Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bár hivatalosan minden év május 10.-e a Madarak és fák napja, a Füvészkertben már ma megtartják. Annál is inkább, mert nemrég átadtak egy mászókába oltott madárlest, ahonnan már egyszerre figyelhetők meg a fák és a kert madarai.

Régi népélet naptára

régi népélet naptára időjárás dologtiltás termés

Április - Szent György hava

18. hét:

- április 25. (Márk): A kukoricavetés és a búzaszentelés napja. A megszentelt búzaszálakat gonoszűzésre használják.

Ha ezen a napon pacsirta, fürj vagy béka szól a búzából, az jó termést ígér.

Ha a fülemüle hallgat, változékony lesz a tavasz, ha énekel, szép idő lesz.

- április 28. (Valéria, Vitális): Férfiaknak dologtiltó nap: semmit nem szabad vetni. Amilyen a mai időjárás, 40 napig hasonló várható, valamint nép megfigyelés szerint „ha Vitális didereg, tizenötször lesz még hideg.”

- április 30. (Katalin, Kitti): Termés- és időjósló nap: ha szép idő van, jó lesz a termés, ha nem, akkor ne is reménykedjünk! Dologtiltó nap is: tilos konyhai veteményeket vetni.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Február vége óta izgulhattunk, melyik fa gyűjti be a legtöbb szavazatot 15 ország 15 nevezettje közül, és lesz Európában is az év fája. Az utolsó héten már a szavazás állása sem volt publikus, így annyit lehetett tudni, hogy a magyar induló a véghajrá előtt az első helyen áll.

Április 20-án, a brüsszeli hivatalos eredményhirdetésen aztán kiderült, hogy Bátaszék legidősebb fája megőrizte vezető helyét. A csaknem 230 000 szavazatból 72 653-at kapott az alig több mint 6200 lelkes település büszkesége.

Európai év fája Bátaszék molyhos tölgy tree of the year

Ha valakinek (nekem) még nem sorakoznak az ablakpárkányon katonás rendben a paradicsompalánták, ne csüggedjen, nem késett le semmiről. Az alábbi módszer már többször szembejött a világhálón, de idén koktélparadicsommal ki is próbálom, lesz, ami lesz. Pl. ilyen...

paradicsom palánta magvetés gangkert

Nem kell hozzá más, mint egy-két szimpatikus paradicsom, amelyekből szívesen látnánk többet is a nyár folyamán, egy nagyobb cserép és virág- vagy kerti föld.paradicsom palánta magvetés gangkert

Drágult a kukorica világszinten

A piacok többségén drágább lett a kukorica prompt és határidős ára is, míg a búzaárak jobbára stagnálnak. Mivel a kukorica kivételével a többi hazai gabonaféle ára stabil maradt vagy enyhén csökkent, így összességében a Magro Gabonaindex (MGX) értéke nem változott jelentősen a 15. héten. Maradt valamivel 10 ezer pont fölött (10 197 pont). A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Tovább növekedett a kukorica prompt átlagára és a 15. héten már 43 ezer forint fölött járt. Úgy tűnik egyelőre az eladók nyerték a csatát. A kivárásuk kényszerhelyzetbe hozta a vevőket és néhány hét ellenállás után azok hajlandóak voltak magasabb árakon vásárolni. A múlt heti átlagár már 43 555 forint lett a Magro.hu fizikai piacterén.

Régi népélet naptára

Április - Szent György hava

17. hét

- április 24. (György): Sárkányölő Szent György napján hajtották ki először az állatokat, mert a fű már elég nagy a legeltetéshez.

Gonoszjáró nap is: ilyenkor szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok, ezért a kerítésre, ajtóra tüskés ágakat tesznek, hogy a boszorkányokat távol tartsák.

Féregűző nap: kitakarítják a lakást, az istállót. A falubeliek körbejárják a földjeiket, megfürdetik az állatokat.

Ilyenkor kell vetni a salátát, krumplit, kerti virágokat.

Ha Szent György nap előtt megszólal a béka, nem lesz eső a nyáron; a mennydörgés a bő termés előjelzője.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Amerikai drágulástól kaptak vérszemet a magyar gazdák

Felfelé kúszik itthon a kukorica prompt ára, míg a tőzsdéken stagnál vagy korrekciót figyelhettünk meg. A búzapiac pedig általában csendes, bárhol nézzük is az adatokat. A kukorica drágulásának köszönhetően emelkedett a Magro Gabonaindex (MGX) értéke a 14. héten és megközelített a 10 200 pontot. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Egyre jobban elszakad egymástól a kukorica keresleti és kínálati ára a hazai fizikai piacon, ami már az üzletkötéseket is akadályozza. A 14. héten a termelők között növekedett azok száma, akik 45 ezer forintnál is többet szeretnének kapni a termény tonnájáért, amit a potenciális vevők egyelőre nem akceptálnak. Az eladói oldal felbátorodásának az lehet az oka egyfelől, hogy egy kis késéssel így reagáltak a tengerentúli drágulásra, de az is, hogy híre ment, szűkülnek az uniós készletek. Ez azoknak az országoknak a termelőit hozhatja jobb helyzetbe, akik még tartalékokkal rendelkeznek. Ezek közé tartozik Magyarország is.

Régi népélet naptára

régi népélet naptára termés féregtelenítés kakukk

Április - Szent György hava

15. hét:

- április 12. (Gyula): Száznap. Az év (majdnem) 100. napja. Bácskában, Baranyában a tisztaság, a takarítás napja. Kitakarítják a lakást, kiűzik a férgeket az istállóból.

- április 14. (Tibor): Ha Tibor napjára még nem zöldülnek a rétek, a gazdák nem nagyon reménykednek a jó termésben. Ha üde zöld a vetés, jó lesz a szénatermés.

Ha virágos a cseresznyefa, virágos lesz a szőlő is.

A hagyomány szerint ilyenkor szólal meg a kakukk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Az amerikai farmerek alacsonyra árazták be az új kukoricát

Az amerikai farmerek olyan döntést hoztak, ami igen csak meglepte a kukoricapiacokat. Elsősorban a tengerentúlit, de a többi sem tudta függetleníteni magát tőle. Ennek nyomán jócskán csökkentek az árak. A búzapiac ehhez képest a béke szigete volt. Mivel itthon nem érződik még a világpiac változása, a Magro Gabonaindex (MGX) értéke sem változott számottevően a 13. héten. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Már mindenki a kukoricavetést várja itthon a mezőgazdaságban. Az USA-ban már elkezdődött és egyből olyan hírek láttak napvilágot, ami már most átrendezte az árfolyamot és a hosszú távú trendre is erős hatással lehet.

A hazai fizikai piacon továbbra is stabilak voltak a prompt kukoricaárak a 13. héten. Az árfolyam egymás után harmadszor tartózkodik a 40-41 ezer forintos sávban. Múlt héten 40 724 forint volt a Magro.hu fizikai piacterén.

Némi forgalom mellett stabilan alakult a kukorica határidős ára. Májusi kukoricát továbbra is 44 200 forinton lehet kötni a Budapesti Értéktőzsdén. Jövő héten meglátjuk, hat-e erre a világpiaci árcsökkenés.

Párizsban (MATIF/EURONEXT) ugyanis magához tért a határidős kukoricapiac, már ami a forgalmat illeti. Újra a februárban megszokott szinten pörög a kereskedés a csendesebb március után. A fronthavi jegyzés ugyanakkor mintegy 3 százalékot csökkent. 151,75 eurós tonnánkénti árral kezdte el a második negyedévet.

Még nagyobbat esett a kukorica ára Chicagóban (CBOT/CME). Közel 5 százalékkal lett olcsóbb a termény. A 139,36 USD tonnánkénti ár alig valamivel haladja meg a 6 havi minimumot. A nagy esés oka az volt, hogy napvilágot látott a hivatalos becslés az Egyesült Államokbeli termelők tavaszi vetési szándékairól. Mivel ez 2015. évi területnél 6 %-kal magasabbra várható és ez a növekedés jóval több, mint amit az elemzők, szakértők előzetesen vártak, az árfolyam drasztikusan reagált. Felmerülhet a kérdés, hogy ha most a kukoricaárak viszonylag alacsonyak és a raktárak tele vannak, mi indokolja az amerikai farmerek döntését. Nos, a hírek szerint, mégis átgondolt a döntés és gazdaságossági számításon alapul. Az érintettek szerint még mindig a kukoricával éri meg foglalkozni a legjobban. A másik kérdés már csak az, közülük hányan fogják ezt a döntést megbánni, ha ennek következtében a kínálati nyomás még nagyobb lesz és az árak jelentősen tovább csökkennek.

Aktuálisan 2 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját és 3 ezer tonnányit keresnek a piactéren.

A kukoricaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2016. feb.

2016. már.

2016.

10. hét

11. hét

12. hét

13. hét

Átlagár (Ft/t)

43 287

41 678

41 223

40 636

40 646

40 724

Kötési mennyiség (t)

14 447

13 345

3 847

3 102

2 841

2 900

Ismét csökkentek a prompt árak a hazai búzapiacon a 13. héten. Ezzel az étkezési búza átlagára 50 000, a takarmánybúzáé pedig 45 350 forint lett.

Húsvét után erősödéssel nyitott a hazai határidős parkett. Az étkezési búza ára 44 200 forint a takarmánybúza 41 200 forint lett tonnánként. Ezzel együtt még mindig nagyon alacsony az ár, de legalább a folyamatos csökkenés megszűnt. A forgalom – a magyar viszonyok között – jelentősnek volt mondható.

Továbbra is „helyben jár” a legközelebbi lejáratra szóló búza ára Párizsban (MATIF/EURONEXT), 155 euró körül szóródik tonnánként. A múlt heti záróár 154 euró lett.

Két hete Chicagóban (CBOT/CME) sem tud kitörni a termény 170-175 USD ársávból. Most éppen ennek a tetejéhez van közelebb, de a folytatás bizonytalan.

Aktuálisan 3 ezer tonna búza keresi vevőjét és folyamatosan 100 ezer tonnára van kereslet.

A búzaforgalom a Magro.hu mezőgazdasági piactéren

2016. feb.

2016. már.

2016.

10. hét

11. hét

12. hét

13. hét

Átlagár (Ft/t)

49 979

50 000

49 999

49 993

49 933

49 952

Kötési mennyiség (t)

5 309

5 225

1 500

1 320

1 293

1 222

Szerző: Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A tavasz legnagyobb dísznövény és kertépítészeti rendezvénye április 6-10. között várja az érdeklődőket a HUNGEXPO Budapest Vásárközpontban.

A CONSTRUMA Otthonteremtési Kiállítási Csokor szerves részeként a kerttervezés, kertépítés, kertkultúra tavaszi nagy seregszemléje a látogatóknak is egyre vonzóbb.

programajánló Construma Kert

Régi népélet naptára

április régi népélet naptára tavasz

Április – Szent György hava

14. hét:

- április 5. (Vince): Megcsordul a jégcsap az ereszen. Ha eddig nem, most már biztosan itt a tavasz.

- április 6. (Bíborka, Vilmos): Vilmos napja időjósló is: ha esik az eső, szűk lesz az esztendő.

- április 8. (Dénes): A név a görög Dionüsziosz névből ered, melynek jelentése: Dionüszosznak – azaz a bor és a szőlő istenének - ajánlott.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

április babona bolond április 1.

Április – Szent György hava

13. hét:

- április 1. (Hugó): A naptárreform előtt az év kezdetét jelentő ünnep volt, utána már komolytalan, bolond nappá vált. A népi hiedelem szerint, aki e napon vet, az is bolond, mert az ilyen magból nem lesz termés. Új dolgokba kezdeni se érdemes, mert nem sok jó sül ki belőle

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek