Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hová tart a kajszi ára?

Kajsziszezon: meddig eshetnek az árak?

A meleg időjárás megtette hatását, sorra kezdenek érni a finomabbnál finomabb gyümölcsök. Jelenleg a kajszibarack érik intenzíven, a nagybani piacokon már kapható a hazai termés. A jelenlegi árak az előző 3 év átlagától nem térnek el. Kérdés - ha folytatódik a trend - meddig csökkenhet a lekvárnak és pálinkának is elsőrangú gyümölcs ára a piacokon?

Elkezdődött az adventi készülődés időszaka, és ha nem akarunk kapkodni, jó, ha nekilátunk az ajándékötletek gyűjtésének és megvalósításának. A kertészkedőknek kézenfekvő, hogy portájuk terméseiből készítsenek apró, de ötletes ajándékokat. Az olyan egyszerű termékeket, mint a lekvár, szörp, bor, díszhagyma vagy pálinka furfangos csomagolással lehet egyedivé tenni.

Nem baj, ha a csomagolás szebb, mint a töltelék

Néhány szép formájú gyümölcsfa nem idegen egyetlen díszkertben sem. A próbálkozás nem jelent örök elkötelezettséget, ha nem tetszik a fa, vagy a vele való extra bíbelődés, akkor a lakótól meg lehet szabadulni. A gyümölcstelepítéssel kacérkodóknak arra azonban fel kell készülni, hogy a szép gyümölcs magától nem terem. Sok faj, fajta megporzó társat igényel, és - talán nem véletlenül - a gyümölcsfákhoz előbb-utóbb megérkeznek a kártevők és a gombabetegségek. Ha a foltos, férges gyümölcsöknél szebbet, jobbat akarunk, meg kell barátkozni a növényvédő szerekkel is.

Haszontalan cseresznye

Lehet, hogy megköveznek, de szerintem egyetlen cseresznyefánk kertünk legkevésbé hasznosítható gyümölcsét adja. Annyit sejtek róla, hogy valamelyik Germersdorfi, de azt nem, hogy pontosan melyik. Fő előnye az árnyék és az, hogy az érés idején kisgyerekes városi barátaink porontyait rövid időre leköti a cseresznyefalás. Az idén a sárga lapok jelzéseinek köszönhetően bőséges termését sikerült kukactalanul megtartani, igaz most magyarázkodnom kell, hogy mitől maradt bio.

A kökényprojekt

Már régóta szerettem volna kökénypálinkát készíteni. A végső lökést az idei, igen jól sikerült ringlófőzet még nyers italának kóstolásakor összejött barátok társalgása adta. Kökénypálinkát készíteni igazi kihívás. Most már tudom, hogy erősíti a családi köteléket, viszont egy hétköznapi használatba fogott konyhában zajló kökénytartósításhoz biztos lábakon álló házastársi kapcsolatra van szükség. Egy-egy kökényfeldolgozás után érthető, miért számít a magányos manók csemegéjének.

A jobb oldali rotyogó kökény húsa már elhagyta a magot, bal.JPG

Amikor a beszámolót írom, már rotyog a kevéske kökénycefre, a szilvapálinkában már fél napja ázik a patxaran, jó pár üveg különböző állagú lekvár, zselé készült, és az utolsó pillanatban talált üres üvegekbe került szörp is. Vagyis a nehezén túl vagyunk.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek