Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A márciusi tél, a rekordokat hozó áradás után már csak a nyári viharok következnek. Érdemes ezekre felkészülni, mert már az is kész csoda, hogy a száz kilométeres szelek és özönvízszerű esőzés után a teraszon, kertben dísznövényeink életben maradnak. Sokan virágjaikat, levelüket, hajtásaikat veszítik és kopasz virgácsként meredeznek. Némi segítséggel azonban rövidebb, hosszabb idő múlva újra életre kapnak.

Az esővel vagy anélkül érkező szélviharok nemcsak az emeletes házak balkonjain, de széljárta kertekben is irtózatos pusztítást végezhetnek. Haszna is van a dolognak, hiszen hiába kapaszkodnak a levéltetvek, repülnek.

A japán koinoborik nagyon szeretik a szelet.jpgA japán koinoborik nagyon szeretik a szelet

Növényi táplálékaink hatásaikat tekintve három csoportba oszthatók:

Az elsőbe tartoznak a vegyszeres termesztéssel előállított, adalékokkal kezelt, ismeretlen eredetű összetevőket tartalmazó, esetleg génmódosított termékek, melyekről állandó viták zajlanak, mérgezőek-e?

A második az ellenőrzött bioélelmiszerek köre, melyek nem károsak, kellő mennyiségben tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat.

A harmadik a vegyszermentesen termelt élő zöldségek, gyümölcsök csoportja. Ezekben olyan élő növényi enzimek vannak jelen, melyeket az egész világon kutatások ezrei vizsgálnak és tartanak hatékonynak különböző betegségek elleni küzdelemben. Az élő ez esetben azt jelenti, hogy a növényt leszedése után közvetlenül, nyersen fogyasztják.

IMG_20130602_163303_0.jpg

A nyári melegben a legnagyobb kihívás a vízminőség megőrzése, az algásodás megelőzése és kezelése. A tavi növények most már teljes pompájukban díszlenek, a vizeket szitakötők, madarak látogatják. Töltsünk minél több időt a tó közelében!

gartenteich_43.jpg

Madáritató

A madaraknak nyáron van a legnagyobb szükségük arra, hogy folyamatosan vizet találjanak a kertben. Nemcsak isznak, hanem szívesen fürdenek is, ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen takarítsuk az itatót, és cseréljük a vizet.

A kérdés értelmetlennek tűnhet, de közel sem az. Legalábbis, ha figyelembe vesszük, hogy egyre több a mezőgazdaságban használt vegyszerről derül ki, hogy kiemelten veszélyes a méhekre. Legutóbb a fipronil nevű rovarölő szerről tette közzé ezt május végén az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA). Idén ez már a negyedik mezőgazdasági vegyszer, amiről ezt állítja az uniós hivatal.

c2f33f1c7ff5f6bf282b6374f044d89b.jpg

Régi népélet naptára

levendula1.JPG

Június - Szent Iván hava

26. hét:

- június 24. (Iván): Nyári napforduló, tűzgyújtás és tűzugrás egészségmegőrzés és szerelemvarázslás céljával. Ilyenkor az örömtüzekkel ünneplik a fényt, elűzik a sötétséget. Magyar népszokás például a tűzbe vetett alma evése, mert aki azt elfogyasztja, nem lesz beteg.

- június 27. (László): Jól figyeld meg László napját, jó előre megjósolja az idő járását!

- június 29. (Péter); június 30. (Pál): Kaszát, sarlót készíts, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!

								

Ezzel a felirattal találkozunk, ha a Füvészkert Pálmaházába lépve balra fordulunk. A táblához közelebb menve se derül ki sok minden erről a nem túl jellegzetes fáról. Mi most egy kicsit azért körbejárjuk az előbb említett óriás csalánfát (Dendrocnide excelsa) és rokonságát.

gympie.jpg

A csalánfák Ausztrália keleti partján és a Polinéz szigetvilág erdőszélein őshonosak. 6 fajukból mindössze kettő nő meg tényleg fa méretűre, a maradék 4 mindössze alacsonyabb bokrok formájában nyújt táplálékot számos rovarnak. A fák viszonylag nagy lombkoronájú, maximum 40 méter magasra megnövő fásszárúak. Mint általában az erdőszéli fákra jellemző, ez a 2 fafaj is gyors növésű, és nagy fényigényű. Fájuk puha, rostban szegény, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy miután elpusztulnak, kb. 2 év alatt teljesen elrothadnak. Virágzatuk apró virágokból áll, és az ágak villás elágazásában foglal helyet (bár sajnos virágzást a Füvészkertben a FitoFriday tagjai még nem látták soha).

Most nem egy újfajta burgonyáról, de még csak nem is valami jó kis receptről szólunk, hanem a rózsaszaporításról.

DSC_0921.JPG

A dugványkészítés nem nagy ördöngösség, még városi, ámde telektulajdonos nagymamám is gyakran csinálta. Igaz, ő nem kerített nagy feneket a kertészkedés tudományának. Ahogy már valahol a blogon régebben említettem, vetni úgy vetett, hogy kiszórt egy marék magot, majd amikor kikeltek, a hasonlókat csoportosítva ültette össze. A szőlőt mindig szemmagasságban vágta le, mintha sövény lenne, mégis neki volt a legszebb termése az utcában.

Évről évre, ahogy az idén is, a visszavonuló árvíz bőven ad munkát az elárasztott kertek gazdáinak. Ami a zöldségeskertet illeti, ha esetleg túl is élik a növények a víz alatt töltött napokat, ilyenkor mégis jobb újra kezdeni. Pedig az áradás nemcsak rosszat, kiöntött pöcékből származó gusztustalanságot, fertőző baktériumokat, hanem príma öntéstalajt is hoz.

Van, akinek bejön az árvíz.jpgVan, akinek bejön az árvíz

A tavasz és a nyárelő, még ha idén kissé változatosra sikerült is, fontos átmeneti időszak a behúzódó, passzív tél és a kitárulkozó, aktív nyár között. Ha az évszakok hullámzásában a nyár és a tél a két ellenpólus, akkor a tavasz és az ősz egyensúlyozza ki a pólusokat: tavasszal az éledő energiák felébresztik, serkentik a szervezetet, ősszel fokozatosan behúzódunk, a nyári bőséget raktározzuk el a tél számára.

fourseasons7.jpg

A tél alatt feléltük szervezetünk tartalékait. Ha megfelelően sikerült a tavaszi nedvkeringés-indulás, és szervezetünk megtisztult a tél alatt lerakódott terhektől (tavaszi írásunkat ld. itt), akkor a következő feladatok egyike a vitamin- és ásványianyag-raktárak feltöltése, a másik a szív előkészítése a nyári terhelésre. Szerencsére a természet készre becsomagolta megfelelő formában nekünk mindazt, amire valóban szükségünk van ilyenkor!

Kapanyár

Elérkezett az idő, hogy a klaviatúrát és a kapanyelet (kis- és nagybetűvel egyaránt) hátizsákra és fényképezőgépre cseréljük.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az elkövetkező két hétben bárki olvasnivaló nélkül maradna: a blogon - ha nem is minden nap - továbbra is találtok majd friss bejegyzéseket, Facebook-oldalunkon pedig 1-1 régebbi posztunkat olvashatjátok újra (vagy éppen először…).

Én megpróbálom távol tartani magam a számítógéptől, így a hozzászólásokra is csak késve fogok reagálni. Cserébe viszont feltöltődve, sok szép fotóval és ötletekkel kezdjük majd a júliust.

Addig is jó munkát vagy éppen pihenést mindenkinek!

Judit, a szerk.

Vakáció a kertben

Pénteken véget ért a tanév, a gyerekeknek elkezdődött a várva-várt nyári szünet, a szülők pedig törhetik a fejüket, mivel kössék le 2,5 (óvodában 1) hónapig a lurkókat. Persze rengeteg tábor közül válogathatunk, ha a pénztárcánk engedi, de az is lehet, hogy valaki - ahogy az én kisebbikem is - nem hajlandó táborba menni. A legszerencsésebbeknél ott vannak a nagyszülők nagy kerttel, sok energiával, a szerencséseknek legalább van saját kertjük, ahol kis rafinériával elég sok elfoglaltságot biztosíthatnak kisebb és nagyobb gyerekeknek is.

Children-Gardening.jpg

A márciusi téli beköszönés után másodszor is újraindul az időjárás, ezúttal a nyári. Mostanában nagy a sietség a növényi szállítószövetekben, de sajnos az edénynyalábok áteresztőképessége adott, ahogy a nedvek haladási sebessége. A növények többsége az elmúlt hidegben kissé lelassult, de most nagyobb vehemenciával próbálja utolérni magát. E nagy sietségben a hobbikertész egyet tehet, igyekszik a szükséges tápanyagot elővarázsolni. (Igaz az is, hogy ezt már hetekkel ezelőtt meg kellett tenni, hogy most ott és olyan állapotban legyen, amilyenre a növénynek szüksége van.)

Jó tápanyaggazdálkodás-szép gyep.jpgJó tápanyag-gazdálkodás - szép gyep

A március és az április a madárvonulás fő időszaka; a költőhelyükre igyekvő madártömegek megérkeznek hozzánk, vagy átutazóban csak megállnak egy kis pihenőre, majd indulnak is tovább. Sietnek, mert az egyik legfontosabb feladat várja őket: utódokat kell felnevelni!

mezei pacsirta fiókák.jpgMezei pacsirta fiókái

Bár a cél ugyanaz, mégis számtalan, különböző stratégiával találkozhatunk. Az egyik legsikeresebb költőfajunk a mezei pacsirta. Zseniálisan alkalmazkodott a monokultúrás mezőgazdasági technológiához; annak ellenére, hogy némely mediterrán gasztronómia egyik legkedveltebb csemegéje (tízezerszám csempészik át a határokon), állománya töretlenül gyarapszik.

MTD_Fejlec_02.jpg

Előző posztunkban a kisebb gyepfelülettel birkózóknak ajánlottunk fűnyírókat, de azokról sem feledkezhetünk meg, akik nagyobb területet birtokolnak.

250 m2 felett már szükség lehet egy erősebb, benzinmotoros gépre, mellyel - kábel hiányában - szabadon tudunk dolgozni. A nagy teljesítményű 4-ütemű motor normál benzinnel és megfelelő motorolajjal működik.

Aki kényelmesebb megoldást keres, megtalálja a fűnyírókat önjáró kivitelben is, így nem kell tolni a gépet, hiszen magától megy. A megfelelő modell kiválasztásához célszerű figyelembe venni még a gyepfelületünk méretét, hiszen a vágásszélességet és a gyűjtő kapacitását is ez alapján tudjuk kiválasztani. A vágószélességtől és a fűgyűjtő kapacitásától függ, mennyi időt kell fűnyírással töltenünk. Minél nagyobb ez a két érték, annál rövidebb ideig tart a fűnyírás.

vágószélesség szerint.jpg

Régi népélet naptára

éva levendula.jpgFotó: Höltzl Éva

Június - Szent Iván hava

24. hét:

- június 10. (Margit): Legyes Margit napján nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor ebben az évben sok légy lesz. Retkes Margitnak is hívják, mert az ilyenkor vetett retek finom gyenge marad. Általában esős nap.

- június 13. (Antal): Ha egy asszony ezen a napon lisztbe nyúl, kelés nő a kezén. Ha nagy esők jönnek, "Szent Antal elviszi a szénát!"

- június 15. (Jolán): Ha esik, hibás lesz az árpa.

P1070826.JPG

Hétágra süt a nap, ami jó hír az árvíz sújtotta területeken, viszont a hirtelen jött hőségben még nehezebb a gátakon dolgozók dolga. A szombat délután 2 órás adatok szerint Budapesten a Duna vízszintje meghaladta a 2006-ban mért eddigi legmagasabb értéket (860 cm), és már 861 cm. Folyamatosan változik, hol van szükség segítségre, ezért mindenképpen érdemes indulás előtt informálódni, mert sokszor egymásnak ellentmondó hírek jelennek meg. Sok helyen regisztráció is szükséges, enélkül nem engedik dolgozni a segíteni érkezőket.

Az Index és a Blog.hu közösen elindították az S.O.S blogot, ahol friss információk, kérések olvashatók. A Facebookon az Árvíz 2013 Összefogás oldalon követhetők az események.

Legyen színes a világ!

Ez a gerillakertészek egyik célja, akik engedély nélkül magot vetnek, virágot, fát ültetnek olyan helyekre, ahol szerintük hosszabb távon is szükség lehet erre. Az igazi gerilla persze később is gondját viseli "kertjének", de a másik cél, a figyelemfelkeltés akkor is sikerül, ha az akció csak ideiglenes. Nálunk inkább ez utóbbi jellemző, és a fő motiváció a sivárság, szürkeség és a szemét elleni küzdelem, vagy éppen a kátyúk miatti elkeseredettség, ahogy ez nemrég a Sirok-Bükkszék közötti 8 km-es szakaszon történt. A lakosok megelégelték a kátyúhegyeket (400-nál abbahagyták a számolást), és muskátlikat ültettek az aszfaltlyukakba. Azt nem tudom, időközben kijavították-e az úthibákat, de hogy felfigyeltek a dologra, az biztos.

image.aspx.jpg

Az utcai gyümölcsfát nemcsak a rovaroktól, gombáktól, de - ha már termést hozott - a hívatlan szedőktől is védeni kell. (Most nem tárgyalunk az üzletszerű, megélhetési gyümölcstolvajokról.) A mikroszkopikus károsítókkal kevesebb a baj, hiszen csak az alkalmazott technológia során kell sorsukról dönteni. Egyet azonban rögtön az elején tisztázni kell: bárki is ültette az utcai gyümölcsfát, ha közterületen van, akkor a közé. Termését szedheti, aki arra jár.

Gyümölcsszedő majmok i.e. 13 században.jpgGyümölcsszedő majmok az i. e. 1300-as években

Vagy ha úgy tetszik, spárgát, mely sokáig nem tartozott a kedvenceim közé. Úgy jártam vele, mint a csicsókával: tudtam, hogy szeretni kéne, mert milyen dolog már, hogy valaki nem eszi meg ezt a nagy fene finomságot, ezért pár évente tettem egy próbát. Sikertelenül. Idén azonban fordult a kocka: olyan finom spárgakrémlevest rittyentettem, hogy napokig nem bírtam abbahagyni.

A liliomfélék családjába tartozó közönséges spárga (Asparagus officinalis) Európában és Ázsiában is őshonos. Az óegyiptomiak és az ógörögök még leginkább gyógyhatása miatt fogyasztották (asparagos=fiatal hajtás, nyél), és csak a rómaiaknál lett kedvelt előétel.

376px-Illustration_Asparagus_officinalis0b.jpg

MTD_Fejlec_02.jpg

A mostani és még várható csapadékmennyiség ha másnak nem is, a fű (és a gyomok) növekedésének mindenképpen kedvez. Így a fűnyírás is a gyakori tennivalók közé tartozik, főleg, hogy a gyepnek amúgy is az az ideális, ha gyakrabban nyírjuk rövidebbre, mintha ritkábban, és így magasabb szálakat hagyunk.

WG_Landw_Rasenmaeher_Frau_39L 2.jpg

A gyepet évszaktól függően különböző magasságúra érdemes vágni: nyáron 5-8 cm, ősszel rövidebb az ideális. Mivel nyáron heti rendszerességgel végzendő kerti munkáról van szó, nagyon fontos a megfelelő eszköz kiválasztása.

Régi népélet naptára

éva levendula.jpgFotó: Höltzl Éva

A június hónap neve egyesek szerint a régi római "Junius"-nemzetség nevéből ered. Lehetségesnek tűnik, hogy a naptárt megreformáló Caesar fiáról, Marcus Junius Brutusról nevezték el ezt a hónapot. Amikor azonban Brutus meggyilkolta a saját apját, méltatlanná vált arra, hogy egy hónap névadója legyen, ezért ettől fogva Juno istennőtől származtatták az elnevezést. Ez a magyarázat könnyen beivódott a köztudatba, hiszen Juno istennő, a csillagos égbolt királynője is tagja volt a március, április és május neveket adó isteni családnak (Mars, Vénusz, Jupiter).

Június - Szent Iván hava

23. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, 40 napig esni fog, ha süt a nap, 40 napos szárazság jön. Ezen a napon általában erős lehűlés várható. Megfigyelések szerint, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor. Ha esik, szépen kihajt a fű, bő lesz a szőlőtermés, de gyenge a bor.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek