Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Best of 2015

Ismét elérkezett az év utolsó napja, a mérlegkészítés ideje. Most is kimazsoláztuk, melyik hónapban melyik volt a legolvasottabb poszt a Kapanyélen. Következzen a 12 legkedveltebb írás. Jövőre Veletek ugyanitt!

BÚÉK 2015 best of

A barátok, családtagok szilveszterkor szerencsét ígérő ajándékokat szoktak egymásnak adni. A növények között kiemelten ilyennek számít a négylevelű lóhere. A növények világát ismerők tudják, hogy ez az amúgy rendre háromlevelű fehér here igen ritka - tízezer háromlevelűre jut egy - négylevelű változata. Ilyet lelni szerencse vagy kitartó kutatás nélkül lehetetlen. Talán a legnevesebb négylevelűlóhere-gyűjtő Ferenc József volt, akit a monarchia nyaralóhelyeinek parkjaiban, réteken gyakorta lehetett látni szerencséjét keresni. A naplójában préselt példányokat szívesen mutogatják az osztrák helytörténeti kiállítások tárlóiban.

szerencse madársóska szerencsehere fehér here
Fehér here

Régi népélet naptára

régi népélet naptára aprószentek dologtiltás időjóslás

December - Karácsony hava

53. hét:

- december 28. (Kamilla): Aprószentek napja, azoknak a betlehemi fiúgyermekeknek az emléknapja, akiket Heródes megöletett, amikor a ki Jézust kerestette.

E nap jellegzetes szokása Európa-szerte a vesszőzés: ilyenkor a fiúk házról házra járnak, egészség- és szerencsekívánó mondókákat mondanak, majd fűzfavesszővel, esetleg korbáccsal megvesszőzik a lányokat.

Karácsony óta hagyományosan e napon söpörnek ki először, a szemetet pedig a gyümölcsfák tövébe szórják, hogy bő termésük legyen. Az állatok kapnak a lucabúzából, meg a karácsonyi szakajtóban lévő gabonából, hogy egész évben egészségesek legyenek.

Dologtiltó nap is: nem szabad mosni!

- december 31. (Szilveszter): Ha éjjel esik, reggel pedig süt a nap, rossz termés lesz. Szilveszter éjszakája a mulatozás, zajkeltés és jóslás ideje. Az óév temetése közben már az új esztendőre koncentrálnak, mindenféle trükkel próbálják meg kitalálni, milyen lesz az év. A következő 12 hónap időjárására Luca-napkor is gyakorolt hagyma-só módszer adhat támpontot: a vöröshagymáról a ház ura leszedett 12 réteget, mindegyikbe sót tett, amelyikben elolvadt a só, az a hónap csapadékos, amelyikben nem, az száraz lesz.

Akárcsak karácsonykor, a piros almával feldobott mosdó- és ivóvíz ilyenkor is az egészséget szolgálja. Az állatok szaporaságát, egészségét pedig a nagy zajjal járó pergőzés, csengetés vagy kongózás hivatott biztosítani: a ricsajra az állatok felébrednek és a másik oldalukra fordulnak. Ezért hívják nyájfordításnak is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Bibliai növények

Karácsony táján érdemes kicsit feleleveníteni a Bibliában szereplő növényeket. Míg a világnyelveken hatalmas kultúrája van a Biblia úgymond mellékszálainak számító építészeti, növénytani, állattani összegzéseknek, elemzéseknek, addig a biblikus florisztika magyar nyelvű irodalma szegényesnek mondható. Akit mégis érdekel, annak ajánlhatók Surányi Dezső e témában publikált írásai.

karácsony Biblia növények
Kártyajátékkal könnyű tanulni

Régi népélet naptára

karácsony disznóölés időjárás bor termésjóslás Luca-szék boszorkány

December - Karácsony hava

52. hét:

- december 21. (Tamás): Sok más téli naphoz hasonlóan e napon is meg lehet jósolni, ki lesz a majdani férj. Az egyik módszer: elalvás előtt egy férfi alsóneműt kell a párna alá tenni, ami segít éjjel megálmodni, ki lesz a nagy Ő. A másik, hogy Tamás előestéjén a lányoknak vállal meg kell rázni a kaput, mert ha erre kutyaugatást hallanak, biztosan lesz kérőjük. (Semmit nem bíztak a véletlenre…)

Ebben az időszakban gyakori a disznóölés, ezért Disznóölő Tamásnak is hívják. A levágott jószág segít megjósolni a várható időjárást: ha nagy a mája, csikorgós lesz a karácsony. Ha Tamás napjára leesik a hó, akkor pedig békés, boldog lesz az ünnep.

Sok helyen úgy tartják, aki ezen a napon egyszer disznót öl, annak azután minden évben le kell vágnia valamilyen háziállatot, különben Tamás pusztítja el valamelyik jószágát. Az ilyenkor vágott disznó hájának tamásháj a neve, amely nem avasodik meg, így gyógyítja a keléseket, kiütéseket. Másutt úgy tartották, hogy az e napon levágott disznó sózott vére gyógyítja a köszvényt.

- december 24. (Ádám-Éva): Ha karácsony éjjelén havazik, az nagyon sok jót ígér. Szenteste napján már nem végeztek mezei munkákat, a férfiak kisöpörték az udvart, tűzifát vittek be a házba, az asszonyok pedig főztek, sütöttek, pl. az ünnepi asztalra kerülő jézuskalácsot.

Az ivó- és a fürdővízbe almát és pénzt tettek, hogy egészségesek és szerencsések legyenek.

Az éjféli mise fontos szerepet tölt(ött) be december 24-én.  Pl. előtte a hajadon leányok házasságvarázslást hajtottak végre: olyan gyertya mellett öltözködtek, amely már világított lakodalomban, ezzel biztosítva, hogy hamar elkeljenek. Az éjféli misére menet ostorcsattogtatással, fáklyákkal vagy a templomkertben mindenféle zajkeltéssel igyekeztek távol tartani a rossz szellemeket.

Úgy tartották, hogy az éjféli mise alatt megszólalnak az állatok és kibeszélik gazdáikat. Ezt megelőzendő itatójukba petrezselymet, piros almát tettek, hogy egészségesek legyenek, és ne tudjanak rosszat mondani tartóikról.

Aki elkészült a Luca-székkel, és az éjféli misén feláll rá, megláthatja a boszorkányokat. Ha észrevette őket, menekülni kell, mert ők is kiszúrják a kíváncsiskodót. A menekülés közben elszórt mák segít egérutat nyerni: amíg a boszorkányok szedegetik a szemeket, el lehet tűnni.

- december 25. (Karácsony): "Fekete karácsony - fehér húsvét." Ha ezen a napon borús az idő, esik vagy havazik, akkor szép nyár, jó termés lesz. A fordítottja is igaz: ha süt a nap, rossz nyár várható, és rossz lesz a termés is.

- december 26. (Karácsony, István): Ha szép idő van, jó termés lesz.

- december 27. (János): János-nap, ha borús, a termény igen dús - tartja a népi megfigyelés.

János napján szokás volt a boráldás. A középkorban még a templomban ittak a hívek a szentek tiszteletére, később a családok már csak elvitték a bort a templomba, hogy a pap megáldja. A szentelt bor meggyógyította a beteg embert és állatot, megóvta a házat a gonosztól.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A kerti zöldhulladékgyűjtő és kommunális hulladékgyűjtő zsákokkal a Fővárosi Közterületfenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (Főkefe) - a tavaszi indulást és tél eleji leállás időszakát kivéve - már évek óta dicséretes módon működteti kertizöldhulladék-szállító szolgáltatását.

főkefe kerti zöldhulladék gyűjtőzsák változás 2016 komposztálás mulcs
A Főkert komposzttelepe

A hazai gabonaárak stagnálnak, a világpiacon van mozgás, de ezek nem egységesek

A hazai fizikai és határidős piac már téli álmát alussza, de a világban még történtek érdekes események a gabonapiacon. Még mindig ellentétesen mozognak az árak Chicagóban és Párizsban, így továbbra is érdemes akár naponta figyelemmel kísérni a történéseket. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Minimálisan, 1 százalékkal csökkent a kukorica prompt átlagára a Magro.hu fizikai piacán, ami azt jelentette, hogy a termény átlagosan 43 473 forintért cserélt gazdát.

A BÉT a csendes apátia állapotában van a kukoricát illetően december eleje óta. Akkor alakult ki a most is érvényes 47 500 forintos ár. Az, hogy ez stabil, még nem lenne feltétlenül baj, de azóta gyakorlatilag a kötések is eltűntek a "parkettről". Ezzel együtt az elmúlt 12 hónap legmagasabb ára érvényes most a fronthavi jegyzésre.

A karácsonyfa díszítésének minden családban megvan a hagyománya: van, aki a színes üveggömböket kedveli, más egy-egy színt vagy színkombinációt választ, és olyat is ismerek, aki minden évben más-más színvilággal öltözteti fel a fát, követve az éppen aktuális trendet.

Nálunk sok-sok éve - a gyerekek miatt is - a természetes hatás dívik: mézeskalács, narancs, alma, pattogatott kukorica, piros-narancs árnyalatok. Egyszer viszont láttam egy képet egy mexikói köztéri karácsonyfáról, amely csak mikulásvirágokból állt (ott ez a tradíció), és csodálkoztam is, hogy nem jutott eddig eszembe akár virágokkal díszíteni a fát.

karácsonyfa díszek mikulásvirág

Régi népélet naptára

December - Karácsony hava

51. hét:

- december 17. (Lázár): Jelentése héberül "segít az Isten", ezért régen sűrűn könyörögtek hozzá a jó időjárásért is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Akinek emlékezete visszaér a rendszerváltás előtti időkig, talán eszébe jut, milyen népszerű karácsonyi ajándék volt a déligyümölcs, közte is a narancs vagy a mandarin. Akkoriban télen néhány hétig lehetett kapni, holott a citrusfélék a szőlő után talán a legnagyobb tételben forgó áruféleségnek számítanak a gyümölcs-külkereskedelemben. A politikai, devizagazdálkodási okokat ma már ne is firtassuk, hiszen a mostani világban megszokott, hogy a zöldségeseknél, az élelmiszerboltokban télen-nyáron többféle narancsból, mandarinból, grépfrútból lehet válogatni.

citrusfélék klementin narancs pomeló pomeránc mandarin

Ellentétesen mozogtak a kukoricaárak a világ tőzsdéin

A hazai fizikai piacon és Chicagóban fölfelé, Párizsban lefelé mozgott a kukorica ára a 49. héten. A búza árában és a piac kondíciójában is jelentős különbségek vannak a világ tőszdéin a búzafronton. Nem könnyű most eligazodni. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukorica betakarításának befejeztével erőteljesen felpörgött a kereskedelem. Indul a nagy fejtörés: adjuk, ne adjuk, mikor és mennyiért. Ehhez a meglévő adatok sem nyújtanak most feltétlenül egyértelmű támpontot.

Régi népélet naptára

régi népélet naptára Luca méz  karácsony dologtiltás szellem boszorkány

December - Karácsony hava

50. hét:

- december 7. (Ambrus): Ha a fagy elmarad, és enyhül az időjárás, karácsonykor jeges idő lesz.

Ambrus a méhészek és mézesbábosok védőszentje. A legenda szerint csecsemőkorában egy méhraj vette körül az udvaron. A méhek ellepték a bölcsőt, bemásztak a gyermek szájába is. Anyja ijedtében felkiáltott: Ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle! A csecsemőnek semmi baja nem lett, és a jóslat is bevált: Ambrusból püspök és nagyszerű szónok lett, a "mézajkú prédikátor".

- december 8. (Mária): az egyik legnagyobb Mária-ünnep: a Szeplőtelen Fogantatás, illetve Zalában Földtiltó Boldogasszony, vagy Eketiltó Boldogasszony napja. Ilyenkor már semmilyen mezőgazdasági munkát nem lehet végezni.

- december 13. (Luca): "Szent Lucának híres napja, a napot rövidre szabja." A Gergely-naptár életbe lépése előtt Luca napjára esett a napforduló. Ilyenkor volt a leghosszabb az éjszaka, a legrövidebb a nappal. A hagyomány szerint ez a nap a gonosz elleni védekezés jegyében telik el: fokhagymát kell az ajtóba, ablakba tenni, kenyérre kenni, az állatok fejét bedörzsölni. E napon nem szabad kölcsönadni, vagy -venni és tilos a házimunka is. Az asszonyoknak javallott otthon ücsörögni, példát mutatva a tyúkoknak, hogy kell kotlani a tojásokon.

Ekkor kezdik faragni a Luca-széket, amely nagyon lassan készül, hiszen csak karácsonyra, az éjféli misére kell vele végezni; aki a misén feláll rá, meglátja, ki a boszorkány.

Ma kell elvetni a Luca-búzát, hogy karácsonyra kiderüljön, milyen lesz a jövő évi termés és a család egészsége.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Keszthely r:Park Life kastélypark rekonstrukció

A szigorú elszámoltatású, uniós támogatással készülő beruházásokhoz, felújításokhoz tartozik az is, hogy ezeket általában a vállalt időpontokra befejezik. Egyszerűbb a feladatot időre elvégezni, mint az iszonyú papírmunkával járó halasztást kérni. Így van ez a keszthelyi Festetics-kastélypark felújításával is. December elején arra járva láthattam, hogy a kegyes időjárás jóvoltából nem kellett zuhogó esőben tocsogva hajrázni a növénytelepítőknek, útsimítóknak és sok kerti munkásnak.

Keszthely r:Park Life kastélypark rekonstrukció

Régi népélet naptára

December - Karácsony hava

49. hét:

- december 1. (Elza): "Elza-napi éles szél, négyheti széllel jár." A meteorológiai tél kezdete. Ilyenkor fogták be a gazdasszonyok hizlalásra a karácsonyi pulykát.

- december 4. (Borbála): Ha a Borbála napján vízbe helyezett cseresznyefaág ("borbálaág") karácsonyra kivirágzik, az eladó lánynak közeli házasságra van kilátása. Vághatunk mellé aranyvesszőt, meggyfaágat, orgonát, bármilyen gyümölcsfaágat a kertből, így szép virágos csokrunk lesz karácsonyra. Igaz, az orgonának csak a levelei hajtanak ki, de az is nagyon mutatós.

Borbála-napkor többféle tevékenység is tilos: nem szabad fonni, mert ha rokkához nyúlnánk, Borbála bedobná az ablakon az orsót, a fonál kóccá válna, a marhák lábára tekeredne, azok pedig megsántulnának. Akárcsak Luca-napkor, nem szabad varrni sem, mert bevarrnánk a tyúkok fenekét.

- december 6. (Miklós): A Miklós-napi időjárás mutatja meg, mi várható karácsonykor: ha Miklós napján hó esik, vége az enyheségnek.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek