Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Best of 2013

Az év utolsó napján összeszedtük, 2013-ban mely Kapanyél-posztokat szerettétek a legjobban. Ez "csak" egy 10-es lista, de összességében elmondható, hogy egyre többen követitek rendszeresen az oldal eseményeit, aminek természetesen nagyon-nagyon örülünk! Reméljük, a jövőben is velünk tartotok, addig is itt az idei BEST OF Kapanyél:

10. A komposzthalmot nemcsak rakni, bontani is kell

Az ilyet komposztot a kiszórás előtt homogenizálni, szitálni kellene.jpg

Régi népélet naptára

2012 dec_1.JPG

December - Karácsony hava

1. hét:

- december 31. (Szilveszter): Ha éjjel esik, reggel pedig süt a nap, rossz termés lesz.

A városok kertes részein sokan panaszodnak az etetőkből elmaradó énekesmadarakra. Az enyhe időjárás mellett az esetek többségében nem a vadászgató macskák, hanem a szarkák tehetők felelőssé. Tavalyelőtt én is végigjártam a szarka-kálváriát.

birdfeeder-c-fr-mtpmcg211-sm-0429.jpg

Azt a csatát megnyertem, de állandóan résen kell lenni, különben az énekes vs. szarka háborúban területük megőrzésében pátyoltjaimnak nem tudok segíteni. (Rögvest hozzáteszem, a szarka is énekesmadár.) Ahogy sokhelyütt, kertünkből is eltűntek a pintyek, rigók, cinkék, pedig teli etetők és itató is várja őket. Néhány bátor cinke kivételével nem látogatják a dióbéllel töltött kosarat, tágas etetőt, a verebek és a didergő galambok is elmaradtak.

Boldog karácsonyt!

385620786813317795_Z02KP5r8_c másolata.jpg

Minden kedves Olvasónknak boldog, békés karácsonyt kívánunk.

A Kapanyél csapata

Régi népélet naptára

2012 dec_1.JPG

December - Karácsony hava

52. hét:

- december 24. (Ádám-Éva): Ha karácsony éjjelén havazik, az nagyon sok jót ígér.

- december 25. (Karácsony): "Fekete karácsony - fehér húsvét." Ha ezen a napon borús az idő, esik vagy havazik, akkor szép nyár, jó termés lesz. A fordítottja is igaz: ha süt a nap, rossz nyár várható, és rossz lesz a termés is.

- december 26. (Karácsony, István): Ha szép idő van, jó termés lesz.

- december 27. (János): János nap, ha borús, a termény igen dús - tartja a népi megfigyelés.

Az Európai Unió statisztikája szerint a hulladékok több mint 40 %-a szerves anyag. A biohulladék feldolgozására számos megoldás létezik, amelyekkel minőségi szerves trágyát, energiát vagy alternatív üzemanyagot állíthatunk elő. Ezek közül általában technikai vagy gazdasági okokból nem mind érhető el.

Cikk6_kép1.jpg

A legismertebb és leginkább megvalósítható természetes folyamat a komposztálás, amely a mikroorganizmusok, víz és oxigén közös tevékenysége következtében humusszá alakítja a szerves hulladékot. Az eljárást három csoportba oszthatjuk:

Különösen az év végi ünnepek során értékelődnek fel a családi ételköltemények. Növénybarát olvasóink, ha máshonnan nem, posztjainkból számos alkalommal kedvet kaphattak élő fűszernövények tartására. Az otthon fűszert termesztők megtapasztalhatták - minden tisztelet a szárítmányok forgalmazóinak -, hogy más az íze az ételnek, ha frissel fűszerezik. Az illatos, ízes mini kertecskék a hideg hónapokban is megélnek, elférnek egy-egy nagyobb zöld területen, a legjobb helyük a télikertben, zárt verandán lenne. De a konyhaablakban vagy világos előszobán is megélnek.

cropped-dsc_1364-modifier5.jpgNem rossz a szárított, de a friss az mégiscsak más

Sok madárbarát panaszkodik, hogy bár teli minden etető, a kis tollasok mostanában alig látogatják a terített asztalokat. Egy-egy cinke, feketerigó vagy veréb ugyan tiszteletét teszi, de az előző évek decemberi időszakához képest számuk mindenképpen elenyésző.

IMG_6393.JPG

Szakemberek szerint azonban aggodalomra semmi ok. Nem történt más, mint hogy se igazán hideg, se hó nincs, így egyelőre kerülnek bennünket, mert mégsem éhenkórászok ők!

Régi népélet naptára

2012 dec_1.JPG

December - Karácsony hava

51. hét:

- december 21. (Tamás):Sok más téli naphoz hasonlóan e napon is meg lehet jósolni, ki lesz a majdani férj. De Tamás napja inkább a disznóölésről híres. Úgy tartják, aki ezen a napon egyszer disznót öl, annak azután minden évben le kell vágnia valamit, mert különben Tamás pusztítja el valamelyik állatát. Az ekkor vágott disznónak tamásháj a neve, amely gyógyítja a keléseket. Másutt úgy tartották, hogy az e napon levágott disznó sózott vére gyógyítja a köszvényt.

Általában Mikulás napján indul a karácsonyfaszezon, így volt ez idén is. Most már látszik, hogy a általában maradtak a tavalyi árak. A faiskolások szerint a kiadásaik növekedtek, de a vásárló nem szívesen ad többet a fáért, hiszen karácsony táján a pénznek sok helye van. December első napjaiban főként az iskolák és az irodák vásároltak tekintélyesebb méretű fákat. A nagy, immár lakossági kampány jó egy hete tart, ott az 1-3 méteresek iránti kereslet a jellemző.

P1280098.JPG

A faiskolások szerint a vásárlással nem érdemes várni, mert december első napjai után úgysincs friss vágás, hiszen a portéka többségét már novemberben kivágták. Az idei kínálat zöme magyar fa, de tekintélyes mennyiség érkezik Dániából is. A jellemző árak nem változtak 1 év alatt: a meleg lakásban leveleit gyorsan elveszítő, viszont illatos luc méteréért nagyjából ezer forintot kérnek az árusok, míg az ezüstfenyőt ötezerért adják, a nordmann ára 6-7 ezer forint.

"Szent Lucának híres napja, a napot rövidre szabja." A Gergely-naptár életbe lépése előtt Luca napjára esett a napforduló. Ilyenkor volt a leghosszabb az éjszaka, a legrövidebb a nappal.

A néphagyomány szerint a december 13-ra eső nap a gonosz elleni védekezés jegyében telik el: nem szabad kölcsönadni, vagy -venni és tilos a házimunka is. Az ajtóba, ablakokba fokhagymafüzért raktak, hogy elűzze az ártó szellemeket, boszorkányokat.

fokhagymakoszoru.jpg

Ahogy közelednek az ünnepek, a lakás díszítgetése mellett az illatoknak is egyre fontosabb szerep jut. A drogériákban kapható szagűzők nagyon népszerűek, de minek költenénk ilyesmire, ha magunk is könnyen készíthetünk - ráadásul természetes - illatosítókat.

5140_1.jpg

A lakásban terjedő illatoknak persze nem csak karácsonykor van nagy szerepe: ingatlanosok szokták ajánlani, hogy véletlenül pont fahéj vagy frissen sült sütemény illata lengje be az eladni kívánt lakást, amikor a potenciális vevő érkezik. Személyes élményem ezzel kapcsolatban, amikor lakáskeresésnél az egyik helyről szinte menekültünk az átható babgulyásszag miatt, pedig elvileg nem lett volna rossz a hely. Sebaj, utólag már jobb, hogy így történt.

A felszólítás hallatán talán megjelenik lelki szemeink előtt a kép, ahogy a műanyag asztalt és székeket éppen betonozzuk lefelé, vagy beássuk a földbe. Pedig nem erre gondoltunk...

A fák, bokrok növekedésének alakítása nem újdonság a kertészek körében, gondoljunk csak a spalírra nevelt gyümölcsfákra, alma-, körte- vagy szőlőlugasokra. Két ausztrál művész viszont nem elégedett meg ennyivel: a fák irányított növését művészi szintre emelték. Peter Cooknak 3 fügefa formája adta az ötletet, hogy élő faszék nevelésével próbálkozzon.

pook_in_chair_02.jpgPeter Cook 2008-ban az akkor 10 éves fotelben

Régi népélet naptára

2012 dec_1.JPG

December - Karácsony hava

50. hét:

- december 13. (Luca): "Szent Lucának híres napja, a napot rövidre szabja." A Gergely-naptár életbe lépése előtt Luca napjára esett a napforduló. Ilyenkor volt a leghosszabb az éjszaka, a legrövidebb a nappal.

"Ebbe a kertbe csicsóka pedig nem kerül!" - mondta ellenmondást nem tűrve kerti ügyekben már edzettnek mondható urbánus feleségem, miután egyik felvidéki kalandozásomból nejlonzacskónyi csicsókagumóval tértem haza. A göcsörtös bögök láttán talán igazat is adhattam neki, hiszen oly' kevés ideje van, hogy azt a konyhában múlassa, miközben finomságokat kell készíteni kényes ízlésű leányainknak és tömegételt az udvarlóknak. A szerzeményt tavasszal meg sem kóstoltuk.

Alapos tisztítást igényelnek a csicsóka gumók.JPG

Sebaj, hamar terv készült a gumók tudományos használatáról. Ha nem is értem el gyors gasztrosikert, legalább kicsiben megismerem a szép nevű növényt. Az ellenállás majd enyhül, gondoltam, ha előállok a bő terméssel és ragyogó népi receptjeimmel, mert a csicsóka igen egészséges étek: nyersen harapva, reszelve, vékony szeletekre vágva salátákhoz adható, párolva, főzve szószok készülhetnek belőle, de darabjaiból más gyümölcsökkel ízesítve turmixot is könnyedén lehet kotyvasztani.

Borbálaságok

A mai névnaphoz több növény, hiedelem és szokás is kapcsolódik. Ezek közül talán a borbálaág a legismertebb: sok helyen cseresznyefaágat, máshol kilencféle (vagy ahány van a kertben) gyümölcsfa- vagy orgonaágat tesznek vízbe. Ha karácsonyra kivirágzik (ki szokott), akkor újévre férjhez mennek az eladósorban lévő lányok.

DSC_0352.JPG

A szokás Szent Borbála legendájához kötődik, aki pogány apja akarata ellenére keresztelkedett meg, és választotta Krisztust örök vőlegényül. Apja ezt nem tudta megbocsájtani, lányát a provincia prefektusa elé vitte. Borbálát börtönbe vetették, kegyetlenül megkínozták, de a legenda szerint Krisztus a Paradicsom virágaiból koszorút helyezett a fejére, amitől sebei minden reggelre begyógyultak, és más csodák is történtek.

Szent Barabara a toronyban.jpg

Végül lefejezték, az ítéletet saját apja hajtotta végre. Meg is bűnhődött érte, mert hazafelé villám sújtotta halálra.

Ha kertünket felkészítettük már a télre, ideje eltenni a szerszámokat is. Amennyiben az utolsó fűnyírás után nem tettük meg, akkor most tisztítsuk meg a fűnyírót: kefével távolítsuk el a rátapadt fűmaradványokat, és ellenőrizzük a késeket, hátha újra kell élezni őket. A benzines fűnyírót lehetőleg üres tartállyal tegyük el.

A kerti locsolócsövet se hagyjuk kint, nehogy a fagy megrepessze, inkább összetekerve akasszuk fel a szerszámos kamrában, sufniban, garázsban, kinek mije van. Ha nincs, építhetünk is egy kis helyeset, pl. ilyet:

házikó.jpg

Régi népélet naptára

Mzes-adventi-koszor-2-2009.jpg

December - Karácsony hava

49. hét:

- december 4. (Borbála): Ha a Borbála napján vízbe helyezett cseresznyefaág ("borbálaág") karácsonyra kivirágzik, az eladó lánynak közeli házasságra van kilátása. Vághatunk mellé aranyvesszőt, meggyfaágat, orgonát, bármilyen gyümölcsfaágat a kertből, így szép virágos csokrunk lesz karácsonyra. Igaz, az orgonának csak a levelei hajtanak ki, de az is nagyon mutatós.

Borbála-napkor többféle tevékenység is tilos: nem szabad fonni, mert ha rokkához nyúlnánk, Borbála bedobná az ablakon az orsót, a fonál kóccá válna, a marhák lábára tekeredne, azok pedig megsántulnának. Akárcsak Luca-napkor, nem szabad varrni sem, mert bevarrnánk a tyúkok fenekét.

- december 6. (Miklós): A Miklós-napi időjárás mutatja meg, mi várható karácsonykor: ha Miklós napján hó esik, vége az enyheségnek.

- december 7. (Ambrus): Ha a fagy elmarad, és enyhül az időjárás, karácsonykor jeges idő lesz.

Ambrus a méhészek és mézesbábosok védőszentje. A legenda szerint csecsemőkorában egy méhraj vette körül az udvaron. A méhek ellepték a bölcsőt, bemásztak a gyermek szájába is. Anyja ijedtében felkiáltott: Ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle! A csecsemőnek semmi baja nem lett, és a jóslat is bevált: Ambrusból püspök és nagyszerű szónok lett, a "mézajkú prédikátor".

Régi népélet naptára

Mzes-adventi-koszor-2-2009.jpg

December - Karácsony hava

48. hét:

- december 1. (Elza): "Elza-napi éles szél, négyheti széllel jár." A meteorológiai tél kezdete. Ilyenkor fogták be a gazdasszonyok hizlalásra a karácsonyi pulykát.

Advent első vasárnapja. 

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek