérzetet kicsit visszavágjuk, és a régi edénybe visszaültetjük.

- Megkezdhetjük a szoba- és a dézsás növények tápoldatozását.

- Elvethetjük az illatos virágú kúszónövények magjait (pl. szagos bükköny, hajnalka).

- A virágládákat is elkezdhetjük beültetni, bár még nem olyan gazdag a palántaválaszték.

- Az ablakpárkányon dédelgetett fűszernövényeink is kikerülhetnek, és az egynyáriak palántáit is elültethetjük.

A hirtelen nyáriasra fordult jó idő a programszervezők fantáziáját is megmozgatta, úgyhogy van választék bőven.

Saját kert hiányában a budapestiek a Városligetben tehetik ma hasznossá magukat, ahol önkénteseket várnak közös virágültetésre: több mint 20 ezer virág telepítésével új rekord születhet. A lelkes kertészek fákat ültethetnek, játszótereket tisztíthatnak, a ligetben található padokat és sportpályákat festhetik le. Randipad is készül magyar költők, írók tollából született szerelmes idézetekkel. Még nem késő elindulni, részletek itt.

A Füvészkertben a hétvége a virágzó cseresznyefák ünnepe. A Sakura-programok egész napos szórakozást hozhatnak a kilátogató családoknak. Mindkét napon ingyenes vezetés, a részletes programok itt

Aki még nem tankolt fel eléggé medvehagymából, vasárnap Budaörsről indulhat egy 12 km-es túrára. Az utóbbi években akkora divat lett e korai vitaminbomba gyűjtése, hogy egy-egy ilyen szervezett szedésen tömegek vesznek részt. Ezért változtak a szabályok is: egy ember egy nap max. 2 kg-ot gyűjthet engedély nélkül, és ügyelni kell arra is, hogy ne hagymástól tépjük ki a növényeket. A túra részletei itt.

Gyenesdiáson egész hétvégén Rügyfakadás-Tavaszünnep fesztivál főzéssel, kirándulással, jó hangulattal.

Április 22. a Föld Napja, de a rendezvények már a hétvégén elkezdődnek országszerte. Vasárnap Budapesten a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében egész napos természetismereti vetélkedő gyerekeknek a Pál-völgyi kőfejtőbenA Föld Napjához kapcsolódó egyéb programok közül pedig itt lehet szemezgetni.

Jó hétvégét!

Nagy Kapanyél TOTÓ 12.

XII. Melyik kerti szerszám részlete látható a képen?

talajfeltores1.jpg

1. kerti maró

2. vetőgép

x. gereblye

A helyes megoldást az utolsó kérdés után, tehát a 13+1 megfejtést együtt várjuk a kapanyeljatek@gmail.com címre.

A játék további részleteiért katt ide:

TOTO másolata.jpg

Az előző részben már ízelítőt kaphattunk a vegetáriánus életmód előnyeiről és hátrányairól, ma tovább folytatjuk az egyszerűnek egyáltalán nem nevezhető téma boncolgatását.

fc8fcac1232421d0cd267875a8c37067_resized.jpg

Sokan egyenesen szentségtörésnek, bűnnek tartják, ha valaki vegetáriánus körülmények között neveli a gyermekét. Sok a vita a szakértők között ezen téma körül, bár több kutatás is bizonyította már: az állati termékektől mentes, de megfelelően megtervezett étrend az élet minden szakaszában, beleértve a szoptatást és a gyermekkort is, kielégítő tápanyagbevitelt biztosít az ember számára. Nem gátolja a növekedést, sőt, egyértelmű egészségügyi előnyökkel jár. Ezt az Amerikai Dietetikai Szövetség és a Children's National Medical Center (USA) is elismeri, támogatja.

MeatPower2.jpg

A régi bölcsesség szerint a leanderek azt szeretik, ha fejüket tűzi a nap, a lábuk pedig vízben áll. Alapelvként érdemes ezt megjegyezni, azonban még néhány dologra figyelnünk kell, hogy igazi mediterrán virágözönnek örülhessünk teraszunkon.

kép4.jpg

A hosszú, szokatlan tél után növényeink már nagyon várták a tavaszt. A legtöbb teleltetőben február végén megemelkedett a hőmérséklet, sokan örültünk a meleg napoknak, de növényeinknek nem tett jót, hogy korán ébredtek téli álmukból. A márciusi hideg, sötétebb napok hatására a hajtások megnyurgultak, a levelek sárgultak. Az elnyúlt, sápadt hajtásokat a tavaszi nap megperzselheti, a szél könnyebben letöri. Felmerül a kérdés, mikor vigyük ki a leandert, visszavágjuk-e növényünket, és ha igen, milyen mértékben. Erre sajnos általános érvényű tanács nincs, mindig az időjárástól, a növény állapotától és a tartási körülményektől függ a döntés. Minden dézsás mediterrán növény esetében általános szabály, minél később be, és minél előbb ki! Ha megfelelő hűvös helyet tudtunk télre biztosítani, és nem indultak meg a hajtások, hamarabb mehet leanderünk a szabadba. A meleg teleltetőben kitört hajtások erősen fagyérzékenyek, ezért a már megindult növényeket csak teljesen fagymentes időszakban telepíthetjük ki.

Nagy Kapanyél TOTÓ 11.

XI. Melyik növény virága látható a képen?

DSC_0387.JPG

1. encián

2. padlizsán

x. burgonya

A helyes megoldást az utolsó kérdés után, tehát a 13+1 megfejtést együtt várjuk a kapanyeljatek@gmail.com címre.

A játék további részleteiért katt ide:

TOTO másolata.jpg

A csicsóka termése megtisztítva egyáltalán nem csúf. Ha sikerül néhány gumót szerezni, érdemes megkóstolni; nyersen harapva, reszelve, vékony szeletekre vágva salátákhoz adható, párolva, főzve szószok készülhetnek belőle, de darabjaiból más gyümölcsökkel ízesítve turmix is lehet. Ha a magyar recepteken kívül többféle felhasználási lehetőséget is keresünk, használjuk a francia megfelelőjét: le topinambour - és hamar kiderül, hogy a nálunk méltatlanul elfelejtett zöldség a konyhaművészet országában ünnepelt eledel. Olyan drága, különleges étkek mellett szerepel, mint a homár, libamáj, szarvasgomba, ritkán tálra kerülő tengeri csemegék körete.

Alapos tisztítást igényelnek a csicsóka gumók.JPGA gumók alapos tisztítást igényelnek

Másképp kezdődött az idei tavasz, mint ahogy azt legtöbbünk várta. Most, hogy már minden bizonnyal mögöttünk vannak a télies napok, hirtelen megsokasodtak az eddig kényszerűen halogatott kerti munkák. A kertészkedési szezon kezdetén szokásos palántázás, trágyázás, metszés mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kerti növényeknek is időbe telik, amíg elfelejtik a márciusi hideg, csapadékos időszakot.

obi-ipp-7.jpeg

Nagy Kapanyél TOTÓ 10.

X. Ki ő?

37.hét-csilpcsalpfüzike-csonkapeter_7629 másolata.jpgFotó: Csonka Péter


1. cigánycsuk

2. csilpcsalpfüzike

x. erdei pinty

A helyes megoldást az utolsó kérdés után, tehát a 13+1 megfejtést együtt várjuk a kapanyeljatek@gmail.com címre.

A játék további részleteiért katt ide:

TOTO másolata.jpg

Kwizda_Fejlec_új.jpg

Lassan, de biztosan végre megérkezett a tavasz, és vele a kerti munkák ideje! A kertek hangulatát alapvetően meghatározza a pázsit szépsége. Sajnos a hosszú és csapadékos tél igencsak megviselte a gyepek többségét, még akkor is, ha ősszel mindent megtettünk a biztonságos áttelelés érdekében.

Az első feladatunk legyen a fűnyírás; nagyon fontos, hogy helyesen válasszuk meg a magasságot, ami 3-4 centiméternél ne legyen nagyobb. Fontos, hogy csak éles késsel rendelkező fűnyírót használjunk! Fűnyírás után érdemes alaposan átgereblyézni, szellőztetni a gyepet.

hópenész.jpgHópenész

Tavasszal az egyik leggyakoribb probléma a hópenész. Ősztől kora tavaszig számíthatunk megjelenésére, de kártétele jellemzően tavasszal a legszembetűnőbb. Tipikus tünetei a levélen megjelenő fehéres, szürkés foltok, melyek foltszerűen látszanak a területen. Súlyos esetben a foltok összeolvadnak egymással, így nagyobb fertőzött felületek alakulnak ki. Lúgos kémhatású talajok esetében nagyobb eséllyel számíthatunk a megjelenésére.

Vidék Kaland a Hargitán

Ahogy már korábban hírt adtunk róla, az AGRYA idén is megrendezi a nagy sikerű Vidék Kaland programot. Közeleg a jelentkezési határidő vége, április 19-ig várják a vállalkozó kedvű fiatalokat.

Agrya.jpg

Az idei év újdonsága hogy Székelyföldön, Hargita és Kovászna megyében 8 székely fiatal gazda is várja a Magyarországról érkező fiatalokat. A madéfalvai, csíkszenttamási, lázárfalvai, csíkmadarasi, csíkdámfalvai, homoródalmási és illyefalvai gazdák elsősorban állattenyésztéssel, külterjes juh és szarvasmarhatartással foglalkoznak. Így az érdeklődők az állattartáshoz, a legelő gazdálkodáshoz és a tejfeldolgozáshoz kapcsolódó tevékenységekbe kapcsolódhatnak be. A székelyföldi kaland idején a jószágok már kint lesznek hegyekben, így a napi munka fáradalmait a csodálatos hegyvidéki környezet feledtetheti. A székelyföldi szervezésben a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete és a Kovászna Megyei Fiatal Gazdák Szövetsége segédkezik. Az ottani fogadó gazdák készítettek egy kis bemutatkozó kedvcsináló videót:

A magyarországi fogadó gazdák - hozzávetőleg 30 fő - immáron hagyományosan az állattartással, kertészettel, szőlészettel-borászattal, növénytermesztéssel, méhészettel foglalkozó fiatal családi gazdálkodók közül kerülnek ki.

Aki még nem jelentkezett, de most kedvet kapott, 2013. április 19-ig megteheti a www.videk-kaland.hu weboldalról letölthető jelentkezési lap elküldésével.

A jelentkezők személyes meghallgatása után május 7-ig kerül sor a résztvevők kiválasztására. A június 7-én sorra kerülő felkészítő nap (traktoros tréning és munkavédelmi oktatás) után július 1. - augusztus 18. között kerül sor a látogatásokra, így a nyáron várhatón minden héten lesznek valahol városi kalandorok fiatal gazdáknál.

Kalandra fel!

Nagy Kapanyél TOTÓ 9.

IX. Az alábbi kijelentések közül melyik igaz a ginkgo bilobára?

P1040848 másolata.JPG

1. érszűkítő hatású

2. őshazája Észak-Amerika

x. lombhullató

A helyes megoldást az utolsó kérdés után, tehát a 13+1 megfejtést együtt várjuk a kapanyeljatek@gmail.com címre.

A játék további részleteiért katt ide:

TOTO másolata.jpg

Aki az előző cikken felbátorodva egy kis kerti tó építésén gondolkodik, ebben az írásban a tóépítés technológiai alapjaival ismerkedhet meg.

dézsató_patakkal.jpg

Ha megtaláltuk a tökéletes helyet, tervezzük meg, mekkora tavat szeretnénk építeni, és mennyire emeljük ki a környezetből. Jelöljük ki a tó és az azt övező támfal körvonalát. A készen kapható medrek formája és mélysége adott, azon nem tudunk változtatni. Ha mélyebb a meder, lehet, hogy félig kell a földbe süllyesztenünk, és a környékét feltöltenünk, hogy jól mutasson, egy sekélyebbet jobban ki kell emelnünk az eredeti talajszintből. Ha tófóliával dolgozunk, kedvünk szerint alakíthatjuk a formát és a méreteket. Mivel kis tavat készítünk, célszerű meredekebbre alakítani az oldalakat, különben nagyon kis víztérfogatot kapunk a felülethez képest. Ez pedig a tó vizének gyors átmelegedéséhez, és vízminőségi problémákhoz vezethet.

Nagy Kapanyél TOTÓ 8.

VIII. Melyik kártevő látható a képen?

kartevo2.jpg

1. tölgymakkormányos

2. szivarsodró eszelény

x. vándorpoloska

A helyes megoldást az utolsó kérdés után, tehát a 13+1 megfejtést együtt várjuk a kapanyeljatek@gmail.com címre.

A játék további részleteiért katt ide:

TOTO másolata.jpg

MTD_Fejlec_02.jpg

A rengeteg hó és a kemény mínuszok miatt a legtöbb kertben elmaradt a februári metszés, ami kivételesen nem is volt baj. Most viszont ideje bepótolni az elvileg korábban esedékes munkákat, és elvégezni a tavaszi tennivalókat is.

A kerti szezon első szakasza a tisztításról szól, amint rá lehet menni a földre: az ágyásokat kitisztítjuk, megtrágyázzuk, mulcsozzuk, a virágok elfagyott részeit eltávolítjuk. Metszeni valót minden szezonban találunk, így most is akad dolgunk: tavasszal leginkább a bokroknak, cserjéknek és a gyógynövényeknek van szükségük erre, ill. a visszafagyott növények is korrekcióra szorulnak.

650_73_RR1500_B50_0811_07 másolata.jpg

A korai virágzású növényeket, mint az aranyvessző vagy a japánbirs csak az elvirágzás után vágjuk vissza. A tavaszi metszést meghálálják a ciprus- és puszpángsövények, a bogyós termésű fák és bokrok, a frissen ültetett fagyal és a galagonya. Ha ősszel nem tettük meg, a rózsák elszáradt ágait és a hortenziát is most vágjuk vissza. A nyári orgona és a levendula is örülni fog a kurtításnak.

Nagy Kapanyél TOTÓ 7.

VII. Hol készült a fotó?

jeli3(1).jpg

1. ELTE Füvészkert

2. Jeli Arborétum

x. Alcsúti Arborétum

A helyes megoldást az utolsó kérdés után, tehát a 13+1 megfejtést együtt várjuk a kapanyeljatek@gmail.com címre.

A játék további részleteiért katt ide:

TOTO másolata.jpg

Nagy Kapanyél TOTÓ 6.

VI. Melyik fűszernövény virága látható a képen?

rozmaring1.jpg

1. kakukkfű

2. lestyán

x. rozmaring

A helyes megoldást az utolsó kérdés után, tehát a 13+1 megfejtést együtt várjuk a kapanyeljatek@gmail.com címre.

A játék további részleteiért katt ide:

TOTO másolata.jpg

Nagy Kapanyél TOTÓ 5.

V. Mit jelent a sárga liliom virágnyelven?

liliom(1).jpg

1. önteltség

2. hűség

x. megbánás

A helyes megoldást az utolsó kérdés után, tehát a 13+1 megfejtést együtt várjuk a kapanyeljatek@gmail.com címre.

A játék további részleteiért katt ide:

TOTO másolata.jpg

El lehet-e hagyni a húst, az állati eredetű termékeket mindennapjainkból? Ha igen, miért? Hogyan? És egyáltalán, mi tartozik ebbe a kategóriába? Ahány vegetáriánus, annyiféle válasz lehetséges e kérdésekre. Alapvető elvek, irányok azonban egyértelműen felismerhetők: ezekről írunk ma.

Lisa-Simpson-lisa-simpson-5037997-400-375[1].jpg

Bármilyen körültekintően is ápoljuk szobanövényeinket, nincs 100 százalékos recept a rovarkártevők elkerülésére. A levéltetvekkel, pajzstetvekkel, atkákkal és lisztecskékkel sajnos mindenki megismerkedik. Ha rendszeresen átvizsgáljuk növényeinket, időben felismerjük a kártevőket, hatékonyabban védekezhetünk ellenük.

kép másolata.jpg

Télen a lakásban a fényszegény, meleg körülmények között növényeink hajlamosak a megnyúlásra. A megnyurgult növény könnyebben megbetegszik, hamar betelepszenek a tetvek és az atkák.

Nagy Kapanyél TOTÓ 4.

IV. Mi okozza a képen látható "gombócokat"?

kartevo1.jpg

1. rózsagubacsdarázs

2. lisztharmat

x. ervíniás elhalás

A helyes megoldást az utolsó kérdés után, tehát a 13+1 megfejtést együtt várjuk a kapanyeljatek@gmail.com címre.

A játék további részleteiért katt ide:

TOTO másolata.jpg

Amint kisüt a nap, s melegszik az idő, a kerttulajdonosok legtöbbje késztetést érez, hogy derékfájdító munkáját megkezdje. A hosszúra nyúlt tél miatt rövid időre koncentrálódik az elvégzendő feladatok nagy része. A Max Otto von Stirlitz SS-Standartenführer hőstetteit bemutató, vagy harminc éve népszerű tévésorozat címét idézve: elérkezett a tavasz 17 pillanata, azaz legalább ennyi teendőnk van mostanság a kertben.

A kerttulajdonosokat pontosan három csoportba lehet sorolni. Van, akinek semmit nem jelent a birtoka, szalmaszálat nem tesz keresztbe. Legfeljebb - jobb esetben - kertészt alkalmaz. Ha nem, a gaz ellepi a kertet, kesze-kusza a sövény, kornyadoznak a félig kiszáradt, gutaütéses fák. Az ilyen szomszédra mondják: török átok. Egy másik "kerttársaságba" tartoznak a fenntartók. Ők nyírják a füvet, a sövényt, a virágágyásba ültetnek egynyári növényeket, gondozzák a fákat, örökzöldeket, cserjéket. Öntöznek, (mű)trágyáznak. Az igazi kertbarát azonban az, aki alig várja a tavaszt, hogy ismét munkához lásson a ház körül. Közöttük van, aki, régi növényeivel bíbelődik, más a faiskola növénycsemetéi között válogat kora tavasszal, és azon tűnődik, hová, mit ültessen még, és egyáltalán, hány növényt vásároljon az új szezonra.

A kertásásban nagy segítség a motoros kapa.jpg

Nagy Kapanyél TOTÓ 3.

III. Melyik növénymag csírája látható a képen?

4_ nap.JPG

1. lencse

2. retek

x. napragforgó

A helyes megoldást az utolsó kérdés után, tehát a 13+1 megfejtést együtt várjuk a kapanyeljatek@gmail.com címre.

A játék további részleteiért katt ide:

TOTO másolata.jpg

Minden kertben lehet tó

Sokan szeretnének tavat a kertjükbe, de az álom megvalósítását valamilyen oknál fogva mindig elhalasztják. "Túl kicsi a kert", "kicsik még a gyerekek, nehogy gond legyen", "nagy falat ez nekem", "kinek van erre ennyi pénze" - ha ismerősek a gondolatok, bátran olvasson tovább! Nem kell ugyanis nagyban kezdeni - egy jól megépített kis vízfelület ugyanolyan dísze lehet a kertnek, és ugyanolyan vonzó élőhely, mint nagyobb testvérei.

tözegbeton_boritású_dézsató.jpgTőzegbeton borítású dézsató

Bármekkora vízfelületet létesítünk a kertünkben, mindenképpen jót teszünk vele magunknak és környezetünknek is. Azon az örömön túl, amit látványukkal szereznek, ezek a tavacskák sok állatnak nyújtanak kiváló élőhelyet és itatót. A folyamatos párolgás megköti a port, ezzel tisztítja a környék levegőjét.

A LEGSZÍNESEBB ÉPÍTŐIPARI ÉS LAKBERENDEZÉSI KIÁLLÍTÁSOK

construma_hird.jpg

Új koncepció mentén felépített építőipari, épületgépészeti, otthonteremtési kiállításcsokor várja a látogatókat 2013. április 10-14. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban: a CONSTRUMA (építőipar), HUNGAROTHERM (épületgépészet), RENEO (megújuló energiák) és az OTTHONDesign (lakberendezés, design) együtt. A ház alapjainak lerakásától annak berendezéséig, a kerttervezésig mindent megtalálnak egy helyen a felújításra, építkezésre készülők.

FÓKUSZBAN A FENNTARTHATÓ „ZÖLD” ÉPÍTŐANYAGOK

A hatékony energiafelhasználású építkezés már nem csak a jövő víziója, hanem jelenünk meghatározója lett. Éppen ezért a CONSTRUMA kiállítóinak jelentős hányada is ennek szellemében hozza el termékeit, szolgáltatásait, és a kapcsolódó programok, gyakorlati bemutatók, tanácsadások közül több is foglalkozik majd a fenntartható építéssel. Ha energiatakarékos megoldásokat, új eljárásokat szeretne feltérképezni, megtalálja a CONSTRUMA kiállításon.

FŰTÉS, HŰTÉS, KLÍMA, MEGÚJULÓ ENERGIA: HUNGAROTHERM

A HUNGAROTHERM nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai szakkiállítás megszokott épületgépészeti termékkörök mellé új témakörökkel is kiegészül: ezúttal a környezetvédelem (elsősorban a vízgazdálkodás) és az energetika témakörei kapnak bemutatkozási lehetőséget. A kiállítási csokor egy új taggal is bővül 2013-tól: a RENEO a megújuló energiaforrások kiállítása, az energia-hatékony építés témakörök termékkínálatát foglalja magába.

A kiállításon technológiai bemutató sziget és gyakorlati bemutató is várja  a látogatókat: Közel nettó 0 energiafelhasználású ház mottóval.
 

LAKBERENDEZÉS, DESIGN: OTTHONDesign

OtthonDesign_banner_630x201_hu.jpg

Az OTTHONDesign kiállítás felöleli az otthonteremtés teljes témakörét: bútor (konyhabútor gyártók), konyhatechnológia/háztartási nagygépek, fürdőszoba/wellness, kandalló, burkolatok, szórakoztató elektronika, világítástechnika, a design legújabb trendjei.

Külön színfoltja lesz a kiállításnak a Medence csoport, a fiatal tehetséges designerekből álló csapat, akik újrahasznosított anyagokból állítanak elő bútorokat, használati tárgyakat.

A Lakberendezők Országos Szövetsége ezúttal is ingyenes lakberendezési tanácsadással várja az érdeklődőket. Ezúttal a fürdőszoba  és a konyha lesz a központi téma.

A  MAGYAR DESIGN szigeten az idei évben is megismerhetik a fiatal magyar tervezők legújabb trendeket követő terveit, bútorait.

KERTTERVEZÉS, DÍSZNÖVÉNYEK: CONSTRUMA KERT

IMG_1972a.jpg

A CONSTRUMA KERT kiváló lehetőséget nyújt a legújabb kertépítési trendek feltérképezésére, színvonalas látványt, ötletet és vásárlási lehetőséget kínál. A programok között szerepel többek között Kertépítő verseny és Show, Bonsai kiállítás. Látványos japán kert és zöldtetőépítési bemutató. A szabadterületen dísznövényvásár várja a nagyközönséget.

Nyitva tartás a nagyközönség számára:  

április 13. (szombat) 9,00-18,00

április 14. (vasárnap) 9,00-17,00

Képek forrása: construma.hu

Bővebb információ, kedvezményes online jegyvásárlás: www.construma.hu

CONSTRUMA_2013_630x201_HUN.jpg

Nagy Kapanyél TOTÓ 2.

II. Melyik virág hagymája látható a képen?

2.tulihagyma.JPG

1. krókusz

2. tulipán

x. jácint

A helyes megoldást az utolsó kérdés után, tehát a 13+1 megfejtést együtt várjuk a kapanyeljatek@gmail.com címre.

A játék további részleteiért katt ide:

TOTO másolata.jpg

Nagy Kapanyél TOTÓ 1.

I. Melyik növény levele látható a képen?

medvehagyma.JPG

1. gyöngyvirág

  2. őszi kikerics

    x. medvehagyma

A helyes megoldást az utolsó kérdés után, tehát a 13+1 megfejtést együtt várjuk a kapanyeljatek@gmail.com címre.

A játék további részleteiért katt ide:

TOTO másolata.jpg

Nagy Kapanyél TOTÓ

Most már tényleg minden jel arra utal, hogy itt a várva várt tavasz, ezért úgy gondoltuk, ideje megint játszani!

TOTO.jpg

Ezúttal egy totót találtunk ki: minden nap (hétvégén is) felrakunk egy-egy képet a blogra, hozzá pedig egy-egy kérdést három lehetséges válasszal (1,2,x). Ezek közül kell kiválasztani mindig az egyetlen helyes megoldást, és a napok során összegyűjteni.

A 13+1 választ aztán egyszerre kérjük beküldeni a játék végén (április 22-23.) a kapanyeljatek@gmail.com címre, a beküldő nevével, címével és telefonszámával.*  

A legtöbb helyes választ beküldők közül 3 nyertes ajándékcsomagot kap a Wolf-Garten, a Vitaflóra Kft. és a Cser Kiadó felajánlásában, valamint családi belépőket a Corvinus Díszkert 2013 kiállításra (április 26-28.). Az ajándékok összértéke kb. 150 000 forint.

A helyes válaszokhoz érdemes a blog bejegyzései között is böngészni, sokat segíthet! Jó szórakozást, sok sikert!

* A nevezési adatok harmadik fél számára nem hozzáférhetőek.

Támogató partnereink:

WG_Logo_bis-up_to_60mm_4c másolata.jpg

 

http://www.wolf-garten.hu/

vitaf legkicsi.jpg

 

http://www.vitaflora.hu/

Corvinus_Diszkert_Logo másolata.jpg 

http://www.diszkertkiallitas.hu/

 Cser_Logo.jpg

http://cserkiado.hu/uj/

Kwizda_Fejlec_új.jpg

Nemcsak az embereknek, a növényeknek is szükségük van tápanyagokra. Míg mi egy finom rántott hússal – illetve ízlésünknek megfelelő fogással – tudjuk az éhségünket csillapítani, addig a növények ásványi tápelemekkel.

shutterstock_68131729 másolata.jpg

Ezeket a tápelemeket a gyökereiken, illetve bizonyos mértékben a leveleiken keresztül is fel tudják venni. Sajnos gyakran előfordul, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű és összetételű tápanyag a talajban, így a növényeink bizony éhezni kényszerülnek. Különösen nagy veszélynek vannak kitéve a balkonládás és cserepes növények, ahol a talajban lévő tápanyag szintje és a tápelemek aránya lassan, de fokozatosan lecsökken, illetve megváltozik. Ezt kezdetben nem annyira látványos, de aki figyelmes és ért egy kicsit a növények nyelvén, érzékelheti az árulkodó jeleket.

shutterstock_1530841 másolata.jpg

Sokszor a növények „éhezése” nem közvetlenül tápelemhiányos tünetekben jelentkezik, hanem a gyengébb kondícióban, ami növényeinket kiszolgáltatottá teszi mindenféle kártevő és kórokozó támadásával szemben. Ha megjelennek a tápelemhiány tipikus tünetei, mint például a sárgás szín, a levélerek közötti rész kifakulása, a levél szélének elszíneződése, akkor már nagy a baj! Jobb ezt megelőzni és kicsit odafigyelni!

shutterstock_77743099 másolata.jpg

A virágos és balkonládás növények, illetve az örökzöldek igényeire szabva fejlesztettek ki olyan műtrágyát, amellyel biztosra mehetünk, hiszen ideális arányban tartalmazza a virágok és dísznövények számára szükséges tápelemeket. A speciális, lassú feltáródású nitrogénformula folyamatosan szolgáltatja a tápanyagot. Hozzávetőlegesen 250 gramm kijuttatásával 6-10 m2 területet kezelhetünk. Fontos, hogy a műtrágyaszemcséket egyenletesen juttassuk ki a területre, és a kezelés után öntözzük meg.  Cserepes növényeknél a virágföldbe is bekeverhetjük (például átültetésnél), de ügyeljünk a csomagoláson ajánlott adagolásra. Ha tápanyagokkal dúsított virágföldet használunk, arányosan csökkenteni kell az adagot, nehogy túl sok legyen a jóból….

shutterstock_68904592 másolata.jpg

Érdemes a lombtrágyázás nyújtotta előnyökkel is élni, hiszen így gyorsan és veszteségmentesen tudjuk a tápelemeket kiadni. Ezt már elég korán felismerték, hiszen az első dokumentált lombtrágyázást 1844-ben hajtották végre egy citrusültetvényen. Persze, akkor még nem ismerték a korszerű formulázott lombtrágyákat, melyekkel számos tápelemet egy időben és biztonságosan lehet kijuttatni. Bizonyára örömmel használták volna a ma már elérhető, univerzális összetételű lombtrágyát, amelyet minden növénynél sikerrel alkalmazhatunk. Használata nagyon egyszerű: a megfelelő mennyiséget (általában 2-3 kupak) vízbe (10 l) keverve kipermetezzük. Ha kevesebb lombtrágyára van szükségünk, természetesen arányosan csökkenteni kell az adagokat.

Megéri odafigyelni növényeinkre, mert a legkisebb gondoskodást is meghálálják!

Kwizda_logo 4C.PNG

MTD_Fejlec_01.jpg

Remélhetőleg most már hamarosan tényleg vége a télnek, és fokozatosan elkezdenek ébredezni a növények. Az ősszel elültetett virágok a téli pihenőt követően hamarosan mindenhol előbújnak majd. Gondos kezekkel és a megfelelő eszközökkel segítséget nyújthatunk az újraéledésben.Már alig várjuk, hogy az első meleg napsugarak aktivizálják a kertet és a gazdáját is. Új fejlődési folyamat veszi kezdetét: üde zöld fű hajt ki a földből, mindenütt nárciszok és aranyfák sárgállanak.

A kertész tettre kész, az eszközök már előkerültek a fészerből, várva a virágágyás megtisztítására, az ültetésre és a trágyázásra. A tavasz fokozott várakozást hoz magával, az idei pedig valószínűleg felgyorsult tempót is. Most induló rovatunkban hétről hétre hasznos tanácsokkal, változatos témákkal várjuk a Kapanyél olvasóit.

Régi népélet naptára

P1040969 másolata.JPG

Április - Szent György hava

15. hét:

- április 12. (Gyula): Száznap. Az év századik napja.

- április 14. (Tibor):Ha virágos a cseresznyefa, virágos lesz a szőlő is.  Ha ilyenkor már szép zöld a vetés, akkor jó lesz a szénatermés. A hagyomány szerint ilyenkor szólal meg a kakukk.

Talán csak a párjukat kereső békák érzik olyan jól magukat a hűvös, havas, csapadékos áprilisban, mint a gyümölcsösben kárt tevő gombák. Közöttük is a legfontosabbak: a monília, tafrina és a varasodás. Ők a felelősek az elrothadó termésért, kunkorodó levelekért, a kopaszodó és elhaló ágakért, sőt fapusztulásért.

Jellegzetes monilinia-körök szilván.jpgJellegzetes monilinakörök a szilván

Tulajdonképpen csodás trükkjeiknek köszönhetően sikeres életet élnek, mert sok egyedük célba érve elrothasztja a gyümölcsöt és feléli a gazdanövényt. A modern vegyszerekkel sikerülhet a károkozást csökkenteni, és ami ennél is fontosabb, a hasznos növények, ha jól tartják őket, képesek a kártételt túlélni, kinőni. Főleg gombaölő szerekkel lehet távol tartani őket, de mostanában egyre többet kísérleteznek növényi olajokkal, teákkal és más biológiailag aktív anyagokkal. Bizonyára rövidesen versenytársai lehetnek a szintetikusan előállított vegyszereknek.

Megint Vidék Kaland

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén júniusban újra indul a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az AGRYA EU- díjnyertes kommunikációs programja, a "Vidék Kaland". Már várják olyan 18-35 év közötti városi fiatalok jelentkezését, akik elég ambíciót és erőt éreznek ahhoz, hogy egy munkahét erejéig a klaviatúrát vasvillára, az autó kormányát pedig a traktoréra cseréljék.

Agrya.jpg

A márciusi szélsőséges időjárás miatt késedelmesen kezdhetjük el a tavaszi kerti munkákat, így a metszést is. Nincs ok az aggodalomra, sőt szerencsés, aki még nem vágott bele, mert sok helyen az erős fagy károsította a növényeket, főleg a már kihajtottakat és az idén visszavágottakat.

Ilyenkor metszendő növények

A lombhullató fákat (kivéve dió), nyári és őszi virágzású cserjéket, félcserjéket metsszük elsőként! A rózsákkal, hortenziákkal, örökzöldekkel még várjunk, amíg a fagy esetleges károsító hatása nem látható.

babermeggy_1215792_5963.JPGBabérmeggy

A szőlővel is ráérünk, amíg a rügyeik nem duzzadnak meg, sőt kipattanásuk után is vághatók.

Több növény az egyéves beérett vesszőjén hozza a virágát. Azok visszametszésével hajtásra ösztönözzük a bokrunkat, de a virágzás rovására.

Régi népélet naptára

husveti locsolas 1.jpg

Április - Szent György hava

14. hét:

- április 1. (Húsvéthétfő): Sok népnél évkezdő ünnep volt, a tavaszi napéjegyenlőséget, a természet újjászületését ünnepelték. A naptárreform után "komolytalan" újév, bolond nap lett.
Bolondnak tartották, aki ezen a napon vetett, mert a hiedelem szerint az ilyenkor vetett mag nem kel ki, nem lesz belőle jó termés.
A bolond napon nem jó új dologba kezdeni.

- április 2. (Áron): Húsvétkedd a visszalocsolás napja volt. A legények nem mertek  végigmenni a falun,mert a leányok az utca két oldalán várták őket.

- április 5. (Vince): Megcsordul a jégcsap az ereszen. Ha eddig nem, most már biztosan itt a tavasz.

- április 6. (Bíborka): Ha esik az eső, szűk lesz az esztendő.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek