Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szombatra napsütéses szép őszi időt mondanak, és vasárnap is csak a dél-nyugati országrész kezd beborulni, máshol még érdemes kirándulást, kerti munkát tervezni. Aki a tegnapi programajánlóban nem talált kedvére valót, vagy úgy dönt, a saját kertjében tölti a hétvégét, akad azért ott is tennivaló.

szőlő2.jpgFotó: Höltzl Éva

Megint sűrű napok elé nézünk, már ami a jobbnál jobb programokat illeti. Sok helyen már ma, pénteken kezdődnek az érdekességek, úgyhogy összeszedtünk egy csokorral, nehogy valaki lemaradjon valamiről.

kutatok_ejszakaja_600.jpg

Ma délután kezdődik országszerte a Kutatók Éjszakája, melynek központi programhelyszíne Budapesten a Dürer Rendezvényház, ahol ma este 6-tól 1500 citromból (350 kg) felépítik a Guinness-rekorder citromerőművet.

Újabb veszedelmes nyavalya jelent meg a hazai kultúrnövényeken. A népes kártevő- és kórokozósereget ezúttal a szőlőtőkét végleg elpusztító fitoplazmás betegség, az aranyszínű sárgaság (Grapevine flavescence dorée phytoplasma, Phytoplasma vitis) bővíti, amit röviden csak FD-nek neveznek.

foltos.jpg

Ősszel a tavi növények hamar visszahúzódnak, a halak is egyre lassabb fordulaton úszkálnak a tóban. Hamarosan itt az ideje, hogy felkészüljünk a telelésre, előtte azonban javítsuk ki a szezon során beszerzett esetleges sérüléseket.

Madáritató

madáritató_forrással.jpg

Továbbra is folyamatosan gondoskodjunk friss, tiszta vízről. Ha szakadást észlelünk a fólián, merjük ki, vagy eresszük le a vizet, tisztítsuk meg a felületet, és a fólia anyagától függően ragasszuk meg. (Nem nagyobb feladat, mint egy defektes bicikligumit megfoltozni.) Pótoljuk, újítsuk fel a medret takaró köveket, kéregdarabokat.

Mocsárkert

caltha2.jpg

A mocsárkert visszahúzódó növényeiről folyamatosan távolítsuk el az elszáradó, korhadó részeket. Néhány zsombéknyi sást, gyékényt, vagy más, szép formájú növényt azonban hagyjunk meg: zúzmarásan jól mutatnak majd a téli kertben.

A túlburjánzott növények tövét osszuk meg, a felesleget ajándékozzuk el, vagy ültessük máshová. Ha új növényeket szeretnénk ültetni, azt még a növények visszahúzódása előtt tegyük meg.

Ha szivárgást észleltünk, akkor most a legjobb a már takarékra kapcsolt növényeket óvatosan kiemelni, megkeresni a lyukat, és befoltozni.

Dézsató

Az ősz a legalkalmasabb időszak a dézsató felújítására, javítgatásokra, a növények átültetésére. Vágjuk vissza folyamatosan a visszahúzódó, elszáradó növényeket. Néhány dekoratív zsombékot, hajtást azonban hagyjunk meg: télen ezek is jól mutatnak majd. A túl erős töveket osszuk meg, ha új növényeket szeretnénk ültetni a tóba, vagy a tó köré, akkor azt még a növények teljes visszahúzódása előtt tegyük meg.

dézsató_patakkal.jpg

Ha a nyár folyamán gyanús mértékű vízveszteséget észleltünk, most itt az ideje, hogy átvizsgáljuk a tavat, és kijavítsuk a hibát.

A műanyag alapú dézsatavakat télire érdemes kiüríteni, nehogy a vastag jég szétfeszítse az edényt. Ha leeresztjük a tavat, a benne élő állatokat tegyük át egy hordóba, és vigyük őket fagymentes telelőhelyre

A befagyás megakadályozására építhetünk egy kis fóliasátrat a tó fölé, ezzel kitolhatjuk a víztelenítést az első komolyabb fagyokig. Ha dupla (a két réteg között levegőréteggel) fóliát használunk, lehet, hogy nem is kell leengedni a tó vizét – ilyenkor azonban fokozottan ügyeljünk a jegesedésre!

10°C alatt állítsuk le a patakot. Vegyük ki a szivattyút és a szűrőt (ezek is tönkremennek, ha esetleg beléjük fagy a víz). A beültetett növények ősz közepére már visszahúzódtak, szárazon is károsodás nélkül át fogják vészelni a telet.

Szerző: Tóth Zoltán - Aesculus Kertészet

http://www.toepites.hu/

 

Ültessünk levendulát!

A közönséges (más néven keskenylevelű vagy francia) levendula (Lavandula angustifolia) az egyik legigénytelenebb fűszer- és gyógynövény, amellyel kertész találkozhat. Mondhatnánk, a jég hátán is megél, ha nem mediterrán eredetű lenne. Így viszont marad neki a meleg, napos hely, tápanyagban szegény, meszes talaj, ahol akár évtizedekig is élvezhetjük gyönyörű színét és illatát.

levendula1.JPG

Régi népélet naptára

P1010694 másolata.JPG

Szeptember - Szent Mihály hava

39. hét:

- szeptember 28. (Vencel): A szőlőhegyek védőszentje, névnapja is a szüreti időszakra esik. Ha Vencel napján esik, akkor jövőre szép lesz a tavasz.

- szeptember 29. (Mihály): Ezen a napon hajtják be a legtöbb állatot a faluba, kifizetik a pászorokat, ill. szolgálatba lépnek az újak. A halak a víz fenekére húzódnak. Ha Mihály napján dörög az ég, szép lesz az ősz, de kemény a tél. Ha a birkanyáj összebújik, az is nagyon hideg telet jelenthet, ha távolabb fekszenek egymástól, az enyhét jósol.

"Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet."

Bár a meteorológusok szombatra szeles, borús időt mondanak, ne adjuk fel a reményt! A hétvégén annyi érdekes program ígérkezik, hogy inkább hallgassunk a skandináv bölcsességre, mely szerint nincs rossz idő, csak nem jól öltöztünk fel.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében szombaton több program közül is válogathatnak a szabadba vágyók. Az őszi kikerics most nyílik több helyen, így az Ipoly-völgyben és Kisorosziban is őszikikerics-túrán vehetnek részt e virág szerelmesei.

őszi kikerics.jpg

Egyik este kétségbeesetten telefonált szabadság-hegyi kertbarátom, hogy ápolt birtokát feltúrta valami vagy valaki. Nagy gond, hiszen az elmúlt két évben tekintélyes summát költöttek a néhány évtizede szebb napokat megélt felület rehabilitációjára. Drága fűmag került a feltáplált földbe, a beteg gyümölcsfák is meggyógyultak, magához tért a szilva, meggy, cseresznye és egy olyan almafa is, amelyre már évekkel ezelőtt keresztet vetettek. Erre most feltűnt a földtúró.

vaddisznó.JPGNem vakond, vaddisznó

Gitárerdő a pampákon

Van, aki fákat vág(at) ki ilyen-olyan okból, más meg pl. minden gyerekének ültet egyet a kertben, hogy együtt nőjenek fel.

Mai történetünk is az ültetésről szól, még ha szomorú apropóból is. A helyszín Argentína, a történet kezdete pedig a 60-as évekbe nyúlik vissza, amikor a 28 éves bohém Pedro Martin Ureta és a 17 éves gyönyörű Graciela Yraizoz talákoztak. Gyorsan össze is házasodtak, bár környezetükben senki nem hitt abban, hogy a kapcsolat hosszú életű lesz.

article-2292155-18975C01000005DC-23_634x397.jpg

Történt egyszer, hogy Graciela egy repülőről meglátott egy farmot, mely felülről úgy nézett ki, mint a fejéshez használt vödör. Kitalálta, hogy az ő farmjukon meg lehetne egy erdő, mely a kedvenc hangszerét, a gitárt formázza. Addigra már született 4 gyerekük, a "pörgős" fiatalasszony ellátta a háztartást és - ahogy az egy farmercsaládban lenni szokott - erős hátországot teremtett férjének és a családnak. Lelkesen tervezgetett, férje pedig állandóan halogatta a kezdést.

"A nép szíveli a bodzát, mert igénytelen, mint ő maga, és ha haszon nincs is belőle, gondot se kell rá viselni. Az erdőszélben tanyák vannak, és rendesen minden tanya körül ott kujtorog a bodza, mint a legprimitívebb díszfa. Hívni se kell, megtelepszik magától, és mindenütt jól érzi magát, ahol embert érez.

… Senki sem látott még bodzát, amelyik csak egy bogyót termett volna. Millió bogyót terem, és abban hárommillió mag van. Szóval megvan benne a jó szándék, hogy egy nagy bodzáskertté változtassa a világot kelettől nyugatig." (Móra Ferenc: Georgikon)

bodza.jpg

Régi népélet naptára

P1010694 másolata.JPG

Szeptember - Szent Mihály hava

38. hét:

- szeptember 21. (Máté): Csillagászatilag az őszi napéjegyenlőség napja. Ha ezen a napon tiszta az idő, jó lesz a bortermés.

- szeptember 22. (Móric): Móric-napi derültség szeles telet jelent.

Szeretek piacra járni. Akkor is, ha nem kell semmi, egyszerűen jó nézelődni, szóba elegyedni, kérdezősködni, ismerősökkel összefutni, odaköszönni a kedvenc árusoknak. Főleg hétköznap délelőtt, mert akkor nincsenek annyira sokan. Bár én azt is szeretem, amikor péntek-szombaton hömpölyög a nép, de csak a piacon.

Akármerre járunk utazások során, a helyi piaco(ka)t mindenképpen útba ejtjük, érdekes módon úgy, hogy teljesen véletlenül keveredünk oda. Így volt ez a nyáron Barcelonában is. Pont utazás előtt láttam képeket a leghíresebbről, a La Boqueriáról; el is határoztam, hogy mindenképpen megkeresem, majd egyszer csak ott álltunk előtte. (Ami persze nem nagy teljesítmény, mert a legnagyobb sétáló-bevásárló utcáról nyílik, de akkor is…)

P1000643.JPG

P1000644.JPG

Puszpángok a pácban

A bukszus - vagy másik nevén puszpáng - sok kert alacsonyabb, magasabb sövénye, de nagyon jól mutat szoliterként, növényszoborként, nagyobb edényekbe ültetve is. Az apró levelű, örökzöld növény tulajdonképpen igénytelen, de sajnos néhány betegség végzetes csapást képes akár idősebb állományokra is mérni. Ilyentájt, a nyár végén, ősz elején szembesülünk a bajjal, hogy egy-egy sövénytag a legnagyobb gondosság, trágyázás, öntözés, nyírás ellenére kidől.

A buxuskertnek csak az olló szab határt.jpg

Raklap a kertben

Az utóbbi idők egyik legnépszerűbb "építőanyaga" lett a raklap; minden magára kicsit is adó ezermester fel tud mutatni legalább egy, raklapból saját kezűleg lefűrészelt polcocskát a lakásában. Teljesen érthető a lelkesedés: a raklap még újan sem drága, használtat meg szinte fillérekért kaphatunk. Magában is sok mindent ki lehet hozni belőle, de némi szerszámmal, festékkel, ötlettel tényleg csodákra képes!

970782_449681078460579_629260912_n.jpg

Fűszerek télire

A gondos-szorgos kertészek már jó időben gondoltak az ínségesebb napokra, amikor nincs mindenféle fűszer frissen az ablakban vagy a kertben. Én nem tartozom közéjük, mert - bár úgy tartják, szárítani még a virágzás kezdetén érdemes az illatos-aromás növényeket - mindig akkor kapok észbe, amikor a mentáim, kakukkfüveim, rozmaringom stb. teljes virágpompába borulnak, és a meleg napoknak is vége.

Drying-Herbs-ⓒ-Michaela-at-TGE.jpg

Aki résen volt, kis csokrokban szellős, ám tűző naptól távol eső helyre fellógatta a raktározásra szánt fűszer- (és gyógy-)növényeket, majd néhány hét múlva szépen lemorzsolgatta a leveleket és jól záródó üvegekben vagy textilzacskókban elrakta a kamrába.

A Ruttkai Éva park

Mindig nagy öröm, ha parkot létesítenek valahol, főleg, ha városról, jelen esetben Budapestről van szó. Bár a Ruttkai Éva park olyan környéken nyílt, ahol amúgy is sok a zöld (csak néhány lépés ide a Szent István park), ilyesmiből soha nem elég.

1.JPG

Az ünnepélyes megnyitó már majd' egy éve volt a Victor Hugo u. és a Pozsonyi út találkozásánál, a házak között megbúvó területen. Akkor "csak" a rendezettség látszott, mostanra viszont szépen fejlődésnek indultak a növények.

7.JPG

Régi népélet naptára

P1010694 másolata.JPG

Szeptember - Szent Mihály hava

37. hét:

- szeptember 12. (Mária): Szűz Mária neve napja. Ha ezen a napon szép az idő, akkor a vénasszonyok nyara hosszú és derűs lesz.

Úgy legyen!

A hétvégére szép napos, meleg időt mondanak, utána pedig jön az eső, úgyhogy érdemes most egy kis időt a szabadban, pl.a kertben tölteni.

szőlő2.jpgFotó: Höltzl Éva

- Folytatódik a gyümölcsszüret: szilva, szőlő, körte, alma. Az alma akkor elég érett, ha egy csavarással elválik a szárától. A lepotyogott gyümölcsöt is szedjük össze, így megelőzhetjük a betegségek (pl. monília) terjedését.

Az ősz első FitoFriday-sétáján utánajártunk a lakásban is gyakran nevelt trópusi növények titkainak. Kiderült, miért lyukas a Monstera (="phylodendron") levele, és miért élnek meg az ablakpárkányokon az amúgy trópusi éghajlaton előforduló növények.

Ha meg szeretnénk érteni egy adott terület növényvilágát, akkor alapvetően a környezetet - a földrajzi elhelyezkedést, az éghajlatot és a talajviszonyokat - kell megvizsgálnunk, mivel ezekhez minden növény valamilyen módon alkalmazkodott. Esetünkben most csak a trópusi esőerdők növényzetére voltunk kíváncsiak. A trópusokon rengeteg a napfény, egészen magas az évi átlaghőmérséklet (20 oC feletti), és nagy az éves csapadék mennyisége is (2540 mm feletti). Ezek azonban nem egyenletesen oszlanak meg egy-egy erdőben.

tropus_szintek.jpg

Itt az ősz, a hagymaduggatás ideje. Lehet ültetni boglárkákat, csillagvirágokat, díszhagymákat és korai tulipánokat. Jobb most, a szezon elején vásárolni, mert az elsők még válogathatnak. A gyűjtemény összeállításakor fontos tudni: minél nagyobb egy hagyma, annál nagyobb tömegű levelet, virágot fog hozni.

czauner_péter dália gyöngyike hagymás_virágok jácint kockásliliom nárcisz r:díszkert tavasz tulipán ültetés

Első találkozásom a damaszkuszi rózsával (Rosa x damascena) nem volt egészen felhőtlen. Történt ugyanis, hogy a Bulgáriában ajándékba kapott rózsaolaj fiolája kinyílt a bőröndömben, ami mély nyomokat hagyott bennem és a ruhatáramban egyaránt. A "szag" beleégett az agyamba, és biztos voltam benne, hogy ilyen illat márpedig nem létezik természetes forrásból. Pedig.

Rosa_damascena_002.JPG

Tavaly volt szerencsém megszagolni egy damaszkuszi rózsát, és bizony, olyan illata volt, mint a fent említett rózsaolajnak. Nem csupán egyedülálló illata, hanem bájos külleme és a testre-lélekre gyakorolt jótékony hatása miatt Németországban megválasztották 2013 gyógynövényévé.

Régi népélet naptára

P1010694 másolata.JPG

Szeptember - Szent Mihály hava

36. hét:

- szeptember 5. (Lőrinc): Ha szépen süt a nap, hosszú, kellemes őszi napok várnak ránk. A szabadban fürdés utolsó napja. A "lőrinces" dinnye, körte már nem igazán ízes. Lőrinc napja után a fás növények megállnak fejlődésükben.

- szeptember 8. (Mária): Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek. Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek.

Régi népélet naptára

P1010694 másolata.JPG

Szeptember - Szent Mihály hava

35. hét:

- szeptember 1. (Egyed): Az őszi búza és rozs vetésének kezdőnapja. A szőlőhegyen e naptól kezdve tilos szekérrel, abroncsos edénnyel járni. Egyes helyeken a gazda a úgy védte szőlőjét a gonosztól, hogy virradat előtt meztelenül körüljárta a szőlőjét, és a terület négy sarkán összekötötte a gallyakat.

Időjósló nap is: "Amilyen az Egyed nap, olyan lesz az egész hónap." Ha esik, esős szeptemberre számíthatunk, ha nem, szárazra.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek