Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az előző évekhez hasonlóan szerencsére idén is nagy leveleket hozott a tavirózsák királynője, az óriás tündérrózsa (Victoria cruziana). Egyik-másik átmérője eléri a 185 cm-t is!

Füvészkert óriás tündérrózsa Victoria cruziana

2016. július 1-jén ennek örömére 17:00 és 22:00 között,akik előre regisztráltak, felültethetik gyermekeiket a levélre, akik így pár percig vízitündéreknek érezhetik magukat. A biztonság kedvéért a keddtől péntekig a Viktóriaház zárva tart, nehogy megsérüljenek a levelek a nagy esemény előtt. (Bármilyen hihetetlen, sajnos évről évre vannak, akik nem bíznak a növény valódiságában, ezért a vizsgálódás közben beszaggatják a leveleket.)

Füvészkert óriás tündérrózsa Victoria cruziana

 A péntek esti program a Füvészkert honlapján megjelölt normál belépőjegyek megváltásával látogatható. Az előkészületek miatt pénteken 12:00-től zárva lesz a botanikus kert, és csak 17:00-kor nyit ki. A szerencsés regsiztrált gyermekeknek ajánlatos egy váltás ruhát vinni.

Aki erről most lemarad, ne szomorkodjon, várhatóan nemsokára virágokat is bont az óriás tündérrózsa, és akkor a leveleket is meg lehet majd csodálni.

A babás fotó nem a Füvészkertben készült, forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Fogd a csokrot és fuss!

Na jó, futni azért nem kell, mindenesetre, aki holnap, 2016. június 28-án az országban bárhol szokatlan helyen egy virágcsokorba botlik, nyugodtan fogja meg, mosolyodjon el, vigye haza, vagy adja oda egy szívének kedves személynek.

virágot egy mosolyért csokor virágkötő

A hazai virágkötők - a tavalyi nagy siker után - ismét virágcsokrok ezreit helyezik el utcákon, köztereken, parkokban, hogy megtalálójuk arcára mosolyt varázsoljanak. Az apró figyelmességgel arra kívánnak rávilágítani, hogy a virágok fontos szerepet töltenek be mindennapjainkban.

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

26. hét:

- június 27. (László): „Jól figyeld meg László napját, jó előre megjósolja az idő járását!”

- június 29. (Péter, majd rá egy napra Pál): „Kaszát, sarlót készíts, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!” E napon a búza töve „megszakad”, azaz ideje aratni. Ugyanakkor Péter-Pál dologtiltó nap is volt, az aratást csak jelképesen kezdték meg. Az aratókat és a napszámosokat általában e napon fogadták fel.

Aki már nagyon szeretne férjhez menni, legyen éber: az a hajadon, aki elsőként hallja meg a harangszót, az év végéig biztosan elkel.

A héten már júliusba, Szent Jakab havába lépünk.

 - július 2. (Sarlós Boldogasszony): Az egykori sarlós aratás kezdőnapja. Ezen a napon a gyógyfüveket is sarlóval vágták le, majd megszentelték. Az aratás első napján először elmentek a templomba, majd a mise után a földeken vágtak egy rendet a búzába, és hazamentek. Másnap aztán ténylegesen beindult az aratás.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Olcsó a búza, az aratás után sem lesz drágább?

Az őszi árpa aratása már elkezdődött, a búzára még várni kell, és sokan tényleg várják is ezt. Utóbbi ára elég kiszámíthatatlanul alakul hétről-hétre a világ árutőzsdéin, de középtávon már valamivel pontosabban megjósolható. A kereslet hajtotta kukoricaárak pedig kifulladni látszanak, bár a Magro Gabonaindexét (MGX) felfelé mozgatták a 24. héten. Pontos értéke 10 208 pont volt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 24. hét elején még folytatódott a kukorica prompt árának növekedése, de ez a hét második felére megállt. Mindez szoros összefüggésben van azzal, hogy jelentősen csökkent a kereslet. Ám még továbbra is voltak tonnánként 45 ezer forint fölött megkötött adásvételek. Összességében mindez 43 ezer forinthoz közeli átlagárat eredményezett a Magro.hu fizikai piacterén.

Bár a kukorica ára nem nőtt a BÉT-en és maradt tonnánként 52 ezer forint a legközelebbi lejáratra, azt mindenképpen pozitívumként élhetjük meg, hogy minden egyes nap volt kimutatható forgalom a parketten. Végre voltak kötések - még ha nem is túl sok - az egész úgy funkcionált, mint egy valódi árutőzsde.

A hét elején még láttunk egy majd' 2 eurós drágulást, de aztán csökkenőre váltott az árfolyam Párizsban (MATIF/EURONEXT). A hét végére 181 euróig ereszkedett vissza az augusztusi kukorica ára. De csak ez a lejárat mozgott lefelé. A többi időhorizonton 1-2 százalékos erősödést láthattunk.

Régi népélet naptára

régi népélet naptára nyári napforduló szentivánéj egészség tűzugrás

Június - Szent Iván hava

25. hét:

- június 23. (Zoltán): a június 23-ról 24-re virradó éjszaka Szentivánéj, azaz Szent Iván (Keresztelő Szent János) napjának előestéje.

- június 24. (Iván): Nyári napforduló, tűzgyújtás és tűzugrás egészségmegőrzés és szerelemvarázslás céljával. Ilyenkor az örömtüzekkel ünneplik a fényt, elűzik a sötétséget. A gonosz elűzésére a tűzbe sok helyen gyógyfüveket, gyümölcsöt dobnak. Magyar népszokás a tűzbe vetett alma evése, mert aki azt elfogyasztja, nem lesz beteg. A Szent Iván éji tűzből parazsat vittek a kertbe meg a földekre, nehogy a káposztát megrágja a hernyó vagy a búza üszkös legyen.

Kép forrásához katt a fotóra.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Még mindig a kukorica húzza a gabonapiacokat

Az árutőzsdék és az árupiacok hírei között mostanság kiemelt szerepet kap az időjárás. Egymást érik az előrejelzések a várható termésmennyiségről és az olyan jellegű találgatások, hogy az aktuális és várható időjárás hogyan és milyen mértékben befolyásolja azt. Nos, ezek a várakozások a 23. héten tovább hajtották felfelé a kukorica árát. A búzapiacokon pedig továbbra is a stagnálás volt az uralkodó. A hazai fizikai gabonaárak nem változtak jelentősen. A Magro Gabonaindex (MGX) értéke a múlt héten 10 120 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukorica belső keresletének növekedése felbátorította az eladókat. Növekedett a kínálati ajánlatokban az ár, ám ezt a vevők - az információink szerint - nem minden esetben voltak hajlandóak elfogadni. Így összességében nem növekedett az országos átlagár. Ez a 23. héten maradt valamivel 42 ezer forint felett tonnánként a Magro.hu fizikai piacterén.

Régi népélet naptára

széna dologtiltás időjárás

Június - Szent Iván hava

24. hét:

- június 13. (Antal): Dologtiltó nap; ha egy asszony ezen a napon lisztbe nyúl, kelés nő a kezén. Ha nagy esők jönnek, "Szent Antal elviszi a szénát!"

- június 15. (Jolán, Vid): Vitus vagy Vid napja is, aki a vitustánc, hisztérikus rohamok, őrjöngés, kígyócsípés, kutyaharapás esetében segít.

Úgy tartják, ilyenkor fordul meg az időjárás, amely egyben termésjósló is: jó idő esetén jó, rossz időben pedig rossz termés várható. Ha Szent Vid napján eső esik, hibás lesz az árpa. A megfigyelések szerint e napon gyakran zivataros, viharos az idő.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Itt a vége a kukorica drágulásának?

Tovább drágult a kukorica a világ árutőzsdéin májusban, míg a búzapiaci árakra inkább a stabilitás volt a jellemző, kisebb változásokkal. Mivel jók a terméskilátások, a folytatásban is stabil, enyhén csökkenő irány várható, de most már a kukoricára is. Magyarországon csendesen telt a május, de a kukorica kis mértékű drágulása miatt a fizikai piacon, a Magro Gabonaindexen (MGX) 1 százalékot emelkedett és 10218 ponton zárt.

Az áprilishoz hasonlóan májusban is emelkedtek kukoricaárak a világban. A fronthavi jegyzés Chicagóban (CBOT/CME) 3, Párizsban (MATIF/EURONEXT) 5,5, itthon 8,5 százalékkal lett drágább. De 12 hónapon belül bármilyen időtávon is vizsgáljuk a változást, pozitívak a mutatók. Egy év alatt mintegy 10-20 százalékkal lett drágább a termény piactól függően. Érdekes módon Magyarország jár élen a változásban. Nálunk plusz 24 százalékos a különbség. A „rally” eredményeként itthon 50 ezer forint fölé, Párizsban 170 euro fölé jutott a kukoricaárfolyam tonnánkénti ára, míg Chicagóban megközelítette a 160 USD-t. A Magro.hu fizikai piacán történtek is hasonló irányba mutatnak. Összességében 1,5 százalékkal, 43959 forintra növekedett a kukorica prompt átlagára májusban.

Némileg váratlan volt ez a globálisan kialakult egységes növekvő trend, így a továbbiakban inkább a stabilizálódás vagy az enyhe csökkenés a valószínűbb. Ebbe azonban az időjárás és a szója árának alakulása még bezavarhat.

A búzapiacok már az új terményt várják, bár nem túl nagy érdeklődéssel. És itt nem láthattunk egységes irányt a változásokban sem. A tengerentúlon stabilan, de enyhén negatívan, Európában inkább emelkedéssel, míg nálunk Magyarországon – forgalom nélkül – enyhe mínuszban zárta a múlt hónapot a búza. Ez 43 500 forintot eredményezett az étkezési búza és 42 500 forintot a takarmánybúza esetében.

Mivel idén is jó termés várható, hiszen a legfrissebb prognózis szerint 722 millió tonnára tehető a globális búzatermés - ami 5 millió tonnával több, mint azt előzetesen gondolták a szakértők - így jelentős drágulásra ezen a piacon sem lehet számítani rövid távon.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

régi népélet naptára Medárd légy

Június - Szent Iván hava

23. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, 40 napig esni fog, ha süt a nap, 40 napos szárazság jön. Ilyenkor általában erős lehűlés várható. Megfigyelések szerint, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor. Ha esik, szépen kihajt a fű, bő lesz a szőlőtermés, de gyenge a bor.

- június 10. (Margit): Legyes Margit napján nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor ebben az évben sok légy lesz. Retkes Margitnak is hívják, mert az ilyenkor vetett retek finom gyenge marad. Általában esős nap.

- június 11. (Barnabás): Szénakaszáló és gyógyfűgyűjtő nap.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Akinek még nincs tele a konyhakertje vagy a terasza, balkonja, a hétvégén különleges és ritka zöldség- és fűszernövény-palántákat szerezhet be az ELTE Füvészkertben. 

palánta program Füvészkert
Valeyrac Exotics küldetésének tekinti,  hogy a hazánkban elfeledett, valamint a világ más tájain ismert, de itthon nem elterjedt élelmiszer-, gyógy- és fűszernövényeket kipróbálják, hasznosítsák, és elterjesszék a Kárpát-medence kiskertjeiben is. Alapítói őstermelőkként maguk is termesztik ezeket a növényeket. Van közöttük növénybiológus kutató, szakképzett kertész és geográfus is, mégis műkedvelőként, saját kiskertjeikben a legnagyobb alapossággal és figyelemmel gondozott és előállított szaporítóanyagokat kínálnak. Kertjeik az Alföldön és a Gödöllői-dombság területén találhatók, így a náluk beszerezhető fajtákat többféle HAZAI talajon és mikroklímán is kipróbálták. Vetőmagjaik csíraképességét rendszeresen tesztelik. Kizárólag szabad beporzású illetve tájfajtákkal foglalkoznak. Tehát a tőlük beszerzett növények az adott fajta tulajdonságait figyelembe véve otthon is szaporíthatók, növényeik további generációk során is megőrzik fajtajellegeiket.

A hétvégén több mint 300 féle ritka és különleges zöldség- és fűszernövényt ismerhetnek és vásárolhatnak meg az érdeklődők. A szakértők növénygondozási tanácsokat és praktikus ötleteket is adnak. 

Előadások:

Szombat, 10:00 : Bihari Balázs - dr. Halász Krisztián: "Minden, amit a konyhakertünk elbír."

Vasárnap, 10.00: dr. Halász Krisztián - Bihari Balázs: "Babok és rokonaik - 2016. a hüvelyesek éve

Helyszín: ELTE FÜVÉSZKERT, Budapest, Illés u. 25.

Nyitvatartás: 9-17 óráig

További infók itt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek