Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

November - Szent András hava:

48. hét:

- november 30. (András): "Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján." - András napja a legjelentősebb házasságjósló nap. A lányoknak egyedül, titokban kellett végrehajtaniuk a praktikákat. Pl. ha egy elcsent férfigatyát tettek a párnájuk alá, éjjel megálmodták, ki lesz a férjük. Hogy fokozzák a hatást, böjtöltek is: 3 szem búzát ettek és három korty vizet ittak egész nap.

Az alma – illetve a magja – szintén fontos jósló eszköznek számított: ha 7 vagy 9 magú almát találtak, a lányok papírba csomagolták, András-nap estéjén a párnájuk alá tették, és jó esetben megálmodták, ki lesz a férjük.

A férjhezmenetel idejét ólrugdosással is igyekeztek meghatározni. Ez a szokás nem csak András-napján volt elterjedt: az ól ajtaját megrugdosták, majd hallgatóztak. A hiedelem szerint, ahányat röffent a disznó, annyi év múlva mennek férjhez. Ha nem ébred fel az állat, a lány még abban az évben elkel.

A másik jósló módszer a gombócfőzés volt: a gombócokba férfineveket tartalmazó cédulákat tettek, az elsőként feljövő gombóc rejtette a jövendőbeli nevét. Ugyanez működött derelyével vagy pogácsával is.

András-nap estéjén a jövendőbeli férj anyagi helyzetét is igyekeztek megjósolni: a lányok megrázták a zsúpfedeles házak ereszét és megnézték, milyen mag hull a kötényükbe: a búza jómódú, a rozsmag szegény kérőt jelentett. Ha pondró potyogott a zsúpszalmából, az azt jelentette, hogy a leány a következő évben teherbe esik.

Persze, nem csak a lányok akartak biztosra menni: András napján a legények 13 cédulára felírtak 1-1 lánynevet, majd Luca-napig minden nap kidobtak egyet. Az utolsó cédula rejtette a jövendőbeli menyasszony nevét. (A lányok ugyanezt megcsinálták fiúnevekkel.)

András napja az időjárást is megjósolta: ha András napján esik az eső vagy a hó, ezt követően 40 napig esik.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

Katalin időjárás régi népélet naptára dologtiltás

November - Szent András hava

47. hét:

- november 25. (Katalin): "Ha Katalin kopog, a karácsony locsog, ha viszont locsog, a karácsony kopog." Egyes vidékeken dologtiltó nap a nőknek: tilos volt mosni; máshol éppen a férfiaknak: tilos volt szántani.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Konyhapulton felejtett kenyérvágókés, törékeny üvegtál a dohányzóasztalon, szanaszét heverő kábelek a nappaliban. Kisgyerekes szülőként a hanyagság már nem fér bele, hiszen a lakásunk berendezése potenciális veszélyforrás a babának. Külön figyelmet érdemelnek a mérgező szobanövények kóstolásra csábító színes leveleikkel, virágaikkal. A most hétvégi BabaMama és KidExpo stábjának a kicsik biztonsága a legfontosabb, ezért összeszedték a háztartásokban leggyakrabban előforduló példányokat, hogy segítsenek elkerülni a bajt.

Régi népélet naptára

tél  időjárás Erzsébet

November - Szent András hava

46. hét:

- november 19. (Erzsébet): Árpádházi Szent Erzsébet (1207-1231) napjához időjárásjóslás fűződik: "Szent Erzsébet napja tél erejét szabja" – ha e napon esik az eső, akkor nem lesz kemény a tél.

A gazdák szerint, amilyen Erzsébet, olyan lesz a karácsony.  Ha Erzsébet-napon havazik, azt szokták mondani: "Erzsébet megrázta a pendelyét (vagy a dunyháját)".

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Már-már hagyomány, hogy november közepén a Füvészkertet trópusi hangulat járja át. Nem lesz ez másként ezen a hétvégén sem, úgyhogy, aki unja az egyre fagyosabb reggeleket és szeles nappalokat, szombaton és vasárnap megismerkedhet a trópusi gyümölcsök egzotikus világával.

Az érdeklődőket különleges trópusi gyümölcskoktélok kóstolója várja, és autentikus srí lankai ételeket készíthetnek a Negura Cooking School főzőworkshopjain.(Előzetes regisztráció szükséges itt.

Az érdekes előadások mellett kiállításon ismerkedhetünk a trópusi gyümölcsökkel, a gyerekek kézműves foglalkozáson ügyeskedhetnek, vagy próbára tehetik ügyességüket: a Pálmaházban kötélre mászhatnak, jutalmuk trópusi gyümölcs. Szakvezetővel bejárhatjuk a Kertet.

Magyarországon a gabonatermesztés olyan, mint a foci vagy a gyereknevelés: mindenki ért hozzá. Mindenki egy picit máshogy csinálja, és általában meg vagyunk győződve arról, hogy amit csinálunk, az pontosan úgy a legjobb. De vajon tényleg így van ez? Egy biztos, fejlesztésre, és javulásra mindig szükség lesz, és most erre egy remek lehetőséget biztosít a Magro.hu.Mintegy 2 millió hektáron hozzávetőlegesen 200 ezer gazda és agrárvállalkozás termeszt évről-évre kukoricát vagy búzát Magyarországon. Tapasztalatban nincs hiány, hiszen a szereplők zöme több évtizede végzi ezt a tevékenységet. A friss tudásra azonban igény mutatkozik, vagy kellene, hogy mutatkozzon, mivel jelenleg a hazai mezőgazdasági termelők mintegy 17 százalékának van csak mezőgazdasági végzettsége és évente számos innováció jelenik meg a területen. És az is tény, hogy itthon a termelés

hatékonysága jelentősen elmarad az élen járó országokban tapasztaltaktól.

gabona búzatermesztés kukoricatermesztés konferencia Magro.hu
A sikeres termesztés érdekében szükség van az új technológiák ismeretére - ezt kínálja a résztvevőknek a rendezvénysorozat

Nyereményjátékunk határideje ma délben lejárt, kisorsoltuk az öt darab páros belépőt. 

A szerencsés nyertesek:

- Kun-Bartos Dóra

- Varga Péter

- Kapronczay Orsolya

- Simon Szilvia

- Szekeres Gizella

A nyerteseknek gratulálunk, őket e-mailben is értesítettük. A többieknek köszönjük a játékot!

Mindenkinek jó szórakozást a kiállításhoz!

Régi népélet naptára

Márton liba tél időjárás

November - Szent András hava

45. hét:

- november 11. (Márton): "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik." A Márton-nap és a liba kapcsolatának fennköltebb magyarázata, hogy a legenda szerint a végtelenül szerény Szent Márton, amikor Tours püspökévé akarták szentelni, elbújt egy libaólba, de a szárnyasok hangos gágogással elárulták.

A praktikus ok ugyanerre a kapcsolatra, hogy ekkorra hízott meg a liba akkorára, hogy már le lehetett vágni. Innen a mondás: "Olyan kövér, mint Szent Márton lúdja". A Márton-napi lúdsütéshez időjóslás is társul: ha a lúdpecsenye mellcsontja fehér, kemény, havas tél várható; ha szürkés, akkor enyhe lesz az idő.

A népi megfigyelések szerint a karácsonyi időjárásra is lehet következtetni: "Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál." Kemény tél várható, ha Márton fehér lovon jön (ha e napon esik a hó), ha barna lovon jön, enyhe. „Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton, borongós tél”.

„A bornak Szent Márton a bírája” – tartja a mondás, hiszen ilyentájt már iható az újbor, így rendszeresen voltak nagy lakomák, bálok. Úgy tartották, minél többet iszunk e napon, annál erősebbek, egészségesebbek leszünk. Ezzel párhuzamosan dologtiltó nap is: a mosás, teregetés a jószág pusztulását okozná.

Márton napja a gazdasági év végét is jelentette: ez volt az utolsó piacnap, és ekkor számoltak el a pásztorok a behajtott jószággal. Mellé ajándékba adták Szent Márton vesszejét (nyírfavessző) a gazdáiknak. A vesszőknek varázserőt tulajdonítottak: úgy tartották, ahány ága van, annyi lesz az állatszaporulat a következő évben.

Végül, de nem utolsósorban, aki november 11-én éjjel álmodik, boldog lesz - szól a népi bölcsesség.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Jubilálnak az orchideák

Különleges kiállítás az ez évi, hiszen idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Magyar Orchidea Társaság, a közösség, amely hazánkban terjeszti az orchideák termesztésének kultúráját és megannyi varázslatos kiállítás keretében mutatta be ezeket a lenyűgöző növényeket a magyar közönségnek.

A társaság 1979-ben alakult, ugyanebben az évben meg is nyílt az első orchideakiállítás, amely először tárta az érdeklődők szeme elé a hazai orchidea-gyűjtők büszkeségeit.

Megindult felfelé a kukorica ára

Az ázsiai kereslet élénkülése és a francia hozammal kapcsolatos negatív várakozások miatt - elsősorban Európában - drágulni kezdett a kukorica. Ezt a képet tovább bonyolítja a kőolaj árával kapcsolatos spekuláció, ami viszont bioetanol-gyártáson keresztül szintén a kukorica árára van hatással. Mivel a kőolaj ára emelkedni látszik, ez a keresletet növelheti. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuális értéke a cikk írásának idején 7986 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Most már biztosan állíthatjuk, hogy magához tért a hazai árutőzsde. A kukoricát illetően, legalábbis, régen nem tapasztalt élénkséget láthattunk. Számtalan kötés, volumenek és változó árak jellemezték a múlt hetet. A fronthavi jegyzés 4 százalékot erősödött és 40 ezer forintig meg sem állt.

Régi népélet naptára

Fotó: Boldvai Balázs

November - Szent András hava

44. hét:

- november 1. (Mindenszentek): Mindenszentek napja azok ünnepe, akikről a naptár nem emlékezik meg. Erre a napra már be kell fejezni a vetést és más őszi munkákat.

Időjósló nap is: aki a téli időjárásra volt kíváncsi, az erdőben levágott egy bükkfaágat. Ha az ág belül száraz volt, akkor enyhe télre lehetett számítani, ha nedves, akkor hideg és sok hó várható. Ha hull a hó ezen a napon, nem olvad el márciusig.

- november 2. (Halottak napja): Halottak napján ill. hetében tilos mosni, nehogy a hazajáró halott vízben álljon. Dolgozni sem szabad, mert megzavarja a holtak nyugalmát. Ha sok eső esik, sok felnőtt hal meg a következő évben.

A népi megfigyelések szerint novemberben is sok mindenből következtethetünk az ősz hátralevő része és a tél időjárására. Ahogy a mondás tartja: "Nem eszi meg a kutya a telet", azaz a viszonylag enyhe, száraz idő ide után is kemény téli időszak jöhet. Ugyancsak a hosszú, rendkívül hideg tél előjele, ha a vakondokok ősszel nagyon magasra túrnak.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek