Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Isztambuli parkmustra

Aki Isztambulban történelmi parkokat szeretne végiglátogatni, ne nyáron, inkább tavasszal vagy ősszel tegye. Ilyentájt ugyanis, hiába öntözik, gondozzák ezeket, porosak, a gyepes részeik nagyrészt kiégettek. Ha mégis felkeresnénk néhányat a tucatnyi látogatásra ajánlott park közül, akkor erre a késő délelőtti, kora délutáni idő az ajánlható. Ilyenkor ugyanis azok a bentlakók, akikkel esetleg nem szívesen találkoznánk, a forgalmasabb helyeken próbálkoznak a napi betevő megszerzésével.

Topkapi

Hurrá, nyaralunk!

Mától egy kicsit békén hagyjuk a billentyűzetet, gangkertünket pedig a szomszédasszony és a sors kezébe adjuk. Az elkövetkező napokban ellátogatunk a bolgárkertészek hazájába, hogy aztán élményekkel és képekkel feltöltődve számoljunk be az ottani zöldségekről (meg gyümölcsökről).

A blogon azért lesz egy kis élet, meg a FB-oldalunkra is érdemes bekukkantani, vagy régebbi posztokat olvasgatni.

Jó pihenést, kertészkedést, hamarosan folyt. köv.!

Judit, a szerk.

Pihe-puha kerti utak

Ha szívesen mászkálunk mezítláb, és szeretjük a természetes hatású kertet, válasszunk a kerti utak mellé és a kövek, járólapok közé olyan növényeket, amelyek bírják a gyűrődést. Persze, nem arról van szó, hogy folyamatosan tapossuk őket, de ha rá-rálépünk, attól még semmi bajuk nem lesz.

Régi népélet naptára

Július - Szent Jakab hava

31. hét:

- július 29. (Flóra): Flóra a római mitológiában a virágok és a virágzás, legfőképp a gabonavirágzás istennője.

- július 31. (Ernő): Ernő-napi eső langyos telet hoz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Legyen tél vagy nyár, Isztambulban, a bazárban, a hatalmas tömegben legfeljebb topogni lehet. Sebaj, bőven marad idő a nézegetésre. Kertbarát szemmel inkább a Fűszer- más nevén Egyiptomi Bazár kínál különleges érdekességeket. Az épületben szemnek, orrnak kápráztató csodákat lehet találni: olyan szárított, őrölt fűszereket, virágokat, más növényi részeket, amilyeneket nálunk legfeljebb az apró zacskókba zárt keverékekhez használnak. Itt viszont az alapanyagot teljes valójában lehet felismerni.

A mag és a szárítmány külön üzletág

1 hónapos lett az ország egyedüli afrikaielefánt-borja, és a hagyományokhoz híven elérte azt a kort, hogy nevet kapjon. A névadáshoz a Nyíregyházi Állatpark a látogatók segítségét kérte, akik 3 héten keresztül küldhették be javaslataikat. Kitétel nem volt, bár a gondozók szerették volna, ha 'K' betűvel kezdődne a kicsi neve, mint az édesanyjáé, Kwanzáé.

Akinek péntek estére nincs még programja, az ELTE Füvészkertben csodálatos látványban lehet része: a korábbi évekhez hasonlóan, az óriás tündérrózsa (Victoria cruziana) virágzása várhatóan ismét látható lesz.

Az újrahasznosítás reneszánszát éli, szinte bármi új életre kelhet a környezetünkben. Arról már többször volt szó a blogon, hogy ültetni bármibe lehet: régi bögrébe, konzervdobozba, lyukas teáskannába, tésztaszűrőbe, megunt bútorokba. Így van ez a tönkrement gumiabroncsokkal is: némi szépítgetés után a kertben több szerepet is kaphatnak.

Régi népélet naptára

Kendernyüvés, 1949

Július - Szent Jakab hava

30. hét:

- július 20. (Illés): E napon munkatilalom volt, mert attól féltek, hogy a mezőn dolgozókba belecsap a villám, a termést pedig elveri a jég. Ha ezen a napon dörög az ég, azt mondják, "Illés szekere zörög". A hiedelem szerint az Illés-napi eső miatt lyukas lesz a dió és a mogyoró.

- július 22. (Mária Magdolna): Ezen a napon esnie kell az esőnek, mert Mária Magdolna siratja a bűneit.

- július 25. (Jakab): Ha a hangyák menetelnek, nagy hidege lesz a télnek.

- július 26. (Anna): A kender nyüvésének kezdőnapja.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Szökik a ribiszke

Először, amikor alföldi kertünkben tönkrement néhány feketeribiszke-bokrunk, azt hittem, valamit rosszul csinálok. Nyilván így is van, de közben az is kiderült, hogy a fekete ribiszkének a mostanában egyre forróbb nyarak már az árnyékban is túlságosan melegek. Annak lehetünk tanúi, hogy ez a finom és tápanyagban gazdag gyümölcsöt nevelő növény északabbra húzódik. Ráadásul, most már termeszthető az USA-ban is, ahol a szövetségi kormány 1911-ben betiltotta a fekete és a piros ribiszke termesztését, mert egy, a faipar számára súlyos fenyőrontó gombabetegséget terjesztett, de 2003-tól a ribiszkék szabad utat kaptak, ugyanis az új fajták már ellenállók. Ezért minden feketeribiszke-tulajdonost és most ősszel telepíteni szándékozót arra biztatok, ne adja fel.

Felkészülni az elkerülhetetlenre, megelőzni az elkerülhetőt!

2015 szeptemberében, immár második alkalommal rendezik meg a Gazdag Gazda Konferenciasorozatot. A szakmai rendezvények központi témája az egyre égetőbbé váló éghajlatváltozás, annak a mezőgazdaságra gyakorolt hatása, és a lehetséges alkalmazkodási módok lesznek. A konferencia alcíme is ezt tükrözi: „Hogyan reagáljunk a változó éghajlat kihívásaira a talaj-előkészítéstől a betárolásig.”

Programok

A nap programját a szervező Magro.hu mezőgazdasági piactér úgy válogatta össze, hogy minél több területet érintsen a témakörben, és naprakész, gyakorlatias tudással gazdagodjanak a résztvevők. Előadnak neves, piacvezető cégek szakemberei, intézmények, hivatalok vezetői és megosztja tapasztalatait az ország talán legismertebb biogazdálkodása is. A szakértők tartalmas és változatos előadásokkal, esettanulmányokkal készülnek, a kerekasztal beszélgetésbe pedig bárki bekapcsolódhat, kérdezhet a gazdálkodók tapasztalatairól, jogszabályokról, pályázati lehetőségekről. A nap végi izgalmakat nyereménysorsolás biztosítja. A szervezők mind a 4 helyszínen a gazdaságban felhasználható értékes termékeket, lombtrágyákat, talajbaktérium készítményeket, növénykondicionálókat sorsolnak ki több tízezer forint értékben. A részletes program itt érhető el!

Helyszínek és időpontok

Országosan 4 különböző időpont és helyszín közül választhatja ki mindenki a neki legkedvezőbb alkalmat:

Szeptember 7. Budapest

Szeptember 10. Kaposvár

Szeptember 16. Berettyóújfalu

Szeptember 22. Szeged

A konferenciára már elkezdődött a regisztráció, ráadásul most a Korán Kelők Kedvezményt is igénybe lehet venni! Részletes program és jelentkezés az esemény hivatalos honlapján: http://www.magro.hu/konferencia/

A konferenciasorozat szervezője a Magro.hu mezőgazdasági piactér.

 

2015. június 17-én a Fővárosi Törvényszék érvénytelenítette a kishantosi földpályázat egyik "új nyertesének", a Mező Vidék Bt.-nek a Nemzeti Földalapkezelővel kötött szerződését. A Mező Vidék Bt. a másodfokú ítélet szerint még csak nem is pályázhatott volna: soha nem foglalkozott mezőgazdasággal, és az esetből úgy tűnik, saját munkagépei sincsenek. Ehhez képest a vállalkozás földet nyert a kishantosi területekből, használatba vette azt.

Régi népélet naptára

Antiochiai Szent Margit

Július - Szent Jakab hava

29. hét:

- július 13. (Antiochiai Szent Magit): Mérges vagy Pisis Margit napján gyakori a rossz idő, jégverés, záporeső, zivatar, ami mind veszélyes ilyentájt; vagy elveri a termést, vagy akadályozza az aratást. Ha ilyenkor nagy a szárazság, Margithoz könyörögnek esőért. Negyvenes nap is: ha e napon viharos, esős az időjárás, 40 napig ez várható. (Más források szerint mindez július 20-ára vonatkozik).

A sárgadinnye negyedik kapálását margitolásnak hívják.

- július 15. (Henrik): Ha északi szél fúj, tavaszra felmegy a búza ára, és drágaság lesz.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Császárfával (Paulownia tomentosa) ügyködni mindenkinek jó biznisz. Csemetéit keresik, és aki tudott szerezni, örülhet, mert különleges társra tett szert. A császárfa egyébként nem napjaink divatfája, többek közt a Budai Arborétumban vagy a Gellért-hegyen is megtalálhatók idős példányai. Alapfaja Kínából japán közvetítéssel jutott el Európába. Ha a fáknak valamilyen sportban versenyezni kellene, akkor a császárfa biztos sikeres sprinter lenne.

Egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy hőség a megviselte a pázsitot. A mostani kánikulában alapvető probléma a mélyre vágott fű: a trópusi melegben 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit. A gombabetegségek is ilyenkor támadnak a legintenzívebben, mert a meleg és az öntözés ideális feltételeket biztosít a szaporodásukhoz.

Hogyan ismerhetjük fel a gombafertőzést?

Először foltokban sárgulni kezd a fű. Sokan az gondolják, hogy víz- vagy tápanyaghiány. Viszont a fűszálak locsolás után sem térnek magukhoz; a kör alakú, növekvő foltosodás a betegség jele. Amennyiben elmulasztjuk a védekezést, erősen terjed, sőt a pázsit beteg része szürkésfeketére színeződik, és elpusztulhat a fű.

Tusolót minden kertbe!

Az utóbbi napok-hetek trópusi időjárását leginkább csak légkondis helyen, vízben vagy annak közelében lehet(ett) kibírni. A kert is csak piheg a hőségben és hálás, ha egy-egy nagyobb adag vízzel frissítjük fel. Ugyanez kijár a kertésznek is!

A madarak etetése, itatása szinte mindenkinek természetes dolog, de nem biztos, hogy a pillangókra is ugyanígy gondolunk. Ha piros, sárga, kék, lila árnyalatú virágokkal ültetjük be kertünket, biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan lepkék sütkéreznek majd rajtuk. Ha már odataláltak hozzánk, gondoskodjunk kicsit róluk: készítsünk nekik lepkeetetőt, ami egyben itató is.

Szibériai nőszirom, gumós selyemkóró, kasvirág, kúpvirág - csak néhány példa a lepkecsalogató növényekre

A gyep szempontjából talán a július számít a legkritikusabbnak. A fű főleg azokban a házakban kerülhet bajba, ahonnan hosszabb időre elmennek nyaralni. Ahol nem gondoskodnak nyíróemberről és öntözésről, ott minden azon múlik, milyen kondícióban vannak a fűcsomók. Aki nem biológiai aktivátoros és mulcsozásos módszerrel dolgozik, júliusban is gondoskodjon a rendszeres nyírásról. Méghozzá ilyenkor a nyári időszaknak megfelelő magasságban kellene a késeknek forogni!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek