Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Drágult a búza, de stabilan alakult a kukorica ára itthon

A búzának köszönhetően 2,5 százalékot emelkedett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 39. héten. Itthon inkább csak a búza, de a világpiacon minden gabonaféle drágult, nem is kicsit. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Már minden megyében elkezdődött a kukorica betakarítása az országban. Az eddigi visszajelzések eléggé változatos képet mutatnak a terméseredményekről, de kevés a bizakodó vagy elégedett hang. Az aktuális adatok alapján 6-7 millió tonna várható összesen, ami jóval elmarad a tavalyi eredménytől. A 39. héten mindenesetre - erősödő forgalom mellett - 40.741 forint volt a kukorica átlagára a Magro.hu piactéren. Ez tulajdonképpen megegyezik a múlt hét adatával.

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

40. hét:

- szeptember 28. (Vencel): A szőlőhegyek védőszentje, névnapja is a szüreti időszakra esik. Ha Vencel napján esik, akkor jövőre szép lesz a tavasz.

- szeptember 29. (Mihály): Ezen a napon hajtják be a legtöbb állatot a faluba, kifizetik a pásztorokat, ill. szolgálatba lépnek az újak. Az ősz beálltával a kinti munkák fokozatosan megszűnnek, kezdődnek a benti munkálatok, pl. a kukoricamorzsolás. A természetben is lelassul az élet, a halak a víz fenekére húzódnak, a fű már nem nő.

Az őszi vetést követően következhetett egy kis lazítás: a Katalin-napig tartó kisfarsang időszaka. Az asszonyoknak e nap dologtiltó volt: ha valaki mégis mosott, azt tartották, megrövidül a keze, ha ki is teregetett, a háza fölött egész évben dörögni fog az ég.

Az időjárásra is lehet következtetni: ha Mihály napján dörög az ég, szép lesz az ősz, de kemény a tél. Ha a birkanyáj összebújik, az is nagyon hideg telet jelenthet; ha távolabb fekszenek egymástól, az enyhét jósol. „Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet.” Ha Mihály itt találja a fecskéket,  kellemes meleg  ősz várható.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Folytatjuk múlt héten megkezdett sorozatunkat a szőlő és a lugas remek kapcsolatáról.

Miután sikerült a sátor-szőlőlugas nagyjából pontos helyéről és a fajtáról, fajtákról dönteni, a következő lépésre, a talajmunkák elvégzésére is sort kell keríteni. Lugast bármikor lehet készíteni, de szőlőt általában ősszel és tavasszal érdemes ültetni.

Másodvetés a biokertben

Az ökológiai kertekben soha nincs "üresjárat", a talajt mindig takarni kell. Ezt persze sokféleképpen elérhetjük, a zöldtrágyanövényektől a mulcsozásig, de legkellemesebb módja, ha folyamatosan termelünk.

Az ősz kezdetétől egyre több nyári zöldség kerül ki a kertből, felszabadítva helyét az őszi vetésű növényeknek. Nézzük, mivel pótolhatjuk a megüresedő helyeket:

Most jött el az ideje a leveleskel-palánta kiültetésének. Gyökere mélyre hatol, tavaszra porhanyós, jó szerkezetű talajt készít elő a vetéshez. Egész télen bent maradhat, hó alól is szedhető zöldség; tavasszal is ez az első zöld, amit a kertből ehetünk. A jövő évi paradicsompalánták érkezéséig terem. A fodros változat íze kevésbé intenzív, a toscan típusé viszont nagyon különleges. Külföldi főzős műsorok ünnepelt sztárja ez a zöldség, melyet KALE néven kereshetnek az interneten.

Itthon stabil, a világpiacon egyre olcsóbb a gabonák ára

Jó lesz az idei globális búza- és kukoricatermés, így a kínálat lefelé hajtja a világpiaci árakat. A világban uralkodó trend viszont eddig csak tompított mértékben jelent meg itthon. Ennek következtében a Magro Gabonaindex (MGX) értéke 2,5 százalékot csökkent a 38. héten. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

39. hét:

- szeptember 21. (Máté): Máté hete egyes vidékeken vetésre való, ahol a gazda tiszta ruhában szórta el a megszentelt magokat, miközben semmiképpen nem káromkodott. Máshol éppen ellenkezőleg, ezt a hetet vetésre alkalmatlan „pelyvahétnek” nevezték.

Ha ezen a napon tiszta az idő, jó lesz a bortermés.

- szeptember 22. (Móric): Móric-napi derültség szeles telet jelent.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Szőlőt a lugasra!

Ha megkérdeznénk a szőlőtőkét, mi a neki kedvenc művelési forma, és a választ is megértenénk, akkor biztos, hogy az elsők közé kerülne a lugas. Ha összevetjük a különböző művelési formák termését, a tőke kondícióját, néhány év alatt kiderül: a lugas az igazi, a szőlő ugyanis kúszónövény. A mostani kánikulák, tartósan tűző nap felértékelik az árnyékot, ezért a lugas az, ami jó a kerttulajdonosnak és a növénynek is. Rövidke sorozatunkkal tanácsot szeretnénk adni az ősszel lugasépítésre vállalkozóknak.

Utolsó állomásához érkezik a Gazdag Gazda Konferenciasorozat, amelyet Szegeden rendeznek meg szeptember 22-én. A konferencia ezúttal is érdekes és aktuális előadásokkal, izgalmas kerekasztal-beszélgetéssel várja az érdeklődőket.

Dáliamánia

A virágoskertek egyik leghálásabb lakói a dáliák: június és október között sokféle színben és méretben, változatos alakú virágfejekkel dobják fel a kertet.

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

38. hét

- szeptember 17. (Zsófia): Ha ez a nap itt találja még a fecskéket, idén már nem érkezik meg a hideg.

A mennydörgés, villámlás azt vetíti előre, hogy szép "vénasszonyok nyarára” számíthatunk, de kemény lesz a tél.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Ha nincs a kertben meggy- vagy cseresznyefa, mégis effélékre hajazó csemete bújik elő a földből, akkor nagy valószínűséggel egy kései meggyről (Padus serotina), az újabban behozott, észak-amerikai eredetű özönnövényről, özönsorozatunk egy újabb darabjáról van szó. A tetszetős virágot, apró, de ehető gyümölcsöt hozó fával még nem is lenne baj, ha szolid dísznövényként gazdagítaná a faunát. De nem ilyen.

A gyümölcsfák éves ciklusában alapvetően 4 szakaszt különböztetünk meg. Az első a tavaszi keringés megindulásától a terméskötésig tart, a második a termésérés fázisa, utána jön a rügyek beépítése - felkészülés a következő évre, majd a nyugalmi szakasz következik.

Általában az első szokta legjobban megmozgatni a kertészeket, a másodikban aggódnak a legjobban, a harmadikkal pedig nem nagyon foglalkoznak, pedig ez határozza meg a következő évet. Amelyik fa ilyenkor gyenge, beteg és fertőzött, az nem tud termőképes rügyeket beépíteni és szépen át fogja teleltetni a betegségeket, kártevőket.

Most kell őket megszabadítani mindazon kórokozóktól, kártevőktől, amelyek egy enyhe télen áttelelve jövőre annyira felszaporodhatnak, hogy megsemmisítik a termést, sőt akár az egész fát elpusztíthatják.

Elképzelhető. Legalábbis egy már működik Londonban. Nem kellett hozzá más, mint egy 2. világháborús bunker és két vállalkozó szellemű úriember, akik sörözés közben elkezdtek aggódni az emberiség jövőéért. A végeredmény pedig egy burjánzó farm lett 30 méterrel a felszín alatt.

A péntektől vasárnapig tartó Őszi Országos Kaktuszkiállítás és -vásár főszereplői az Ariocarpus nemzetség kaktusz-kövei. Velük kapcsolatosak voltak nyereményjátékunk kérdései. A helyes válaszokat beküldők közül kisorsoltuk a szerencsés nyerteseket, akik egy-egy páros belépőt kapnak a kiállításra: Lang Mária, Kiss Éva, Balogh Tamás, Gergely Ferenc, Dénes László és

Ádám Helga. 

A nyerteseknek gratulálunk, őket e-mailben is értesítjük.

Mindenkinek jó szórakozást a kiállításon!

Régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

37. hét:

- szeptember 8. (Mária, Kisboldogasszony): Ha az őszi búza vetését Egyed napján nem kezdték el, akkor Kisasszonykor tették: a vetőmagot szentelt vízzel megszórták, vetés közben imádkoztak, majd az üres zsákot feldobálták, hogy az Isten olyan magasra növessze a gabonát. Általában ekkor kezdték a dióverést is.

Ha hűvös az idő, nem indulnak útra a fecskék, mert hosszú, meleg ősz következik. Ha bugyborékosan esik az eső, csapadékos időszak jön.

A szőlőtermést is befolyásolja Kisboldgasszony időjárása: „Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek. Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek.”

- szeptember 12. (Mária): Szűz Mária neve napja. Ha ezen a napon szép az idő, akkor a vénasszonyok nyara hosszú és derűs lesz.

Reménykedjünk!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

A sivatagokra gyakran gondolunk úgy, mint kietlen, kő és homok borította tájra, ahol a kopár sziklák között néhány növény,: cserjék, füvek küzdenek az életükért. Azonban e tájon nem minden kő élettelen ám!

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete 2015. szeptember 11. és 13. között rendezi meg az Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásárt, ahol a rendezvény fókuszában a magukat köveknek, kavicsoknak álcázó kaktuszok lesznek.

A most véget ért nyár az 1901 óta rögzített adatsorban a harmadik legmelegebbnek bizonyult, a forró, aszályos időszakokat pedig "heves események" zárták le, amik felhőszakadásokkal, helyenként jégesővel és erős szelekkel jártak - összegezte a napokban az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt időszak tapasztalatait. Erre a kertfenntartóknak is érdemes figyelni.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek