Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

régi népélet naptára András gombóc férj időjárás jóslás

November - Szent András hava:

49. hét:

- november 30. (András): "Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján." - András napja a legjelentősebb házasságjósló nap. A lányoknak egyedül, titokban kellett végrehajtaniuk a praktikákat. Pl. ha egy elcsent férfigatyát tettek a párnájuk alá, éjjel megálmodták, ki lesz a férjük. Hogy fokozzák a hatást, böjtöltek is: 3 szem búzát ettek és három korty vizet ittak egész nap.

Az alma – illetve a magja – szintén fontos jósló eszköznek számított: ha 7 vagy 9 magú almát találtak, a lányok papírba csomagolták, András-nap estéjén a párnájuk alá tették, és jó esetben megálmodták, ki lesz a férjük.

A férjhezmenetel idejét ólrugdosással is igyekeztek meghatározni. Ez a szokás nem csak András-napján volt elterjedt: az ól ajtaját megrugdosták, majd hallgatóztak. A hiedelem szerint, ahányat röffent a disznó, annyi év múlva mennek férjhez. Ha nem ébred fel az állat, a lány még abban az évben elkel.

A másik jósló módszer a gombócfőzés volt: a gombócokba férfineveket tartalmazó cédulákat tettek, az elsőként feljövő gombóc rejtette a jövendőbeli nevét. Ugyanez működött derelyével vagy pogácsával is.

András-nap estéjén a jövendőbeli férj anyagi helyzetét is igyekeztek megjósolni: a lányok megrázták a zsúpfedeles házak ereszét és megnézték, milyen mag hull a kötényükbe: a búza jómódú, a rozsmag szegény kérőt jelentett. Ha pondró potyogott a zsúpszalmából, az azt jelentette, hogy a leány a következő évben teherbe esik.

Persze, nem csak a lányok akartak biztosra menni: András napján a legények 13 cédulára felírtak 1-1 lánynevet, majd Luca-napig minden nap kidobtak egyet. Az utolsó cédula rejtette a jövendőbeli menyasszony nevét. (A lányok ugyanezt megcsinálták fiúnevekkel.)

András napja az időjárást is megjósolta: ha András napján esik az eső vagy a hó, ezt követően 40 napig esik.

Az András napjához legközelebb eső vasárnap advent első vasárnapja (azaz idén november 29.)

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

A világ kukoricakészlete - a tavalyi rekordtól alig elmaradva - 1,292 milliárd tonnára várható a 2015/16-os gazdasági évben. Ugyan a kereslet is évről-évre nő, ám a globális kínálat rendre meghaladja azt. Így egyre nagyobb készletek halmozódnak fel a raktárakban, aminek nem lehet más kifutása, mint az árak csökkenése.

2012 utolsó negyedéve óta lefelé mozog a gabonafélék fronthavi jegyzése a világban. Durván a felére estek azóta az árak. A 47. héten a chicagói árutőzsdén (CBOT/CME) ez a folyamat 148 USD-os kukorica- és 179,49 USD-os búza záróárat eredményezett. Sok tere nincs most a drágulásnak, mert a világ gabonakészletei nagyon magas szinten vannak és igen jó termés várható az idei gazdasági évben is. Magyarországon sem járt ettől merőben más utat a gabonapiac, csak a változás dinamikája volt jóval enyhébb. Nálunk mintegy kétharmadára zuhantak ez idő alatt az árak.

A kukorica betakarítása szinte befejeződött hazánkban, Bács-Kiskun megyében áll még néhol lábon a tengeri, a belvíz miatt. A sokéves statisztikák azt mutatják, hogy a magyar ár az évnek ebben az időszakában a legalacsonyabb és az új év kezdetével kezd el drágulni. Most is ez várható, de a globális kínálati nyomás ebbe azért bezavarhat. A végleges adatok a hazai össztermésről még természetesen nem ismertek, de továbbra is 5,7 tonnás hektáronkénti országos átlaghozam valószínűsíthető. Az átlagtól való szórás azonban elég jelentős, 3,5 és 9 tonna között változik. Pest megyéből például 4, egy Somogy megyei gazda 7, Tolna és Hajdú-Bihar megyéből pedig 9 tonnás termésről számoltak be.A kukorica betakarításakor általában 16 és 22 százalék közötti víztartalom volt a jellemző, így sok helyen kellett a terményt szárítani.

Még bő két hét, és a karácsonyi hajcihő hajrájához érkezik. Az idén úgy tűnik, talán több jut a karácsonyi ajándékokra, így a fenyőfán sem kell spórolni. A családi karácsonyozás izgalmas velejárója a fenyőállítás, de még ennél is jobb a vásárlás. Akinek konkrét elképzelése van, ne várjon, az Ádvent első hetén kezdődő kampány elején válasszon.

Idén 6. alkalommal szálltak versenybe az ország különleges fái, amelyeket érdekes történetük, a helyi közösségek életében betöltött fontos szerepük miatt neveztek be az ország minden tájáról. A 60 induló jelölt közül a zsűri 15-öt választott ki, közülük aztán internetes szavazással kerültek ki a dobogósok. Nagyon szoros küzdelem végén 2015-ben Bátaszék molyhos tölgye lett az Év fája, alig megelőzve a Balkányi mamutfenyőt.

év fája Ökotárs Hős fa

A magyar vidék temetése

Szimbolikus temetéssel tiltakozott ma délelőtt a Greenpeace a földárverések ellen a Földművelésügyi Minisztérium előtt. Az elmúlt egy hét tapasztalatai szerint valóra vált az, amire a szervezet októberben már figyelmeztetett: az állami földkiárusítás bebetonozza a sokszor tisztességtelen földbérleti pályázatokon földhöz jutott bérlőket, és ezzel talán örökre elveszi a lehetőséget a kis helyi gazdák elől. Ráadásul nem garantálja a Natura 2000-es területek természeti értékeinek megőrzését sem, és tovább rontja az ökológiai gazdálkodás amúgy is kritikus helyzetét - áll a Greenpaece sajtóközleményében.

Kishantos Natura 2000 magyar föld Greenpeace

A magyar vidék szimbolikus temetésén a Greenpeace koszorúkat helyezett el azoknak a gazdáknak és szervezeteknek a nevében, akiktől az elmúlt években sokszor jogtalanul vették el az állami földek bérleti jogát. Ezzel gazdák százait tették tönkre, megfosztva őket a legelőktől, így közvetve állatok tízezreit küldve a vágóhídra. 

A Greenpeace azt követeli a kormánytól, hogy vegye komolyan a saját terveit: a gyakorlatban valósítsa meg mind a Darányi Ignác Tervet - A Nemzeti Vidékstratégiát (2014–2020), mind az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére alkotott saját stratégiáját. A Greenpeace elfogadhatatlannak tartja, hogy az állami földbérleti pályázatok kiírásai után most az állami földeladás feltételei közé sem került be az ökológiai gazdálkodás előírása vagy legalább annak előnyben részesítése. Holott csak ezek biztosíthattak volna megfelelő alapot arra, hogy a kormány betartsa a 2014 elején elfogadott Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (2014–2020) Stratégiában megfogalmazott ígéreteit.

Kishantos Natura 2000 magyar föld Greenpeace

A "temetésen" elhangzott "papi gyászbeszéd" itt olvasható.

További fotók a demonstrációról itt.

Forrás

Régi népélet naptára

régi népélet naptára Katalin időjárás dologtiltás karácsony

November - Szent András hava

48. hét:

- november 25. (Katalin): "Ha Katalin kopog, a karácsony locsog, ha viszont locsog, a karácsony kopog." Egyes vidékeken dologtiltó nap a nőknek: tilos volt mosni; máshol éppen a férfiaknak: tilos volt szántani.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Novemberi komposztszüret

Ha jól sikerült a komposztszezon, akkor még a tél beállta előtt meg kell bontani a halmot, hogy az alul képződött értékes anyaghoz hozzáférjünk. Aki először szüreteli a halmát, készítsen elő erős műanyag zsákot, minél nagyobb szitát és vas- vagy ásóvillát. A morzsalékos, késznek tűnő anyagot el kell különíteni a félkésztől, hogy az tovább érhessen. Ehhez van szükség a villára. A szita is fontos, hiszen a jó komposzt morzsalékos, legfeljebb 3-4 milliméteres rögökből áll. Sokféle szitát lehet készíteni. Nálam legjobban egy kiselejtezett vas kertkapu vált be; amikor utánanéztem kiderült, hogy a ráhegesztett viszonylag sűrű fonatot bővített hálónak ismerik. Tökéletesen szétválasztja a kész anyagot a darabostól. A szitálás fontos, mert a durvább darabokat el kell különíteni, és ezek még egy szezont a komposztálóban tölthetnek.

komposzt ásóvilla szita talaj november

A hétvégére télies időjárás, akár hó is lehet az előrejelzések szerint, de ne csüggedjen, akinek ez az évszak nem a szíve csücske. Az ELTE Füvészkertben ugyanis szombat-vasárnap trópusi lesz a hangulat, a Pálmaháznak köszönhetően pedig a hőmérséklet is.

Akit érdekelnek a trópusi gyümölcsök, a hétvégén nemcsak kiállítást láthat róluk, de meg is kóstolhatja őket vagy a belőlük készült koktélokat. Az egzotikus finomságokról előadások is lesznek: szombaton a gyümölcsökről, vasárnap a trópusi zöldségfélékről és a világ legdrágább fűszereiről hallhatnak sok érdekességet a látogatók.

Itthon enyhén emelkedtek, a világban estek a gabonaárak

Itthon kisebb, de globálisan nagy változásokat láthattunk a gabonaárakban a 46. héten. Világszerte nagy vagy még nagyobb mértékben estek az árak. Hazánkban ebből nem sokat érzékeltünk, sőt a kukoricapiac történései felfelé húzták a Magro Gabonaindex (MGX) értékét a 46. héten. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Bár hivatalosan még nem, de nagyon a végéhez közeledik a kukorica betakarítása Magyarországon. A piac élénk és kissé kaotikus. Az eladók és vevők árelképzelései ugyanis - enyhén szólva - nem minden esetben fedik egymást. A játszmában időlegesen (?) az eladók kerültek fölénybe, mert drágul a kukorica prompt ára. A 46. héten mintegy 1.5 százalékos volt a növekedés és az árszint már meghaladta a 44 ezer forintot. Egészen pontosan 44.002 forint volt az átlagár a Magro.hu fizikai piacán.

Régi népélet naptára

November - Szent András hava:

47. hét:

- november 19. (Erzsébet): Árpádházi Szent Erzsébet (1207-1231) napjához időjárásjóslás fűződik: "Szent Erzsébet napja tél erejét szabja" – ha e napon esik az eső, akkor nem lesz kemény a tél.

A gazdák szerint, amilyen Erzsébet, olyan lesz a karácsony.  Ha Erzsébet-napon havazik, azt szokták mondani: "Erzsébet megrázta a pendelyét (vagy a dunyháját)".

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Egyre népszerűbb a kerti hulladékok otthoni feldolgozása, a komposztálás. Mind többen jönnek rá, hogy nem kell feltétlenül megszabadulni, zsákokba, kukákba gyömöszölni, vagy az erdő szélére cipelni a gyakran hatalmas mennyiségű őszi levelet, lekaszált füvet és a sokféle kerti szemetet. Aki végül rászánja magát, legjobb, ha ősszel kezdi. Ugyanis ilyenkor képződik a legtöbb komposztalapanyag: falevél, faág, fogyasztásra nem alkalmas gyümölcs és más terménymaradvány.

"Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik"- tartja a mondás, és semmi okunk kételkedni az igazában. Főleg, hogy ezen a napon tilos az asszonyoknak mosni, teregetni, így nem marad más, irány a konyha!

Bár sokan úgy tartják, a libának nem kell són, borson kívül semmi, azért egy kis majoránna (Origanum majorana) egyáltalán nem árt neki, akárcsak a legtöbb húsételnek. Nem csoda hát, hogy -bár a Földközi-tenger környékéről származik - nálunk is az egyik legrégebben használt fűszernövény. Hála a törököknek, akik a 16. században behozták és elterjesztették.

Nem született ma döntés abban a 14 millió forintos kártérítési perben, amelyet a magyar állam nevében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) indított a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Greenpeace Magyarország ellen.

Mint emlékezetes, 2014. áprilisában a Greenpeace demonstrált Kishantos földjeinek elpusztítása ellen, mert a folyamatban lévő birtokvédelmi perek dacára az "új bérlők" művelésbe vétel címszó alatt beszántották Kishantos akkor már aratás előtt lévő, több mint 100 millió forint értékű bionövényeit.

Drágultak a hazai gabonaárak

Drágult a hazai gabonafélék ára. A búzáé kisebb, a kukoricáé nagyobb mértékben. A világpiacon viszont nem egységes a kép, mert míg Európában szintén erősödést láttunk, Chicagóban csökkentek az árak. A hazai folyamatokat tükröző Magro Gabonaindex (MGX) értéke mindesetre emelkedett a 45. héten. A további részletekről, a hazai, illetve külföldi árutőzsdék történéseiről az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

A kukorica háromnegyede már a magtárakba került Magyarországon. Jól halad tehát a betakarítás. Ha az időjárás is úgy akarja, akár már a hét végére befejeződhetnének a munkálatok. Feltéve, ha nem maradnak majd lábon táblák. Ám ezzel lehet számolni, mert helyenként nedves a kukorica, így sokan akarnak spórolni a szárítási költségeken. 6 millió tonna lesz idén az össztermés mennyisége, jóval kevesebb, mint tavaly. Részben ennek köszönhetően is, 2,5 százalékot drágult a kukorica átlagára a Magro.hu fizikai piacán. Egészen pontosan 43.234 forintig emelkedett a 45. héten.

Régi népélet naptára

November - Szent András hava

46. hét:

- november 11. (Márton): "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik." A Márton-nap és a liba kapcsolatának fennköltebb magyarázata, hogy a legenda szerint a végtelenül szerény Szent Márton, amikor Tours püspökévé akarták szentelni, elbújt egy libaólba, de a szárnyasok hangos gágogással elárulták.

A praktikus ok ugyanerre a kapcsolatra, hogy ekkorra hízott meg a liba akkorára, hogy már le lehetett vágni. Innen a mondás: "Olyan kövér, mint Szent Márton lúdja". A Márton-napi lúdsütéshez időjóslás is társul: ha a lúdpecsenye mellcsontja fehér, kemény, havas tél várható; ha szürkés, akkor enyhe lesz az idő.

A népi megfigyelések szerint a karácsonyi időjárásra is lehet következtetni: "Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál." Kemény tél várható, ha Márton fehér lovon jön (ha e napon esik a hó), ha barna lovon jön, enyhe. „Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton, borongós tél”.

„A bornak Szent Márton a bírája” – tartja a mondás, hiszen ilyentájt már iható az újbor, így rendszeresen voltak nagy lakomák, bálok. Úgy tartották, minél többet iszunk e napon, annál erősebbek, egészségesebbek leszünk. Ezzel párhuzamosan dologtiltó nap is: a mosás, teregetés a jószág pusztulását okozná.

Márton napja a gazdasági év végét is jelentette: ez volt az utolsó piacnap, és ekkor számoltak el a pásztorok a behajtott jószággal. Mellé ajándékba adták Szent Márton vesszejét (nyírfavessző) a gazdáiknak. A vesszőknek varázserőt tulajdonítottak: úgy tartották, ahány ága van, annyi lesz az állatszaporulat a következő évben.

Végül, de nem utolsósorban, aki november 11-én éjjel álmodik, boldog lesz - szól a népi bölcsesség.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Az olyan hosszú őszön, mint az idei, a gyep még mindig adhat munkát. De ilyenkor már csak téli teendőkkel szabad bíbelődni. Ha az időjárás engedi, vagyis nem fagyos és száraz a fű, valamint szilárd a talajfelszín, akkor a legmagasabbra állított késekkel lehet még egyet nyírni. Ilyenkor a nyesedéket el kell távolítani: erre a legjobb a gereblyézés, ugyanis a gyűjtőkosarat aligha lehet használni, hiszen bármennyire száraz a fű, akkor is összeragad, és hamar eltömődik a szűk kidobó nyílás.

Télen a fagyott fű nehezen regenerálódik a járkálás helyén, azért a fagyos hónapokban, ha muszáj a madáretetőhöz vagy máshová rendszeresen járni, akkor használjunk más és más ösvényeket. Ha többször ugyanarra kell menni, vagy nehéz súlyokat cipelni, akkor tegyünk pallót a gyepre.

A golgotavirág télen

A golgotavirágfélék (Passifloraceae) felfedezésének története a 16. századba nyúlik vissza, amikor spanyol hittérítők járták a trópusi Amerika indiánok lakta őserdeit, hogy keresztény hitre térítsék az őslakosságot. A spanyol szerzetesek a bonyolult virágszerkezetben Jézus keresztre feszítésének szimbólumát látták, ezért kapta a szenvedés virága nevet, amelyet a növénycsalád latin elnevezése a 17. század eleje óta őriz ("passio" = szenvedés, "flor" = virág).

10 sziromlevele a tíz apostolt, drótformájú porzószirmai a töviskoronát, öt szélső porzó szála az 5 sebet, magháza a kelyhet, melyet Jézusnak ki kellett innia, szív alakú magjai a szerető szívet, a háromkaréjú levelek a lándzsahegyeket, a kacsok a korbácsot jelképezik.

Ma reggel kisorsoltuk a hétvégi Őszi Orchideakiállítás 2 páros belépőjének nyerteseit.

A két szerencsés: Szalontai Zsóka és Csótó Emese, akiknek szívből gratulálunk. Velük e-mailben vesszük fel a kapcsolatot.

A többieknek köszönjük, hogy velünk játszottak. 

A botanikus kertekben az a nagyszerű, hogy minden évszakban mutatnak valami szépet. Amit esetleg egy saját kertben nem tudunk megoldani - már csak a hely szűke vagy a talaj adottságai okán is -, mindazt megkapjuk látványban az arborétumokban, bárhol is legyenek a világban.

Fotó: Boldvai Balázs

November - Szent András hava:

45. hét:

- november 2. (Halottak napja): Halottak napján ill. hetében tilos mosni, nehogy a hazajáró halott vízben álljon. Dolgozni sem szabad, mert megzavarja a holtak nyugalmát. Ha sok eső esik, sok felnőtt hal meg a következő évben.

A népi megfigyelések szerint novemberben is sok mindenből következtethetünk az ősz hátralevő része és a tél időjárására. Erre a hétre reggelente fagyos, ködös, de később napsütéses napokat ígérnek az időjósok. Ahogy a mondás tartja: "Nem eszi meg a kutya a telet", azaz a viszonylag enyhe, száraz idő ide után is kemény téli időszak jöhet. Ugyancsak a hosszú, rendkívül hideg tél előjele, ha a vakondokok ősszel nagyon magasra túrnak.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

November - Szent András hava:

44. hét:

november 1. (Mindenszentek): Mindenszentek napja azok ünnepe, akikről a naptár nem emlékezik meg. Erre a napra már be kell fejezni a vetést és más őszi munkákat.

Időjósló nap is: aki a téli időjárásra volt kíváncsi, az erdőben levágott egy bükkfaágat. Ha az ág belül száraz volt, akkor enyhe télre lehetett számítani, ha nedves, akkor hideg és sok hó várható. Ha hull a hó ezen a napon, nem olvad el márciusig.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek