Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kedvenc ikerkertem testvérpár tulajdonosai nagy bajban vannak, a két ingatlan faragott erdélyi fakerítését ugyanis egy derék trombitafolyondár végleg megrogyasztotta. Az alattomos növény képes megtéveszteni gazdáját, hiszen a kívánt cél, a kerítés, pergola, oszlop, rács befutásával hamar végez, bőséggel és buján virágzik. Ráadásul télálló, mi kell hát még ahhoz, hogy hamar a kert kedvence legyen?!

Csábító virágok.jpg

Holnaptól napokig havas-napos időjárást ígérnek, ami a legjobb alkalom, hogy gyönyörű fotók készüljenek nemrég meghirdetett pályázatunkra. Komoly cégek ajánlottak fel értékes nyereményeket, úgyhogy igazán érdemes kattogtatni a fényképezőgépet! Mai posztunkban bemutatkoznak a felajánlók és a nyeremények. 

Névtelen.jpgAz AGRO.bio Hungary Kft. 2001-ben alakult azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben megismertesse és elterjessze a BactoFil® mikrobiológiai termékcsalád használatát. Ezt a szabadalommal védett terméket mintegy 15 éves kutató- és fejlesztő munka során hozták létre magyar mikrobiológusok.

 A BactoFil® termékcsalád rövid időn belül vezető termékké vált a mikrobiológiai talajerő-pótló készítmények között, jelenleg közel negyven országban szabadalmaztatott. A cég által nyújtott komplex mikrobiológiai megoldások természetes módon biztosítják a talajok tápanyag-szolgáltató képességét és javítják a termékenységét.

A nyereménynek felajánlott ALGAFIX mikrobiológiai levélpermet természetes, élő balatoni zöldalgát tartalmazó készítmény, mely bármely dísznövény és a zöldségféle leveleire permetezve serkenti növekedésüket és fokozza az ellenálló képességüket. Minden évszakban használható, úgy, hogy a permet a levelek fonákját is befedje. Használata hetente indokolt, így látványosabb hatás érhető el. 

A Symbivit természetes eredetű mikorhizza gombákat tartalmaz, amely a növény egész életére szóló támogatást nyújt a virágos növények és zöldségfélék legtöbbjének, valamint a legtöbb fásszárú növénynek. A növény jobban fejlődik, több virágot és termést hoz. A gomba-gyökér kapcsolat miatt nő a növény tápanyag- és vízfelvétele.

A szerencsés nyertesek pedig Agro.bio pólóban kényeztethetik növényeiket a fenti termékekkel.

Cser_Logo.jpgA Cser Kiadó könyveinek széles palettáját már hosszú évek óta nagy számban színesítik a kertészeti témájú kiadványok. Az élvezetes stílusban íródott vagy fordított könyvek között a család minden tagja találhat kedvére valót. A szerencsés nyertesek 1-1 értékes kertészeti könyvet kapnak, melyekből megtudhatják, hogyan tervezzenek szép kertet vagy hozzanak rendbe egy már elfuseráltat, ill. milyen teendők vannak a kertben egész éven át.

Oazis_Logo.jpgAz Oázis Kertészet 1987-ben, családi vállalkozásként indult. Évről-évre fejlődött, terjeszkedett, melynek köszönhetően mostanra országos áruházlánccá nőtte ki magát. Magyarországon az Oázis honosította meg a „gardencenter” fogalmát. A Franchise rendszerben működő Oázis Kertészetek az ország legnagyobb szobanövény- és kiegészítőtermék-választékát, valamint jelentős faiskolai árukészletet kínálnak. A kisebb települések adottságaihoz és igényeihez alkalmazkodva létrejött egy újabb áruházforma, az Oázis Mini, mely csak tavasztól őszig várja a vásárlókat.

A nyereményként felajánlott vásárlási utalványok országszerte 18 kertészetben válthatók be, ahol bel- és kültéri dísznövényeken, növényápolási szereken és kellékeken keresztül, karácsonyi dekorációs kellékekig és ajándéktárgyakig minden beszerezhető. Az utalványok minden akciós termék vásárlásakor is érvényesíthetők. 

vitaf legkicsi.jpg A VITAFLÓRA növénytápoldat-család termelését és forgalmazását a 100 százalékosan magyar tulajdonú VITAFLÓRA Termelő és Szolgáltató Kft. végzi. Az első VITAFLÓRA márkanevű növénytápoldatok 1983-ban jelentek meg a piacon. A társaság kutatómérnökei azóta újabbakat fejlesztettek ki, melyeket szakkertészetekben történő tesztelés után hoztak forgalomba, így jelenleg 17 különböző összetételű folyékony tápoldatot és 3-féle táprudat kínálnak a felhasználóknak.

A felajánlott nyereményeket a legkedveltebb termékek közül válogatták: a VITAFLÓRA Muskátli és balkonnövény tápoldat az öntözővízzel adagolva biztosítja az összes tápanyagot és a hiánybetegségek megelőzéséhez szükséges mikroelemeket.

Az örökzöldek (fenyőfélék, tuják, borókafélék, tiszafák stb.) erőteljes, egészséges fejlődéséhez szükséges valamennyi makro- és mikroelemet tartalmazza a VITAFLÓRA Örökzöld növények tápoldat. Nagy magnézium-, kis sótartalma és savas kémhatása miatt kiváló táp rododendronok és azáleák talajához is.

A VITAFLÓRA Virágos növények és a VITAFLÓRA Levéldísznövények tápoldat a szobanövények egészséges fejlődését támogatja. A virágzó növények fokozottabb foszfor- és káliumigényét, míg a levéldísznövények nagyobb nitrogénszükségletét elégítik ki.

Amint látszik, érdemes pályázni a 100.000 forint összértékű nyereményekért. Elő a fényképezőgépekkel, várjuk a fotókat!

nyeremenyek_csik.jpg

Bár tavaly is készültünk, valahogy elmaradt, múlt szombaton viszont ebéd után felkerekedtünk Tatára, hogy saját szemünkkel lássuk, amint kb. 43 ezer vadlúd leszáll az Öreg-tóra.

DSC_0240.JPG

Ezt az alig 2 km2 felületű mesterséges tavat az északi költőterületekről a Kárpát-medencébe érkező vízi madarak már évszázadokkal ezelőtt felfedezték maguknak, és azóta is minden évben tízezrével érkeznek ide a téli hónapokra. Idén számuk rekordot döntött, pedig eddig is egyedülálló látványosság volt Európában, hogy madarak egy város kellős közepén alakítsanak ki pihenőhelyet. Már korábban is eszembe jutott, hogyan tudják megszámolni, mennyi madár van a tavon?!. Azt mondják, sok évtizedes tapasztalat és jó felszerelés (távcső) birtokában ez nem probléma, másrészt, amikor a tavat ellepik a madarak, az 1 négyzetméteren láthatóakat megszámolják, és a tó felületének megfelelően felszorozzák. Úgyhogy elég pontos számot kapnak.

Régi népélet naptára

2012nov.JPG

November - Szent András hava:

48. hét:

- november 30. (András): "Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján." - András napja a legjelentősebb házasságjósló nap. A lányoknak egyedül, titokban kellett végrehajtaniuk a praktikákat. Pl. ha egy elcsent férfigatyát tettek a párnájuk alá, éjjel megálmodták, ki lesz a férjük. Hogy fokozzák a hatást, böjtöltek is: 3 szem búzát ettek és három korty vizet ittak egész nap.

A másik jósló módszer a gombócfőzés volt: a gombócokba férfineveket tartalmazó cédulákat tettek, az elsőként feljövő gombóc rejtette a jövendőbeli nevét.

András-nap utáni vasárnap kezdődik advent.

Vasárnap Katalinnak el kellene döntenie, milyen lesz a tél, hiszen „Ha Katalin kopog, a karácsony locsog, ha viszont locsog, a karácsony kopog.” Az előrejelzések szerint egyik se lesz egyértelműen jellemző, úgyhogy valószínűleg kétségek közt vergődünk majd karácsonyig.

tatai vadlúd.jpgFotó: Csonka Péter

A hétvégén, pl. ma szombaton elterelhetjük a figyelmünket e húsbavágó problémáról, mondjuk úgy, hogy reggeli után felkerekedünk, és elmegyünk a tatai Öreg-tóhoz. A város közepén telelő vadludak és más vízi madarak száma a napokban elérte a 43 000-et, délutáni behúzásuk a tóra rendkívüli látványnak ígérkezik. A Tatai Vadlúd Sokadalom sok programmal várja a látogatókat egész nap: érdekes előadások, madármegfigyelés, gyűrűzés, gyerekprogramok, kézműves foglalkozások. Részletek itt.

Budapesten a Füvészkertben folytatódik a téli időszakban már szombati FitoFriday programsorozat. Ma 15 órakor indul a séta „Nincsen rózsa tövis nélkül” címmel. Az ingyenes vezetés során (csak a belépőt kell megvenni) a növényvilág nagy túlélőinek trükkjeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Nehéz a választás, de mi Tatára megyünk. És Ti?

Szép hétvégét!

Fekete péntek (x)

Holnap, azaz november 23-án FEKETE PÉNTEK, de nem kell semmi rosszra gondolni! Amerikában a Hálaadást követő péntek a nagy karácsonyi bevásárlás kezdete. Ezen a napon az üzletek rendkívüli kedvezményekkel csábítják a vásárlókat. Így tesz a Cser Kiadó is, ahol pénteken egynapos akció keretében a webáruházban kapható minden könyv 40 % kedvezménnyel kapható. A kertbarátoknak kitűnő lehetőség, hogy beszerezzék a szükséges szakirodalmat, és felkészüljenek a következő szezonra. Részletekért katt a képre:

BLACK FRIDAY_CSER.jpg

Már hetek óta huhogok a fagyos napok eljöveteléről, a mediterrán növények védett helyre cipeléséről, meg a muskátlis ládák teleltetéséről. Azonban rá kellett jönnöm, hogy az idén korai volt a vészharangok kongatása. Voltak már kritikus pillanatok, de ahogy sok teraszon látni, a leanderek még vígan bírják a szabadban, ahogy a muskátlik is tartják magukat a balkonládákban. Az biztos, hogy új virágot nem hoznak, de még teljes pompájukban díszlenek.

Viszont, amivel biztos nem lehet már tovább várni, az a kerti növények hővédelmének elkészítése. Aki szeretné, hogy tavasszal újraéledjenek kényesebb növényei, annak földdel, szalmával, egészséges falevéllel takarni kell ezeket.

Nagy kincs az egészséges, száraz falevél.jpgNagy kincs az egészséges, száraz falevél

Tegnap láttam a tévében a PETA, ez egyik legnagyobb állatvédő szervezet új reklámfilmjét, melyben átlagos, hétköznapi pasik büszkélkednek - igaz, ruhán kívül - zöldség-gyümölcsnek álcázott férfiasságukkal. Az üzenet alapja az a meggyőződés, hogy a húsevés - azonkívül, hogy állatok legyilkolásával jár - potenciacsökkentő hatású, sőt, hosszútávon akár impotenciát okoz. Ellentétben a vegán életmódot folytató férfiakkal, akik a szervezet meggyőződése szerint igazi lepedőakrobaták.

Fűben-fában ételbár

Közeleg az év vége, ideje újra játszani! Arra gondoltunk, hogy a már jól bevált fotópályázatot választjuk, mert az eddigiek során kiderült, hogy a Kapanyél olvasói között rengeteg remek fotós van.

fubenfaban1 másolata.jpg

Mostani pályázatunkra - ahogy a címe is mutatja - olyan növények fotóit várjuk, melyek gyönyörű díszei kertünknek, környezetünknek, ugyanakkor eleséget is biztosítanak a hozzánk látogató állatoknak. A saját készítésű fotók helyszíne tetszőleges, saját kertben, tágabb lakókörnyezetben vagy pl. kirándulás közben elkapott képeket egyaránt elfogadunk. Nem alapfeltétel, de hab a tortán, ha a csemegéző állatot is sikerül megörökíteni.

Egy pályázótól max. 3 fotót várunk, néhány soros leírással arról, hol, milyen körülmények között készültek. A Kapanyél csapata választja ki a három legkiválóbb képet, a nyerteseket együttműködő partnereink értékes ajándékaival jutalmazzuk.

A fotókat az alábbi címre várjuk: fotopalyazat@kapanyel.hu névvel, címmel, telefonszámmal*.

Beküldési határidő: december 16.

Nyeremények:
A legszebb képeket beküldők hobbikertész ajándékcsomagokat nyernek az Oázis Kertészet, a Vitaflóra Kft., az AGRO.bio Hungary Kft. és a Cser Kiadó felajánlásában, 100 ezer forint összértékben.

Mindenkinek sok sikert, magunknak sok szép fotót kívánunk!

* A nevezési adatok harmadik fél számára nem hozzáférhetőek.

Együttműködő partnereink:

Névtelen.jpgAGRO.bio Hungary Kft.

Cser_Logo.jpgCser Kiadó

Oazis_Logo.jpgOázis Kertészet

vitaf legkicsi.jpgVitaflóra Kft.

nyeremenyek_csik.jpg

Régi népélet naptára

2012nov.JPG

November - Szent András hava:

47. hét:

- november 19. (Erzsébet): Szent Erzsébet napja tél erejét szabja. Ha Erzsébet-napon havazik, azt szokták mondani, "Erzsébet megrázta a pendelyét (vagy a dunyháját)".

- november 25. (Katalin): Ha Katalin kopog, a karácsony locsog, és viszont, ha Katalin locsog, akkor a karácsony kopog.

Ködös, párás, borongós, de még fagymentes idő várható a hétvégén, úgyhogy még mindig lehet a kertben tenni-venni, de akár trópusi hangulatú programokat is választhatunk a szürkeség helyett.

P4140559[1].JPG

Remélem, nem hibádzott szomszédomnak az a pár birsalma, amelyeket kertünkbe átnyúló fájáról lecsentem. Ha ehhez hozzávesszük, ami ideát lehullott, akkor kétkilónyit is kitett a zsákmány. Egy darabig a konyhaszekrény tetején díszelegtek, azután több birsalmaleves is készült belőlük. Azt hiszem, a libatöltelékbe is jutott. Sajnos elfogyott. A hétvégén láttam a piacon sokkal satnyábbakat, de a bevásárlócédulán nem szerepelt, így nálunk vége a birsszezonnak.

A lopott gyümölcs nem mindig finom.jpgA lopott gyümölcs nem mindig finom

A borús, szürke, esős napokkal megjelennek a különböző felső légúti nyavalyák is, melyekre én mindig vevő vagyok. Ilyenkor mindent kipróbálok a népi gyógymódok közül, de a kamilla-hársfa-bodza kombóra már eléggé immúnis vagyok. A méz-fokhagyma ill. méz-gyömbér is megvolt, de úgy tűnik, új utakat kell keresnem, vagy jön a háziorvosunk szokásos gyógymódja, az antibiotikum.

Ezt megelőzendő kezdtem el kutakodni, és leltem rá az édesgyökérre (Glycyrrhiza sp.), melynek jótékony tulajdonságai már vagy 3000 éve ismertek, csak engem kerültek el.

Glycyrrhiza_glabra_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-207.jpg

A következő napokban nem lesz hideg, fagyok se várhatók még, úgyhogy elvégezhetjük mindazt a kertben, amire eddig nem volt időnk.

ősz szép.jpg

- A jövőre virágágyásnak kiszemelt területet ássuk fel, és ha van már, forgassunk bele félig érett levélkomposztot. Így tavasszal finomszemcsés, laza talajunk lesz.

- A tavaszi hagymásokat még most sem késő elduggatni. A nagyobbakat kétszer olyan mélyre kell ültetni, mint amekkora a hagyma. A pocok nagyon szereti a virághagymát, főleg a tulipánét, ezért jobb, ha a hagymákat kosárban ültetjük a földbe. Ilyet dróthálóból magunk is könnyedén készíthetünk. (0:50-nél kezdődik)

- A krókuszhagymákat legegyszerűbben úgy ültethetjük el, hogy fogunk egy marékkal, és leejtjük a földre. Ahova pottyantak, ott késsel fúrunk egy kis lyukat, és hüvelykujjal egyszerűen belenyomjuk a földbe. Így teljesen természetes hatást érhetünk el, a virágok úgy fognak kibújni a földből, mintha csak véletlenül kerültek volna oda.

- Kukkantsunk be a deszkák, kövek alá, talajrepedésekbe, és ha „fehér gyöngyöket” találunk, azonnal semmisítsük meg, mert ezekből még novemberben kikelhetnek a csigák.

Aki pedig programra vágyik, ma délután 3-kor a Füvészkertben a FitoFriday – ami most már Saturday- keretében általános séta ingyenes vezetéssel, sok-sok érdekes történettel.

Vasárnap Márton-nap, ne felejtsünk el libát enni! A Néprajzi Múzeumban egész nap libás programok, a madarak szerelmeseinek pedig délután 2-kor „Tukántól a fecskéig” címmel Bankovics Attila ornitológus tart előadást.

Egyébként pedig országszerte Márton-napi vigasságok, szinte mindenki talál valamit lakhelye közelében.

Szép hétvégét!

Fánk vs. Vidámpark

Először úgy volt, hogy október 31-én eldől a Vidámpark sorsa, megszületik a döntés a bezárásról. Nem így lett. Sokan fellélegezhetnek, egyelőre. Pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert (Fánk) kész tervekkel várja, hogy visszakapja korábban elvett területét.

_Fővárosi Állat- és Növénykert_.jpg

Kaland Tiszakürtön

Mielőtt bárki nekiindulna az ősz színekben pompázó Tiszakürti Arborétum felfedezésének, feltétlenül kérje el a recepción a botanikus kert történetét összegző írást, amelyet Tálas László igazgató jegyez. Ebből megtudja a látogató, hogy nem maguktól nőttek a növények, a Tisza-vidék életerőt sugárzó fái a ma már országosan is meghatározó fásszárú-gyűjteményben.

012 Ahány korona annyi szín.JPG

Ahogy rövidülnek a nappalok és egyre fogy a napos órák száma, a természet gyönyörű meleg színekkel kárpótol. A kertekben már nem nagyon akad tennivaló, de az előrelátó kertészek eleve úgy alakították ki birtokukat, hogy ilyenkor gyönyörködhetnek a színesedő lombokban, piros-sárga bogyókban, díszfüvekben. Ha ez sem lenne elég, külön is feldíszíthetjük házunk táját kint is, bent is. Ma ehhez gyűjtöttünk ötleteket.

Rendkívül egyszerű, mégis hatásos "díszlet" egy jó kis teázáshoz vagy forraltborozáshoz a három egymásnak támasztott vastag ág egy csokor csipkebogyóval és viharlámpásnak álcázott gyertyatartóval.

gartenlaterne-an-holzdreibein-600-800 másolata.jpg

Régi népélet naptára

2012nov.JPG

November - Szent András hava:

45. hét:

- november 11. (Márton): Szent Márton, a középkor egyik legnépszerűbb szentje, 316-ban született Pannóniában. Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész évben bőven legyen enni-innivaló. Úgy tartották, az ivással erõt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor vágták le a tömött libát, mert "aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik".

A liba csontjából az idõjárásra jósoltak. Ha fehér és hosszú, havas lesz a tél; ha barna és rövid, akkor sáros.
Az aznapi idõbõl a télre következtettek: 
Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.
Ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél.
Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.

Hévízi anzix

A látogató Hévízen október utolsó, november első napjaiban is igen kellemes napokat múlathat. Még az sem baj, hogy hullik a hó, ahogy idén. Hévíz fő attrakciója a tó. Érdekes, míg a város - legalábbis, ami a parkoló autók, buszok, és az este világító szállodai ablakok számát illeti - tele van, addig a fürdőépületekben mindig találni szabad nyugágyat.

A tó reggeli ködben

Az elkövetkező 4 napban sokan kilátogatnak a temetőkbe, vagy útra kelnek, hogy virágot vigyenek szeretteik sírjára, gyertyát gyújtsanak az emlékükre. Mindenszentek (nov. 1.) és Halottak napján (nov. 2.) ki-ki a maga módján emlékezik meg azokról, akik már nincsenek köztünk. Mi idén is sírkertfotókkal emlékezünk.

2.jpg

7.jpg

9.jpg

10.jpg

5.jpg

3.jpg

6.jpg

12.jpg

4.jpg

Fotók: Boldvai Balázs

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek