Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Európában drágul a gabona

Európában több hete stabilan emelkednek a gabonaárak és a folyamatot nem törte meg az év vége sem. A tengerentúlon is drágul a búza, míg a kukorica még keresi az utat, merre is induljon. Itthon még csak ébredezik a piac az Ünnepek körüli alvásból. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuális értéke a cikk írásának idején 8461 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Még december közepén 43.300 forintig erősödött a márciusi lejáratú kukorica ára a Budapesti Értéktőzsdén, ám azóta minden változatlan: a hazai parkett még mindig az ünnepi üzemmódban "pörög" - alig A jelenlegi ár ezzel visszatért a tavaly júliusi szintre, egyúttal 11 százalékot erősödött 3 hónap alatt.

A hazai prompt ár kicsivel 40 ezer forint alatt jár a Magro.hu fizikai piacterén, elég nagy tehát a különbség a fronthavi jegyzéshez képest.

Alacsony szinten stabilizálódtak a gabonaárak

A világ árutőzsdéin beálltak a gabonaárak. Szinte sehol sem történt érdemi változás az árakban. A folytatás bizonytalan. Az optimisták abban bíznak, hogy ennél rosszabb (alacsonyabb) már nem lehet. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuális értéke a cikk írásának idején 7929 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A 38. héten is folytatódott a kukorica árának lassú "erodálódása" a BÉT-en. Péntekre már csak 39 ezer forinton lehetett jegyezni a terményt a legközelebbi, novemberi lejáratra. Ha ahhoz viszonyítunk, hogy a decemberi kukoricát 39 700 forintért lehet venni, már nincs sok tere a fronthavi jegyzés további csökkenésének. A Magro.hu fizikai piacterén átlagosan 41 402 forintért adták a termény tonnáját.

Párizsban (MATIF/EURONEXT) a kukorica árfolyama már jó ideje a 160 eurós szintet kóstolgatja, de áttörnie még eddig csak egyetlen napig, augusztus végén sikerült neki.

A termésmennyiség az egekben, árak a padlón

Egyre biztosabb, hogy jó sok kukorica terem idén itthon, a világban pedig valószínűleg rekordtermés lehet. Közben az irányadó chicagói árutőzsdén felfelé mozdultak a gabonaárak, de ez csak az elmúlt hetek áresések utáni korrekció. Számottevő drágulásra sehol sem kell számítani. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuális értéke a cikk írásának idején már 8000 pont alatt, 7987 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A sebeiket nyalogathatták augusztusban a termelők

 

A termelők augusztusban is csak tehetetlenül szemlélhették a búzaárak tovább tartó „mélyrepülését”. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kukorica ára is várhatóan hasonló utat jár majd be, elmondhatjuk, nem jó most eladónak lenni. Ennek megfelelően a Magro Gabonaindex (MGX) értéke már alig érte el a 8000 pontot a nyár végén.

A globálisan nagy termés és az igen alacsony árak okozta első sokk után még az augusztus is a búzaárak további csökkenéséről szólt. A chicagói árutőzsdén 11%-os, Párizsban 7%-os esést láthattunk. A globális folyamatokba csak a rossz francia terméseredmények „zavartak” be. Jó hír lehet ugyanakkor a termelők és eladók számára, hogy augusztus végére stabilizálódni kezdtek az árfolyamok, ami akár a további árcsökkenés végét is jelentheti. Ekkor 133 USD-os és 155 EUR-os árfolyamon lehetett lekötni a búzát a legközelebbi lejáratra.

Itthon hozzávetőlegesen 5,2 millió tonna búza termett. Az árak továbbra is alacsonyak, de étkezési búza esetében stabilak. Egész augusztusban gyakorlatilag végig, alig valamivel 40 ezer forint alatt lehetett 1 tonnát venni. A takarmánybúza ára viszont emelkedni kezdett és már megközelítette a 37 ezer forintot tonnánként.

Itthon már megkezdődött a kukorica betakarítása is. Előzetesen 8 millió tonna, tehát igen jó termés várható. A Magro.hu fizikai piacán ezzel összhangban el is indultak lefelé az árak és immár a 40 ezer forintot közelítik. A határidős üzletkötések alapján ez az ár érdemben már nagy valószínűség szerint nem is fog változni ebben az évben.

Magro.hu gabonapiac búza kukorica

További adatok megtekinthetők a gabona árinformációs rendszeren, a Magro Gabonaindexen: http://www.magro.hu/magro-gabona-index/

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Nem tud véget érni a kukoricaárak gyengélkedése

A kukoricaárak - piactól függően - továbbra is csökkenő trendben mozognak. Ez nem is túl nagy meglepetés, tekintve, hogy az elmúlt hónapban ismét bő másfél százalékkal felfelé korrigálták a globálisan várható termésmennyiséget. A búza ára lefelé mozog az USA-ban, de inkább stabil vagy ingadozó a világ többi részén. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuálisan már csak 8201 ponton állt. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Nagyot esett a kukorica azonnali ára hazánkban. Immár csak a 40 ezer Ft-os szintet kerülgeti és hol alatta, hol fölötte jár 1-2 százalékkal. A termény termelői ára 41 021 forint volt a Magro.hu fizikai piacterén a 34. héten.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek