Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Biokertekben a gyümölcsfák közül a szabadgyökerűeket javasoljuk inkább, mert azok általában erősebbek. Ezeknek november az ültetési ideje, tehát nem vagyunk elkésve a tervezéssel.

Gyümölcsfáink többsége régi magyar fajta, amelyek könnyen megvédhetők biológia növényvédelemmel. Ahol ez sem elegendő, ott rezisztens külföldi fajtákat javasolunk.

A gyümölcsfák éves ciklusában alapvetően 4 szakaszt különböztetünk meg. Az első a tavaszi keringés megindulásától a terméskötésig tart, a második a termésérés fázisa, utána jön a rügyek beépítése - felkészülés a következő évre, majd a nyugalmi szakasz következik.

Általában az első szokta legjobban megmozgatni a kertészeket, a másodikban aggódnak a legjobban, a harmadikkal pedig nem nagyon foglalkoznak, pedig ez határozza meg a következő évet. Amelyik fa ilyenkor gyenge, beteg és fertőzött, az nem tud termőképes rügyeket beépíteni és szépen át fogja teleltetni a betegségeket, kártevőket.

Most kell őket megszabadítani mindazon kórokozóktól, kártevőktől, amelyek egy enyhe télen áttelelve jövőre annyira felszaporodhatnak, hogy megsemmisítik a termést, sőt akár az egész fát elpusztíthatják.

Talán a korszerű növényvédő szerek miatt is, de mostanára elveszítette jelentőségét a fatörzsek téli meszezése. Pedig, aki a tél közepén időt szán erre a nem is veszélytelen foglalatoskodásra, nem bánja meg.

A lassan megszokottá váló kánikulahullámok nagy mértékben átalakítják a nyári gyümölcsök életét, ezzel a termés használhatóságát. A tudósok képesek pontosan meghatározni, milyen hatással lehet a termésérleléssel ebben az időszakban bajlódó gyümölcsfákra a hosszabb, rövidebb tartó száraz forróság. A magukra hagyott növények ilyenkor az utódlást szolgáló magra koncentrálva minden mást háttérbe szorítanak. Ezek a gyümölcsök inkább magosak, mint húsosak lesznek.

A gyümölcsfák metszésekor a jó szemű és ügyes kezű kertész el tudja dönteni, hogy úgy méretben, mint mennyiségben milyen legyen a termés. A sikeres szürethez azonban a virtuóz ollókezelésnél több is kell.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek