Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

régi népélet naptára Medárd légy

Június - Szent Iván hava

23. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, 40 napig esni fog, ha süt a nap, 40 napos szárazság jön. Ilyenkor általában erős lehűlés várható. Megfigyelések szerint, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor. Ha esik, szépen kihajt a fű, bő lesz a szőlőtermés, de gyenge a bor.

- június 10. (Margit): Legyes Margit napján nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor ebben az évben sok légy lesz. Retkes Margitnak is hívják, mert az ilyenkor vetett retek finom gyenge marad. Általában esős nap.

- június 11. (Barnabás): Szénakaszáló és gyógyfűgyűjtő nap.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, az ünnep a húsvétot követő 50. napon kezdődik. Ráadásul idén egybeesik az időjós Medárd-nappal, amikor is ha esik, negyven napig esik, de ha süt a nap, 40 napig jó idő lesz és édes lesz a bor. Most úgy tűnik, az utóbbi a valószínűbb...

Június - Szent Iván hava

A június hónap elnevezése egyesek szerint a régi római "Junius"-nemzetség nevéből ered. Lehetségesnek tűnik, hogy a naptárt megreformáló Caesar fiáról, Marcus Junius Brutusról nevezték el. Amikor azonban Brutus meggyilkolta a saját apját, méltatlanná vált arra, hogy egy hónap névadója legyen, ezért ettől fogva Juno istennőtől származtatták az elnevezést. Ez a magyarázat könnyen beivódott a köztudatba, hiszen Juno istennő, a csillagos égbolt királynője is tagja volt a március, április és május neveket adó isteni családnak (Mars, Vénusz, Jupiter).

A népi megfigyelések szerint a június – bár a nyár kezdete – veszélyes lehet. „Júniusi derült ég bőség, júniusi sár szükség” – tartja a népi bölcsesség, mert ilyenkor már nem hiányzik az eső a gabonának.

23. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, 40 napig esni fog, ha süt a nap, 40 napos szárazság jön. Általában erős lehűlés várható. Megfigyelések szerint, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor. Ha esik, szépen kihajt a fű, bő lesz a szőlőtermés, de gyenge a bor.

Régi népélet naptára

éva levendula.jpgFotó: Höltzl Éva

A június hónap neve egyesek szerint a régi római "Junius"-nemzetség nevéből ered. Lehetségesnek tűnik, hogy a naptárt megreformáló Caesar fiáról, Marcus Junius Brutusról nevezték el ezt a hónapot. Amikor azonban Brutus meggyilkolta a saját apját, méltatlanná vált arra, hogy egy hónap névadója legyen, ezért ettől fogva Juno istennőtől származtatták az elnevezést. Ez a magyarázat könnyen beivódott a köztudatba, hiszen Juno istennő, a csillagos égbolt királynője is tagja volt a március, április és május neveket adó isteni családnak (Mars, Vénusz, Jupiter).

Június - Szent Iván hava

23. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, 40 napig esni fog, ha süt a nap, 40 napos szárazság jön. Ezen a napon általában erős lehűlés várható. Megfigyelések szerint, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor. Ha esik, szépen kihajt a fű, bő lesz a szőlőtermés, de gyenge a bor.

Régi népélet naptára

23. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, negyven napig esni fog, ellenkező esetben pedig negyvennapos szárazság következik.

- június 10. (Margit): Ezen a napon nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor ebben az évben sok légy lesz. A retek, a káposzta és a len vetésének ideje.

- június 11. (Barnabás): Sok helyen szénakaszáló nap, de ekkor érdemes bizonyos gyógyfüveket is gyűjteni.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek