Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

május június kender időjárás

Május - Pünkösd hava

22. hét:

- május 31. (Petronella): Ha Petronella derűs napra ébred, jó lesz a kendertermés. A kender nem csak a vászon alapanyaga volt, hanem gyógyításra is használták: kendermaggal kezelték a gilisztás gyereket és a lovat is.

A háziasszonyok a mák virágzását is figyelték. Tapasztalataik szerint, ha bőven virágzik a mák, lesz bőven szalonna és zsír is a főzéshez.

A héten júniusba lépünk. A hónap elnevezése egyesek szerint a régi római "Junius"-nemzetség nevéből ered. Lehetségesnek tűnik, hogy a naptárt megreformáló Caesar fiáról, Marcus Junius Brutusról nevezték el. Amikor azonban Brutus meggyilkolta a saját apját, méltatlanná vált arra, hogy egy hónap névadója legyen, ezért ettől fogva Juno istennőtől származtatták az elnevezést. Ez a magyarázat könnyen beivódott a köztudatba, hiszen Juno istennő, a csillagos égbolt királynője is tagja volt a március, április és május neveket adó isteni családnak (Mars, Vénusz, Jupiter).

A népi megfigyelések szerint a június – bár a nyár kezdete – veszélyes lehet. „Júniusi derült ég bőség, júniusi sár szükség” – tartja a népi bölcsesség, mert ilyenkor már nem hiányzik az eső a gabonának.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Drágult a kukorica, de itt a vége?

A világpiacon több hete tartó kukoricadrágulási trend a kifulladás jeleit mutatta a 20. héten. Lehet, hogy most értük el a csúcspontot? A búzapiacokon túl sok említésre érdemes esemény nem történt. Az északi féltekén talán már csak az aratás megkezdése hozhat némi felpezsdülést. A hazai fizikai gabonaárak aprókat változtak, így a Magro Gabonaindex (MGX) értéke sem változott jelentősen a 20. héten. Maradt valamivel 10 ezer pont fölött (10 276 pont). A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A piacelemzők szerint az új gazdasági évben világszinten a tavalyinál több kukorica teremhet. A volumen az 1 milliárd tonnához konvergálhat. Hogy Magyarországon mennyi termény lesz, az csak a nyár derekán becsülhető meg pontosabban. Jelenleg azt látjuk, hogy bár itthon a 20. héten valamelyest csökkent a kukorica prompt átlagára, de még így is jó 15 százalékkal drágább, mint tavaly ilyenkor. A heti országos átlagár 43 129 forint lett a Magro.hu fizikai piacterén. A Dunántúlon ennél 1-2 ezer forinttal drágábban, keleten 1-2 ezer forinttal olcsóbban forgott a tengeri.

Alig kimutatható forgalom mellett, de folytatódott viszont a kukorica fronthavi jegyzésének drágulása a hazai árutőzsdén. Az árfolyam újra átlépte az 50 ezer forintos küszöböt, amire utoljára 2014-ben volt példa.

Régi népélet naptára

május  szőlő méhek Orbán

Május - Pünkösd hava

21. hét

- május 25. (Orbán): A méhek ekkor kezdenek rajzani, ezért is hívják őket "Orbán bogarainak". Orbán a vincellérek, szőlőművesek, kocsmárosok patrónusa, szobra gyakran található a szőlőhegyeken. Ha jó időt hoz, szobrát virágokkal díszítik, bort visznek neki, de ha rosszat, akkor besározzák, megvesszőzik, mert ha hűvösebb ilyenkor az idő, az árthat a virágzó szőlőnek. Van, ahol az a mondás járja: „Azt is agyon kellett volna ütni, aki Orbánt beletette a kalendáriumba.”

Sok helyen az utolsó fagyosszentnek tartják.

- május 28. (Csanád): Ha nedves az idő, a széna nagyra nő. Viszont kendert már nem szabad vetni ettől a naptól.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Tegnap kisorsoltuk a Füvészkertben ma nyló kaktuszkiálltás és -vásár páros belépőit. A szerencsés nyertesek:

Pergelné Kovács Ágnes

Balog Krisztina

Hevényi Attila

Benedek Tünde

Szabó Rita

Gratulálunk, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. Mindenkinek köszönjük a részvételt.

A kiálltás részleteiről további információk itt.

A rendes kertész már vetéskor megjelöli a sorok végén, mit hova vetett, de sokan úgy gondolják, a kikelő növénykéket simán felismerik. Gyakorlottaknál ez talán így is van, de a biztonság (és a kerti dizájn) kedvéért még most sem késő áttekinthetővé tenni a veteményest. Ehhez gyűjtöttem néhány könnyen megvalósítható ötletet, amelyeket egy este vagy egy esős délután alatt simán elkészíthetünk.

sorjelölő veteményes DIY május
Jól jöhet a törött virágcserép

Régi népélet naptára

Május - Pünkösd hava

21. hét

- május 16. (János): Nepomuki, vagy népiesen "Neszepuszi" Szent János a vízenjárók patrónusa. A hajósok, halászok, vízimolnárok e napon ünnepelnek, a Dunán "jánoskaeresztést" tartanak. Baján a virágokkal feldíszített Szent János szobrot fáklyákkal kivilágított hajóra rakják, és égő koszorúk kíséretében úsztatják a folyón. A szokás eredete, hogy a prágai pap, Nepomuki Szent János a királyné gyóntatója is volt. Vencel cseh király különféle kínzásokkal próbálta kiszedni belőle a királyné meggyónt titkát, és amikor ez nem sikerült, 1383. május 16-án megkötözve és száját széthasítva a Moldvába dobatta. Prága népe azon az éjszakán csodát látott: fényesen tündöklő csillagok úszkáltak a Moldva vizén. A vízenjárók a csodát mutató szentet választották védőjükké. Az ő tiszteletére tartják Baján is a vízi körmenetet.

- május 21. (Konstantin): E napon még lehet tököt vetni, palántázni. Doroszlón az asszonyok 7 éves tökmagot ültetnek, mert az terem a legjobban.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A pampák virágoskertje

Mindenkit szeretettel vár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete május 20-21-22-én az ELTE Füvészkertben háromnapos kiállítására és vásárára. Az esemény fókuszában a Notocactus, egy különleges, csak a dél-amerikai pampákon élő kaktusznemzetség lesz.

kaktusz kiállítás program Füvészkert

Madarak és fák napja

Magyarországon az első Madarak és fák napját 1902-ben Chernel István, lelkes ornitológus szervezte meg szülővárosában, Kőszegen. Néhány évvel később hivatalos ünneppé vált, amikor Herman Ottó közbenjárására gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő, hogy minden iskola szervezze meg a Madarak és Fák Napját "természetvédő" és "erkölcsnemesítő" szellemben.

Madarak és fák napja haris mezei szil
Chernel István

A kukorica drágult, de a folytatás bizonytalan

A kukoricaárak felfelé mozogtak a második negyedév kezdetével a világban, míg a búza ára összességében stabil maradt. A magyarországi történések is illeszkedtek a globális folyamatokba, ám a változások sokkal kisebbek voltak. A Magro Gabonaindexen (MGX) például alig láthatóan, egy százalékot sem elérő mértékben növekedett.

A március végi jelentős visszaesés után az április jobbára a kukorica drágulásáról szólt a világ jelentősebb határidős piacain. A hónap utolsó hetében aztán történt egy kisebb visszaesés, de összességében így is pozitívban zártak az árfolyamok. Chicagóban (CBOT/CME) 154 USD, Párizsban (MATIF/EURONEXT) 163 EUR környékén zárt a tonnánként számított fronthavi jegyzés, ami mintegy 11, illetve 7 százalékos erősödést jelent a megelőző havi záróárhoz képest. A változás oka az volt, hogy erősödött a keresleti oldal, másrészt pedig Brazíliában a nagy szárazság a várnál kisebb kukoricatermést valószínűsít.

Régi népélet naptára

május fagyosszentek ültetés bor

Május - Pünkösd hava

19. hét:

- május 12. (Pongrác): A fagyosszentek első napja. A már melegedő időjárás ilyenkor sokszor hirtelen lehűl, gyakran fagyot is hoz. Fagyosszentek előtt nem tanácsos palántát ültetni. A Pongrác-napi eső nem jó a gabonára, árt a szőlőnek, viszont a mező szép zöld lesz tőle. Amilyen az időjárás Pongráckor, olyan lesz Orbánkor (május 25.) is.

- május 13. (Szervác): A fagyosszentek második napja.

 "Szervác, Pongrác, Bonifác, mind fagyosszentek,

Hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kentek!"

- május 14. (Bonifác): A földeken általában megvárták a fagyosszenteket, és csak utána ültették az uborkát, babot, paradicsomot.

 A magyar legendárium szerint Pongrác subájában fagyott meg a kánikulában, Szervác a Tisza közepén fulladt meg víz nélkül, Bonifácot pedig a szúnyogok csípték halálra. Ezért bosszút esküdtek, minden évben visszajárnak, és mindent megtesznek, hogy elpusztítsák a termést: széllel, faggyal, jégesővel.

- május 15. (Zsófia): Erre a napra esőt jósolnak. Egyes vidékeken a néphit szerint a fagyosszentek utáni Zsófia is hozhatott fagyot:

"Pongrác, Szervác, Bonifác,

Zsófia is lehet gyász."

Ha valamilyen szerencse folytán szép idő van ezekben a napokban, az bő szőlőtermést jelent: "Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken sem látsz."

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Közismert, hogy májusfát nem csak díszíteni, de készet elcsenni is bevett szokás volt és ma is az. Legalábbis így jártak Mehrnbachban (Felső-Ausztria) az idősotthon lakói, akik április 30-án arra ébredtek, hogy eltűnt az udvarról a saját kezükkel feldíszített májusfa. Az utóbbi években ez többször előfordult már, de idén úgy döntöttek, nem hagyják annyiban a dolgot.

Régi népélet naptára

uborka bab vetés régi népélet naptára jászok

Május – Pünkösd hava

18. hét

- május 2. (Zsigmond): E napon kell vetni az uborkát, mert akkor jó termést hoz, de vetés közben nem szabad beszélgetni, mert hézagosan kel ki a mag. Nem jó, ha a gyerekek almával labdáznak, mert akkora jegek fognak esni, mint az alma.

- május 5. (Györgyi, Adrián): Ezen a napon nem szabad mezítláb vetni, mert bolhás lesz a növény.

- május 6. (Babevő János): Ilyenkor kell vetni a hüvelyeseket (bab, borsó, lencse), mert nagy valószínűséggel már nem fognak elfagyni. "Aki János evangélista napjáig el nem vet, nem érdemes a jó szóra."

A Jászok napja is: 1745. május 6-án Mária Terézia a jászkunokat szabad parasztokká nyilvánította. Ennek emlékére 1991 óta Jászjákóhalmán minden évben megtartják a Jászok napját.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Május 1-jén nemcsak az édesanyákat és a munkát ünnepeljük, de idén a Nemzetközi Napraforgó Gerillakertész Nap (International Sunflower Guerrilla Gardening Day) 10. évfordulóját is. Az akciót a Európában Richard Reynolds karolta fel, aki aki Nagy-Britanniában sorra szervezi ötletes akcióit.

napraforgó május 1. gerillakertész

Aki csatlakozni szeretne, nem kell mást tennie, csak fogni néhány szem napraforgómagot és egy tollat, keresni egy arra alkalmas helyet, a tollal 2-4 cm mély lyukat fúrni, a magokat elültetni, megöntözni és később sem elfeledkezni róluk! Ha többen megyünk egyszerre, kisebb napraforgótáblát is ültethetünk, ha figyelembe vesszük, mennyi olyan hely van a fővárosban (is), ahol elkelne néhány növény. (Egyébként úgy tudjuk, Magyarországon közterületen engedély nélkül virágot ültetni még mindig illegálisnak számít...)
 

napraforgó május 1. gerillakertész

Ha találunk szervezett akciót mára (pl. ez a csoport), csatlakozhatunk, de nem feltétlenül kell másokra várni, akárhol az országban ga(rá)zdálkodhatnak a gerillák. A lényeg, hogy ha egyszer elültettük a magot, viseljük gondját, ahogy a saját kertünkben is tennénk!

Éljen május 1-je!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

régi népélet naptára május májusfa szerelem

Május – Pünkösd hava

A május hónapot a föld termékenységének római istennőjéről, Maiáról nevezték el. A tavasz ünnepe részben a hónap első napjához, részben pünkösdhöz kapcsolódik.

- május 1. (Bánk): Sok helyen a legények az előző éjjelt az erdőben töltik, és reggel feldíszített májusfát állítanak kedvesük, esetleg lányrokonuk udvarába. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának szimbóluma, és a legtöbb esetben szerelmi vallomás is: „Kelj fel rózsám, itt a májfa, jó éjszakát, vigyázz rája!”

 „A májusfa sudár, a törzsén gallyaitól megtisztított, hegyén lombos fa vagy szép növésű ág. A legények éjszaka vágták ki az erdőn, és hajnalra állították fel a helyi szokásnak megfelelően minden lányos ház elé együttesen, vagy mindenki a maga szeretője háza elé. Sok helyütt csak a bíró és a pap háza, esetleg a templom előtt állítottak fel egyetlen magas májusfát, a lányos házak udvarán kisebb fa díszelgett. A májusfákat szalagokkal, zsebkendőkkel, virágokkal, teli üveg borral, hímes tojással stb. díszítették föl, mielőtt a földbe beásták, vagy a kapufélfára, kútágasra felszögezték volna. A fa kivágása, hazaszállítása inkább titokban történt éjszaka, hajnali feldíszítése is inkább a legénybanda közös, bizalmas feladata volt. A reggelre díszelgő májusfa kiállítása, nagysága stb. számos helyen szokásos magyarázatra adott okot: ki-kinek udvarol, kinek állítottak szebb fát, kinek a májusfáját csúfította el reggelre a haragosa stb.” – írja a Magyar Néprajzi Lexikon.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek