Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az év fája, hüllője, hala mellett a Magyar Természettudományi Múzeum szervezésében minden évben közönségszavazás dönt az év vadvirágáról is. Tavaly december 31-ig lehetett szavazni négy indulóra, amelyek közül a legritkább, a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) nyert. (Második lett a nagyezerjófű, harmadik a turbánliliom és a negyedik helyen a medvehagyma végzett.)

év vadvirága mocsári kockásliliom Frittilaria

A mocsári kockásliliom a liliomfélék népes családjának tagja, rokonai között találjuk a liliomokat és a tulipánokat is. A kockásliliom (Fritillaria) nemzetség hazánkban egyetlen vadon élő faja. Az ország északkeleti (Aggtelek, Bükk, Mátra) és délnyugati részén fordul elő.

Magjai már februárban csíráznak, de a kikelt növények 4-5 évig nem virágzanak. Utána viszont annál inkább: akár 25 éven át már március végétől (ha marad a meleg időjárás, még korábban is) nedves réteken, ligeterdőkben bontja rózsaszínes-lilás-barnás, szinte szabályosan kockás, harang alakú virágait.

Élőhelyeinek megsemmisítése (mocsarak lecsapolása, halastavak létesítése, gyepfeltörések) miatt Európában és hazánkban is egyre ritkább. Védett növény, egy tő értéke 50 000 forint.

Forrás

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Az olcsó kukorica már a vetőmagpiacot bolygatja

A gabonaárak ha Európában még (?) nem is, de a tengerentúlon már drágulni kezdtek. Eközben itthon arról hallani, hogy az eladott vetőmag mennyisége elmarad az ilyenkor szokásostól. Sok még a tavalyi készlet a raktárakban ugyanis és a termelők egy jelentős része finanszírozási okokból még nem szerezte be az új vetőmagot. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Lényegében nem változott a kukorica azonnali ára a Magro.hu fizikai piacterén a 7. héten. Maradt valamivel 43 ezer forint alatt. És ez az árszínt most a vetőmagpiacra is hatással van. A viszonylag alacsony árak miatt ugyanis, a termelők egy része még nem értékesítette a tavalyi kukoricát, és amíg ez meg nem történik, addig a vetőmag beszerzésével is kivárnak.

Még mindig volt hova csökkenjen a kukorica ára viszont a Budapesti Értéktőzsdén. A pénteki 42 500 forintos záróár említésre érdemes forgalom mellet alakult ki. Utoljára több mint fél éve, 2015. június 30-án volt ilyen alacsony az árfolyam.

Egy hetes „gondolkodás” után, Párizsban (MATIF/EURONEXT) is tovább folytatódott a kukorica árának lejtmenete. Ízlelgessük a számot: 146, 146 euró volt ugyanis a múlt heti záróár, 22 százalékkal alacsonyabb, mint negyedévvel ezelőtt.

Chicagóban (CBOT/CME) viszont az elmúlt hét csökkenése után újra drágulni kezdett a kukorica fronthavi jegyzése. Igaz ennek mértéke nem volt jelentős, de a tonnánkénti árfolyam immár megint a 145 dollárhoz van közelebb, nem 140 dollárhoz. A forgalom továbbra is élénk és erősödő.

Aktuálisan 12 ezer tonna kukoricát adnának el és együttesen 9 ezer tonnányit értékesítenének a piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. dec.

2016. jan.

2016.

4. hét

5. hét

6. hét

7. hét

Átlagár (Ft/t)

43 366

43 279

43 493

43 270

42 619

42 952

Kötési mennyiség (t)

13 432

8 905

2 812

2 905

4 802

3 637

gabonapiac búza kukorica Magro.hu

Kis mértékben, de tovább drágult a búza ára a hazai fizikai piacon. Ennek köszönhetően a takarmánybúza ára elérte a 46 150 forintot, míg az étkezési 50 250 forintér cserélt gazdát átlagban.

A hazai árutőzsdén a kukoricához hasonlóan a búza ár is folyamatosan lefelé mozog. Nem volt ez máshogy a 7. héten sem. Sokáig, egészen 2013 októberéig kell visszamennünk az időben ahhoz, hogy ilyen alacsony árakat lássunk. Akkor a mélypontot egy erős drágulási hullám követte. Erre most nincs esély.

Párizsban (MATIF/EURONEXT) még mindig stagnál a búza ára. A 150 euró erős alsó támaszt jelent. Most éppen 152 eurónál tart a tonnánkénti árfolyam, a forgalom viszont csökkenőben van.

A stagnálás után egyértelműen emelkedni kezdett a búza ára 7. hét első felében, de csütörtök-péntekre változott az irány, így alig 1 százalék maradt ebből pluszban és a görbe 170 dollár alatt maradt. A forgalom továbbra is élénk.

Továbbra is él kétszer 50 ezer tonnára vonatkozó vételi ajánlatunk, amihez keressük az eladókat. Részletek itt: http://www.magro.hu/gabonafelek/buza/malmi-i-buza/9636/

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2015. dec.

2016. jan.

2015-2016.

4. hét

5. hét

6. hét

7. hét

Átlagár (Ft/t)

48 735

47 629

49 971

49 979

49 999

49 989

Kötési mennyiség (t)

5 615

4 418

1 112

1 455

1 647

1 007

 gabonapiac búza kukorica Magro.hu

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Ha minden jól alakul, idén is magyar fa lehet az európai év fája. Nem kell ehhez más, csak jó sok szavazat még február 29-ig. Az izgalmakat fokozza, hogy mától már nem publikus a szavazatok állása.

év fája molyhos tölgy Európai év fája treeoftheyear

Amint arról korábban már írtunk a blogon, 2015-ben a bátaszéki molyhos tölgy lett Magyarországon az év fája, amely egy 18. századi erdő emlékét őrzi a településen. A mögötte álló Szent Orbán kápolnát abban az időben emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen vigyázza a települést és lakóit, akik az '56-os dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.

Régi népélet naptára

régi népélet naptára dologtiltó nap Mátyás csukája

Február - Böjtelő hava

8. hét:

- február 22. (Péter): "Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő." A feltételezések szerint Üszögös Szent Péter egy elhallásnak köszönheti a nevét; a "cathedra Sancti Petri" középkori magyar fordítása "Szent Pétör ü székössége" volt, ebből lett Péter "üszögössé". Ez a nap szerencsétlennek számít, így semmilyen munkához nem fognak. Az asszonyok nem nyúlnak lisztbe, nehogy üszögös (gombás) legyen a búza. Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz Józsefkor is.

- február 24. (Mátyás): "Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál." A másik ismert mondás szerint: "Mátyás, Gergely két rossz ember", mert e két napon nagy hidegek szoktak lenni.

A halászok szerint a Mátyás-napkor fogott hal, "Mátyás csukája", egész évben szerencsét hoz a halászoknak.

A hideg idő jó termést, a szeles kevés tojást jelzett. Ha e napon esett, attól tartottak, hogy a jég elveri a termést, és a szőlő savanyú lesz. Ha még havas volt az idő, árpát, búzát, zabot vetettek, a konyhakertbe pedig borsót, sárgarépát, mert úgy tartották, ilyenkor nem eszi meg a féreg a magvakat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Legalábbis Japánban mindenképpen. Ráadásul a „feltaláló” nem is ifjú szerelmes, amitől még szívmelengetőbb a dolog.

phlox lángvirág szerelem Japán

Történt ugyanis, hogy az idős japán férfi, Kuroki úr felesége cukorbetegség szövődményeként egyik napról a másikra elvesztette a látását. Az asszony egyre mélyebb depresszióba süllyedt, már a házból sem ment ki. A férj azonban nem hagyta annyiban a dolgot, elkezdte illatos virágokkal beültetni a birtokot, ahol 1956-ban kötött házasságuk óta élnek.

phlox lángvirág szerelem Japán

2 év alatt mostanra már több ezer tő lángvirág borítja a portát, amelyek illata meggyógyította Kuroki asszony lelkét. Bár ő a látványt nem élvezheti, az illatos virágmező az igaz szerelem jelképe lett, mindenhonnan csodájára járnak.

phlox lángvirág szerelem Japán

phlox lángvirág szerelem Japán
Kurokiék

Forrás

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Mindenhol esik a kukorica ára

Az elmúlt hét legfontosabb történése az volt, hogy egységesen minden jelentős árutőzsdén esett a kukorica ára. A búza árának esése viszont megállt, de trendfordulóról még nem beszélhetünk. A hazai parkett és felélénkülni látszik, de globális tendenciák hatása itt is érződött. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

További 1,5 százalékot csökkent a kukorica prompt ára a Magro.hu fizikai piactéren a 6- héten. A 42 619 forintos átlagár mellett már - az elmúlt hetekhez képest - sokkal többen hajlottak az üzletkötésre. Felpezsdült a forgalom.

Régi népélet naptára

időjárás fagy kerti munka tavasz

Február - Böjtelő hava

7. hét:

- február 16. (Julianna): "Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja". Ennek azonban a fordítottját is tartották: „ha Dorottya locsog, Julianna kopog”, vagyis ha Dorottyakor enyhe az időjárás, akkor Juliannakor fagyok jöhetnek. Ettől a naptól már nagyon várták a jó időt, hogy elkezdhessék a kerti munkákat. Viszont az is gyakori, hogy e napon esik a hó; a nagykőrösiek szerint azért, mert kiszakadt Julianna dunnája. Akárcsak Holle anyóé… Ha Julianna napján havazott, a drávaszögiek azt mondták: bolondoznak a Julisok.

Ha lehet hinni az előrejelzéseknek, akkor a héten leginkább esőre és enyhe időre számíthatunk, vagyis Julianna tágítja…

- február 19. (Zsuzsanna): Ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor már közel a tavasz. Ha csorog az eresz, az jó termést ígér. Jó idő esetén elkezdték a szántás, vetés előkészületeit, széthordták a trágyát.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Először is nagyon köszönjük a rengeteg születésnapi köszöntést, jókívánságot. Nagy öröm, hogy ennyien olvassák és kedvelik a Kapanyelet!

Tegnap éjfélkor lezárult születésnapi játékunk. Egyetlen kérdésre vártuk a választ: hányadik születésnapját ünnepli a Kapanyél blog?

 

játék nyeremény eredményhirdetés

Nos, bármilyen hihetetlen, már az ötödiket! A helyes megfejtést beküldőket szokás szerint  a beérkezés sorrendjében számoztunk be és a random.org segítségével sorsoltuk ki a nyerteseket. Íme:

 játék nyeremény eredményhirdetés

A 3 szerencsés tehát: Csere Krisztián, Répás Árpád és Szabó-Nagy Gábor. Nyereményük Czauner Péter: A balkon- és dézsás növények titkos élete c. könyve a CSER Kiadó felajánlásában.

Gratulálunk a nyerteseknek, velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. Mindenkinek köszönjük a részvételt, reméljük, legközelebb is sokan játszotok velünk!

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Boldog Kapanyél!

születésnap játék

Kicsit mozgalmasra sikeredett a január, így megkésve ugyan, de megünnepeljük a blog születésnapját. Szokásunkhoz híven mi szeretnénk megajándékozni hűséges olvasóinkat, mert nekünk évről évre az az ajándék, hogy egyre többen olvassátok a blogot. Csupán egyetlen kérdésre kell helyesen válaszolni:

Hány éves a Kapanyél blog?

A válaszokat a kapanyelinfo@gmail.com címre várjuk holnap (szerda) éjfélig. A helyes számot beküldők közül 3 szerencsést sorsolunk ki, akik a Cser Kiadó egyik remek kertészeti szakkönyvét nyerik majd.

Játékra fel!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Zárul az olló az amerikai és az európai árak között

Egyre közelebb kerül egymáshoz a kukorica határidős ára az amerikai és európai árutőzsdéken a januári mozgások következtében. Európában és így Magyarországon is folytatódott a hónapok óta tartó csökkenés, míg az USA-ban január elseje fordulatot is hozott. Ott emelkedőben vannak a kukoricaárak.

5,5 százalékot drágult a kukorica fronthavi jegyzése Chicagóban (CME) januárban, ami azt jelentette, hogy 145 USD fölé ért a tonnánkénti ár. A forgalom megfelelt az év ebben az időszakában megszokottnak. Hogy valóban trendfordulóhoz érkeztünk-e azt nem jelenthetjük még ki egyértelműen, mert a fundamentumok ezt nem igazán támasztják alá. Továbbra is magasak a készletek és bár a déli féltekén a betakarítás csak következő hónapokba kezdődik és így nincsenek végleges eredmények, a várható termésmennyiség nagysága nem erősíti ezt az emelkedő tendenciát. Ebbe esetleg egy időjárási anomália zavarhat majd bele.

Régi népélet naptára

régi népélet naptára február tavasz

Február - Böjtelő hava

6. hét:

- február 10. (Skolasztika, Elvira): Az oltóágak szedésének napja.

- február 11. (Elek): A székely hegyi pásztorok úgy tartották, a kígyók ilyenkor bújnak elő odúikból. Tavaszkezdő nap, ezért ilyenkor a hegyekben nagy tüzeket gyújtottak, hogy elűzzék a gonoszt (és a kígyókat).

- február 14. (Bálint): Ha a madarak csiripelése messzire hallatszik, jó idő lesz. Az e napon ültetett facsemete hamarabb megerősödik. Ha Bálint napján hideg, száraz az idő, jó lesz a termés. Ekkor kezdenek fészket rakni, párosodni a verebek.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

régi népélet naptára február balázsolás időjárás

Február - Böjtelő hava

5. hét:

- február 2. (Gyertyaszentelő Boldogasszony): Ha énekel a pacsirta, utána még sokáig fog hallgatni. Ha süt a nap, és a medve vagy a borz meglátja az árnyékát, akkor még negyven napig hideg lesz. Ebből a tapasztalatból ered az e nappal kapcsolatos mondás: "Inkább farkas ordítson be az ablakon, minthogy kisüssön a nap." Vagy egy másik: „Ha fénylik gyertyaszentelő, az íziket (takarmánymaradék) is vedd elő”, azaz még fagyos, hideg idő várható.

Ha hideg van, és még havazik is, akkor nemsokára tavasz lesz: "Gyertyaszentelőn, ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél."

A hosszú jégcsap jó kukoricatermést ígér.

régi népélet naptára február balázsolás időjárás

- február 3. (Balázs): Szent Balázs püspök a legenda szerint egy özvegyasszony fiát mentette meg a fulladástól, amikor annak halszálka akadt a torkán. Azóta a torokfájás és sok más betegség gyógyítójaként tisztelik. Nevéhez fűződik a ma már ritka szokás, a balázsolás, ami többféle - vidékenként változó - rituálét jelentett. Volt, ahol almát szenteltek, amivel aztán a torokfájást gyógyították, máshol a torokfájósokat parázson sült alma héjával füstölték, hogy elűzzék a betegséget okozó gonoszt. Egyes vidékeken e napon bort szenteltek, ami közben a férfiak imádkoztak: "Ments meg uram engem a torokfájástól, a kígyómarástól, de főleg a rossz asszonyoktól".

A balázsolás harmadik változata pedig az volt, amikor jelmezbe öltözött diákok jártak házról házra védőszentjük napján, hogy további tanulókat toborozzanak, és egyúttal adományokat gyűjtsenek maguknak és - jövedelem-kiegészítésül - tanítóiknak.

Szeged környékén és Baranyában madárűző napnak tartották: a szőlő négy sarkában megmetszettek egy-egy tőkét, hogy a madarak ne bántsák a termést.

Az időjárással kapcsolatos megfigyelés, hogy ha e napon esik, a nyár elején elveri a jég a termést.

- február 5. (Ágota): "Ágota még szorítja, de Dorottya majd tágítja." - vagyis, ha Ágota napján fagyos az idő, Dorottyára megenyhül. A Jászságban úgy tartották, e napon lehet elűzni a férgeket, ezért körülsöpörték a házat és az ólakat.

- február 6. (Dorottya): Az Ágota-napi mondás Dorottya-napra is érvényes: "Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja." És mindez fordítva is igaz: "Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog." Egyes vidékeken úgy tartották, ha a Dorottya napján mosott ruha megszárad a kerítésen, hamarosan itt a tavasz.

Idén szökőév van: a február 29 napos.

Forrásokért katt a képekre!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek