Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Európában stagnálnak az USA-ban nőnek a gabonaárak

A 3. hét legfontosabb történése az volt, Európában megállt a gabonaárak több hét óta tartó csökkenése, míg az USA-ban folytatódott a kukorica drágulása. Eközben itthon csak kisebb változásokat láthattunk az árakban. Emiatt aztán az MGX (Magro Gabonaindex) értéke érdemben nem is változott. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

agrártámogatás Magro.hu konferencia

Milyen agrártámogatások nyílnak idén? Hogyan kell jól megírni egy üzleti tervet? Milyen könyvviteli kötelezettségeket kell teljesíteni az elnyert pályázati pénzek után? Mindenre választ kap az Agrár Akadémia február 3.-i webkonferenciáján. Íme a részletek:

Elkezdődött a regisztráció az Agrár Akadémia webkonferencia legközelebbi alkalmára. A témák ezúttal az idén nyíló agrártámogatások, a sikeres pályázáshoz szükséges jó üzleti terv megírása, és az elnyert pályázatok utáni könyvviteli kötelezettségek, buktatók.

Előad Magyar Tibor (agrárpályázati szakértő, Gordius Solutions Tender Kft.) és Farkas Boglárka (ügyvezető, Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.). A webkonferencia időpontja: 2016. február 3-a, szerda 09:30 – 12:00, de később, felvételről is megnézhető, mivel a szervező, a Magro.hu mezőgazdasági piactér rögzíti az előadásokat.

JELENTKEZEM

A regisztrációs díj mindössze 3500 Ft, amely tartalmazza a részvételi lehetőséget, a webkonferencia felvételének és az előadás anyagok kiküldését, és a Magro 2900 Ft értékű ajándékát is. Az előadások után kérdezhet is a szakértőktől, akik élőben válaszolnak a kérdésekre. Amelyekre nem marad idő, azokra írásban adnak választ előadóink, és elküldik a résztvevőknek.

További részletek és jelentkezés a www.magro.hu/webkonferencia oldalon!

Sikeres pályázást és megvalósítást kívánunk!

Régi népélet naptára

régi népélet naptára télfordulás időjárás

Január - Boldogasszony hava

3. hét:

- január 25. (Pál): "Ha fényes Szent Pál, minden termés szépen áll. Ha Pál fordul köddel, jószág (vagy ember) hullik döggel."

A derült idő azt jelentette, hogy még sokáig lesz hideg. A kemény téli időjárás változását is jósolták erre a napra: "Pál fordulás - télfordulás".

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

…ha a B-612-es kisbolygóról ellátogatna a Nemzetközi Űrállomásra, ahol néhány napja kinyílt az első "űrvirág". (Már ha a kis herceg rózsáját nem számítjuk).

Nemzetközi Űrállomás kísérlet űrvirág rézvirág legényrózsa Zinnia

Csökkennek a gabonaárak Európában

Tovább csökkentek az európai gabonaárak a határidős piacokon, de a kukorica hazai prompt ára ennek ellenére emelkedni tudott. Ahogy Chicagóban is drágult a termény. A búza ára stagnál vagy csökken a világban. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Kis értékben, de ismét drágult a kukorica a hazai fizikai piacon és az átlaga immár 44 500 forint közelébe jutott a Magro.hu piactéren. Ezzel együtt a forgalom mérsékelt, ahogy az január első felében általában lenni szokott Magyarországon.

Tovább, egészen pontosan 45 ezer forintig csökkent viszont a kukorica fronthavi jegyzése a Budapesti Értéktőzsdén a második hét végére. Tényleges forgalmat ugyanakkor nem tapasztalhattunk. A világ irányadó árutőzsdéin volt érdemleges változás, és ahogy az mostanában oly gyakran előfordult, most is ellentétes mozgást láthattunk.

Régi népélet naptára

időjárás január régi népélet naptára bor termés férj

Január - Boldogasszony hava

3. hét:

- január 18. (Piroska): "Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy". Azt is tartották, hogy az a lány, aki ezen a napon piros kendőt köt a nyakába, még abban az esztendőben férjhez megy.

- január 20. (Fábián, Sebestyén): Az első tavaszébresztő nap. Ekkortájt indul meg a fákban a nedvkeringés.

- január 21. (Ágnes): Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.

- január 22. (Vince): Egyes helyeken "vincevesszőt" vágtak, és a szobában vízbe állították. A kihajtott vesszőkből jósolták meg a következő évi termést.

A gazdák szerint ezen a napon sok bort kell inni, hogy bő legyen a termés.

Az időjárásra is odafigyeltek: szép, napos idő jó bortermést, a rossz idő viszont silányat ígért: "Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevesebb lesz a borod."

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Aki szereti a növényeket - legyen az cserepes, vagy vágott virág - és a hangulatvilágítást, egy magyar szabadalomnak köszönhetően a kettőt már egyben is megkaphatja.

világító növény

Drágulással kezdte a kukorica az évet a hazai fizikai piacon

Erősödött a kukorica prompt ára itthon, míg a határidős értékek inkább csökkentek. Párizsban is folytatódott a csökkenés, míg Chicagóban inkább a stagnálás volt az úr. Világviszonylatban nehéz most tisztán látni a következő hetek várható történéseit illetően. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Az újév első hetében már kezdett visszatérni az élet a gabonakereskedelemben a normális kerékvágásba. A kukorica ára erősödni kezdett és az átlaga egészen 44 ezer forintig jutott a Magro.hu fizikai piacán.

30 napi "nihil" után végre történt valami a BÉT-en. 4 százalékos csökkenéssel kezdte a kukorica ára az évet és egészen 45 700 forintig ereszkedett vissza a fronthavi jegyzés. Örömteli tényként könyvelhetjük el, hogy végre kötések is történtek, ha nem is sok. Hasonlóképpen csökkent egyébként a májusi árfolyam is. A világ irányadó részein más-más változást láthattunk.

Régi népélet naptára

időjárás január régi népélet naptára

Január - Boldogasszony hava

2. hét:

- január 13. (Veronika): A népi megfigyelések szerint az év leghidegebb napja.

- január 17. (Antal): Remete Szent Antal napja, aki már a középkorban a háziállatok, köztük a disznó védőszentje volt. Szent Antal tüzének nevezték az orbáncot, és bizonyos helyeken abban hittek, hogy ha három Antal nevű ember áll a beteg ágya mellett, ott elszív egy pipa dohányt és a betegre fújja a füstöt, akkor leveszik az orbáncos betegről a tüzet.

A Remete Szent Antalhoz kapcsolódó hiedelmek később Páduai Szent Antal (napja június 13.) alakjával összemosódtak, ezért pl. a "Ha esik, Szent Antal elviszi a szénát" mindkét napon megjelenik a népi jóslatok között.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Ilyenkor, tél derekán az egyik legnehezebb feladat, hogy pontosan eltaláljuk a szobanövények vízpótlásának mértékét. Legtöbbjük téli pihenőjét tartja, amikor a nyárinál sokkal kevesebb vízzel is beérik, ugyanakkor a száraz meleg miatt a veszteséget mégis pótolni kell.

tél szobanövény öntözés

Szerencsés, ha agyagkúpos öntözőkelyhet használunk, mert ilyenkor a növény maga szabályozza, hogy mennyi vizet vegyen fel.

tél szobanövény öntözés

Sokat segít a lombozat rendszeres permetezése is. Meghálálja a növény, ha hetente egyszer-kétszer a kádba cipeljük és ott langyos vízzel lezuhanyozzuk. Néhányan – például az orchideák –azt szeretik, ha ugyanolyan pózba kerülnek a helyükre, ahogy eddig voltak, a többségnek viszont jót tehet, ha hetente negyed fordulattal elforgatjuk.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A hazai gabonaárak továbbra is stagnálnak, a világpiacon lefelé mozognak

Viszonylag lanyha forgalom mellett stabilak a hazai gabonaárak, így a Magro Gabonaindex értéke sem változott az óév utolsó heteiben. A világpiacon ellenben csökkentek az árak. A jövő héten meglátjuk az év vége megakasztotta-e ezeket a folyamatokat. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Az óév utolsó hetei inkább az ünnepről szóltak, és kevésbé a gabonakereskedelemről, mégis érdemes felidézni mi történt a fizikai és határidős piacokon míg a halászlevet és beiglit ettük. Nos, a kukorica átlagára a Magro.hu fizikai piacán - a világpiaci folyamatokkal összhangban - csökkenő "üzemmódba" váltott az 51. héttől, de később kicsit emelkedett és 43 244 forinton zárta az évet.

A BÉT-en továbbra sem történtek érdemleges események a termény árával kapcsolatban. Stabilan tartotta magát 47 500 forintos áron. Hozzátartozik a képhez, hogy ez idő alatti kötésre nem került sor.

Nem így Párizsban (MATIF/EURONEXT), ahol egészen szilveszterig folytatódott a kukorica árának lassú lefelé tartó csorgása. 144,5 eurón zártuk itt az évet, ami az elmúlt 1 év legalacsonyabb értéke, és ami egyúttal azt is jelenti, hogy mintegy 2 hónap alatt 16 százalékot esett a fronthavi jegyzés ára. Azóta egyébként intenzív erősödésbe kezdtek az árak, de erről majd a jövő héten írunk.

Hüvelyeseké a világ!

De legalábbis ez az év biztosan. Miután a jó szerencse reményében Újévkor mindenki megeszi a kötelező lencseadagját, az év további részében hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, mennyire fontos, hogy elegendő hüvelyest fogyasszunk.

hüvelyesek húsmentes hétfő ENSZ FAO hüvelyesek éve

Régi népélet naptára

január vízkereszt farsang időjárás

Január - Boldogasszony hava

1. hét:

- január 6. (Vízkereszt, Boldizsár): A vízkereszti enyhe idő még nagy hideget jósol. E naptól kezdve szenteli (kereszteli) az egyház a vizet, innen a vízkereszt elnevezés. A szentelt vízből haza is vittek, meghintették vele az udvart, az ólakat, a házat, hogy megvédje a lakókat és az állatokat az ártó szellemektől. Betegségek ellen isznak is a szentelt vízből, meg el is raknak belőle későbbre.

Vízkereszt a farsangi időszak kezdete is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

"Január (régiesen Januárius) az év első, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Nevét Janusról kapta, aki a kapuk és átjárók istene volt az ókori római mitológiában. A népi kalendárium szerint január neve Boldogasszony hava. A 18. században a magyar nyelvújítók a januárnak a zúzoros nevet adták." írja a Wikipédia.

január újév dologtiltás

- január 1. (Újév, Fruzsina): Amilyen az Újév napja, olyan lesz az egész esztendő. Igaz ez az időjárásra és a tevékenységekre egyaránt. Tilos a házimunka, főleg a szemetet nem szabad kivinni, mert elmegy vele a szerencsénk is. Ugyanakkor nem szabad ágyban sem maradni, mert akkor egész évben az ágyat nyomjuk. Lencsét, malacot, rétest kell enni, mert ezek "kitúrják" és "megnyújtják" a szerencsét, míg a szárnyas kikaparná, a hallal meg elúszna.

Ólomöntéssel, gombócfőzéssel ilyenkor is meg lehet jósolni, mikor kel el a hajadon leány, sőt, az újévi kocsonya csontját, ha megeszi a kutya (és miért ne tenné), hamarosan lakodalom várható.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek