Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem tud véget érni a kukoricaárak gyengélkedése

A kukoricaárak - piactól függően - továbbra is csökkenő trendben mozognak. Ez nem is túl nagy meglepetés, tekintve, hogy az elmúlt hónapban ismét bő másfél százalékkal felfelé korrigálták a globálisan várható termésmennyiséget. A búza ára lefelé mozog az USA-ban, de inkább stabil vagy ingadozó a világ többi részén. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuálisan már csak 8201 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Nagyot esett a kukorica azonnali ára hazánkban. Immár csak a 40 ezer Ft-os szintet kerülgeti és hol alatta, hol fölötte jár 1-2 százalékkal. A termény termelői ára 41 021 forint volt a Magro.hu fizikai piacterén a 34. héten.

füge Füvészkert

A Füvészkert idén másodszor rendezi meg a Szakmai napok keretében a Füge napot a horvát nagykövetség fővédnökségével. 2016. augusztus 30. kedden, a zártkörű megnyitót követően du. 14 órától kezdődnek a nagyközönségnek szóló szakmai előadások.

Előadások a Fügéről:

  1. 14.00: Utassy Luca: A fügetermesztés gyakorlata Magyarországon
  2. 14.30: Szabó István –Hársvölgyiné Szőnyi Éva (Georgikon Egyetem): Tapasztalataink a füge fagyérzékenységéről a keszthelyi fajtagyűjteményben és körzetében
  3. 15. 00 Kovács Szilvia (SZIE): A legelterjedtebb fajták és nemesítési irányzatok

Az előadások után fajtabemutató - füvészkerti fügék. 

Cím: Budapest 1083 Illés u. 25.

Belépőjegy:        850,-

Diák/nyugdíjas:  400,-

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Régi népélet naptára

régi népélet naptára dió szeptember időjárás

Augusztus - Kisasszony hava

35. hét:

- augusztus 29. (Keresztelő Szent János): Ha Szent János napján esik, nem lesz dió.

Ez a megfigyelés tulajdonképpen az idei és a következő évi termésre egyaránt vonatkozik. A pontosság kedvéért el kell mondani, hogy a népi megfigyelések szerint a június-júliusi nagy esők megrothasztják a diótermést, a szeptember-októberi érés idején pedig szintén nagyon kicsi a diófák vízigénye. Orosz Péter hevesi diótermesztő szerint a diónak vízre, nem esőre van szüksége. Egy hosszú szárazságot követő esőben előfordulhat, hogy egyébként hosszú érésű fajták is pár nap alatt beérlelik a termésüket, így az a minőség rovására megy.

A jövő évi termést annyiban érinti, hogy a tartós őszi esőzések fagyérzékennyé teszik a diófákat.


Szeptember - Szent Mihály hava

A héten megkezdődnek az „emberes” hónapok: szeptember szép ember, november csúf ember, december rossz ember. Hagyományosan szeptemberben kell elvetni az őszi gabonát. A fecskék már készülődnek a nagy utazásra, és nem utolsósorban elkezdődik az iskola.

- szeptember 1. (Egyed): Az őszi búza és rozs vetésének kezdőnapja. A szőlőhegyen e naptól kezdve tilos szekérrel, abroncsos edénnyel járni. Egyes helyeken a gazda úgy védte szőlőjét a gonosztól, hogy virradat előtt meztelenül körüljárta a birtokát, és a terület négy sarkán összekötötte a gallyakat.

Időjósló nap is: "Amilyen az Egyed nap, olyan lesz az egész hónap." Ha esik, esős szeptemberre számíthatunk, ha nem, szárazra.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Régi népélet naptára

régi népélet naptára vaj időjárás ősz zsizsik

Augusztus - Kisasszony hava

34. hét:

- augusztus 24. (Bertalan): "Amint Szent Bertalan magát mutogatja, az őszi idő is magát mind aszerint tartja." Sok helyen az ősz kezdetét jelentő nap. Ilyenkor féregirtást, takarítást, szellőztetést tartanak. A népi bölcsesség szerint a Bertalan- napkor köpült vaj gyógyító erejű: ha egy kanállal a búzába tesznek, nem lesz férges. A lencsét is megdörgölik vele, hogy ne essen bele a zsizsik.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Régi népélet naptára

régi népélet naptára gyógynövény időjárás termés szúnyog negyvenes nap

Augusztus - Kisasszony hava

33. hét:

- augusztus 15. (Nagyboldogasszony): Ha a nagyasszony fénylik, azaz derült az idő, sok gyümölcs, jó bortermés van kilátásban. Az e napon megszentelt gyógynövényekkel később a betegeket füstölik. Az asszonyoknak e naptól tilos volt a folyóvizekben fürödni. A búzát ekkor kellett szellőztetni, hogy ne legyen dohos, zsizsikes.

- augusztus 20. (István, Vajk): Szent István napján a szép idő jó gyümölcstermést jelez. Ezen a napon vágják le a szúnyogkirályt, ettől kezdve már kevesebb vérszívóval találkozunk. Van, ahol úgy tartják, István-napkor mennek el a gólyák. Negyvenes napnak is mondják, azaz, amilyen az időjárás e napon, olyan lesz a következő negyven is. Ezen a napon már az új búzából sütik a kenyeret.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Még mindig volt lejjebb a gabonaáraknak

A párizsi árutőzsde búzaárának kivételével lefelé mozogtak a gabonaárak a világban. Ami a többi piacon történik a búzával, annak érzékeltetésére lassan már elfogynak a szavak. A kukorica ehhez képest csak a szokásos utat járja: ahogy közeledik a betakarítás, csökkennek az árak. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuálisan már csak 9457 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Ahogy közeledünk a kukorica betakarítása felé, úgy csökken napról-napra a kukorica ára mind a hazai fizikai, mind a határidős piacon. A termény termelői ára itthon 41 507 forint volt a Magro.hu fizikai piacterén a 31. héten.

A legközelebbi lejárat immár 9 százalékos mínuszban jár az egy hónappal és 14 százalékos mínuszban a negyedévvel ezelőtti helyzethez képest. A múlt pénteken tőzsdezáráskor kialakult 41 010 forintos árfolyamnál még lehet lejjebb.

Régi népélet naptára

dinnye Lőrinc időjárás ősz régi népélet naptára

Augusztus - Kisasszony hava

32. hét:

- augusztus 10. (Lőrinc): Ha Lőrinc napján szép az idő, ősszel is ez várható. A "lőrinces" dinnye viszont valószínűleg a szeptemberi Lőrinc-napra utal, hiszen augusztus végéig még bőven fogyasztható a görögdinnye. Ha Lőrinc napján bőségesen esik az eső, sok lesz a bor és finom az őszi gyümölcs. „Lőrinc napja, ha szép, sok a gyümölcs és ép.”

- augusztus 12. (Klára): Ha szeles Klára napja, ősz lesz nemsokára.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

Augusztus - Kisasszony hava

31. hét:

- Ha augusztus 1. és 10. között nagyon meleg van, hideg tél várható.

- augusztus 1. (Vasas Szent Péter): Ha eddig nem esik, jöhet a Duna vize is, nem lesz kukorica.

- augusztus 7. (Donát): Donát a szőlőskertek, a szőlősgazdák védőszentje. Főleg azért könyörögnek hozzá, hogy elűzze a jégesőt, villámcsapást. A csopaki borvidéken élő hagyomány úgy tartja, hogy a csopaki szőlőhegyeken Szent Donát áldása van.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek