Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

pacsirta eresz tavasz időjárás régi népélet naptára fészek szántás vetés

Február - Böjtelő hava

7. hét:

- február 14. (Bálint): Ha a madarak csiripelése messzire hallatszik, jó idő lesz. Az e napon ültetett facsemete hamarabb megerősödik. Ha Bálint napján hideg, száraz az idő, jó lesz a termés. Ekkor kezdenek fészket rakni, párosodni a verebek.

- február 16. (Julianna): "Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja." Ettől a naptól már mindenki nagyon várja az enyhülést, ami az előrejelzések szerint a héten mindenképpen jellemző lesz.

- február 19. (Zsuzsanna): Ha ezen a napon megszólal a pacsirta, akkor már közel a tavasz. Ha csorog az eresz, az jó termést ígér. Jó idő esetén elkezdték a szántás, vetés előkészületeit, széthordták a trágyát.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

október szüret vetés időjárás

Október - Mindszent hava

40. hét:

- október 4. (Ferenc): Assisi Szent Ferenc napja. Sok helyen ezt a hetet (Ferenc-hét) tartották a vetésre legalkalmasabbnak. A vetés időszakában ostort pattogtattak, hogy elűzzék a rossz szellemeket. Ha ezen a napon ültettek kotlót, nyírfaágat tettek a fészekbe, hogy a csirkék el ne pusztuljanak.

Több helyen a szüret kezdete és az őszi vetés ideje.

- október 9. (Dénes): Ha északról fúj a szél, és a csillagok tündökölve ragyognak, kemény tél várható. Ha napnyugat felől fúj a szél, és felhős az ég, akkor enyhe tél lesz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Régi népélet naptára

vetés időjárás régi népélet naptára

Szeptember - Szent Mihály hava

38. hét:

- szeptember 21. (Máté): Máté hete egyes vidékeken vetésre való, ahol a gazda tiszta ruhában szórta el a megszentelt magokat, miközben semmiképpen nem káromkodott. Máshol éppen ellenkezőleg, ezt a hetet vetésre alkalmatlan „pelyvahétnek” nevezték.

Ha ezen a napon tiszta az idő, jó lesz a bortermés.

- szeptember 22. (Móric): Móric-napi derültség szeles telet jelent.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Régi népélet naptára

uborka bab vetés régi népélet naptára jászok

Május – Pünkösd hava

18. hét

- május 2. (Zsigmond): E napon kell vetni az uborkát, mert akkor jó termést hoz, de vetés közben nem szabad beszélgetni, mert hézagosan kel ki a mag. Nem jó, ha a gyerekek almával labdáznak, mert akkora jegek fognak esni, mint az alma.

- május 5. (Györgyi, Adrián): Ezen a napon nem szabad mezítláb vetni, mert bolhás lesz a növény.

- május 6. (Babevő János): Ilyenkor kell vetni a hüvelyeseket (bab, borsó, lencse), mert nagy valószínűséggel már nem fognak elfagyni. "Aki János evangélista napjáig el nem vet, nem érdemes a jó szóra."

A Jászok napja is: 1745. május 6-án Mária Terézia a jászkunokat szabad parasztokká nyilvánította. Ennek emlékére 1991 óta Jászjákóhalmán minden évben megtartják a Jászok napját.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Ha valakinek (nekem) még nem sorakoznak az ablakpárkányon katonás rendben a paradicsompalánták, ne csüggedjen, nem késett le semmiről. Az alábbi módszer már többször szembejött a világhálón, de idén koktélparadicsommal ki is próbálom, lesz, ami lesz. Pl. ilyen...

paradicsom palánta magvetés gangkert

Nem kell hozzá más, mint egy-két szimpatikus paradicsom, amelyekből szívesen látnánk többet is a nyár folyamán, egy nagyobb cserép és virág- vagy kerti föld.paradicsom palánta magvetés gangkert

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek