Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

Július - Szent Jakab hava

31. hét:

- július 29. (Flóra): Flóra a római mitológiában a virágok és a virágzás, legfőképp a gabonavirágzás istennője.

- július 31. (Ernő): Ernő-napi eső langyos telet hoz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

Antiochiai Szent Margit

Július - Szent Jakab hava

29. hét:

- július 13. (Antiochiai Szent Magit): Mérges vagy Pisis Margit napján gyakori a rossz idő, jégverés, záporeső, zivatar, ami mind veszélyes ilyentájt; vagy elveri a termést, vagy akadályozza az aratást. Ha ilyenkor nagy a szárazság, Margithoz könyörögnek esőért. Negyvenes nap is: ha e napon viharos, esős az időjárás, 40 napig ez várható. (Más források szerint mindez július 20-ára vonatkozik).

A sárgadinnye negyedik kapálását margitolásnak hívják.

- július 15. (Henrik): Ha északi szél fúj, tavaszra felmegy a búza ára, és drágaság lesz.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy hőség a megviselte a pázsitot. A mostani kánikulában alapvető probléma a mélyre vágott fű: a trópusi melegben 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit. A gombabetegségek is ilyenkor támadnak a legintenzívebben, mert a meleg és az öntözés ideális feltételeket biztosít a szaporodásukhoz.

Hogyan ismerhetjük fel a gombafertőzést?

Először foltokban sárgulni kezd a fű. Sokan az gondolják, hogy víz- vagy tápanyaghiány. Viszont a fűszálak locsolás után sem térnek magukhoz; a kör alakú, növekvő foltosodás a betegség jele. Amennyiben elmulasztjuk a védekezést, erősen terjed, sőt a pázsit beteg része szürkésfeketére színeződik, és elpusztulhat a fű.

A gyep szempontjából talán a július számít a legkritikusabbnak. A fű főleg azokban a házakban kerülhet bajba, ahonnan hosszabb időre elmennek nyaralni. Ahol nem gondoskodnak nyíróemberről és öntözésről, ott minden azon múlik, milyen kondícióban vannak a fűcsomók. Aki nem biológiai aktivátoros és mulcsozásos módszerrel dolgozik, júliusban is gondoskodjon a rendszeres nyírásról. Méghozzá ilyenkor a nyári időszaknak megfelelő magasságban kellene a késeknek forogni!

Régi népélet naptára

Aratás Kónyban, 1937

Június - Szent Iván hava

27. hét:

- június 29. (Péter, majd rá egy napra Pál): „Kaszát, sarlót készíts, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!” E napon a búza töve „megszakad”, azaz ideje aratni. Ugyanakkor Péter-Pál dologtiltó nap is volt, az aratást csak jelképesen kezdték meg. Az aratókat és a napszámosokat általában e napon fogadták fel.

Aki már nagyon szeretne férjhez menni, legyen éber: az a hajadon, aki elsőként hallja meg a harangszót, az év végéig biztosan elkel.

A héten már júliusba, Szent Jakab havába lépünk.

- július 2. (Sarlós Boldogasszony): Az egykori sarlós aratás kezdőnapja. Ezen a napon a gyógyfüveket is sarlóval vágták le, majd megszentelték. Az aratás első napján először elmentek a templomba, majd a mise után a földeken vágtak egy rendet a búzába, és hazamentek. Másnap aztán ténylegesen beindult az aratás.

- július 5. (Sarolta): Ha esik, rossz lesz a dió- és a mogyorótermés.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek