Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jégbe zárt kert

Idén jó korán csöppentünk bele a trópusi időjárásba, aminek egyetlen pozitívuma eddig, hogy idő előtt és egyszerre élvezhetjük az amúgy egymás után érő gyümölcsöket. A fanyar bogyósok jéggel kombinálva enyhítik a hőség okozta kínt, már a puszta látványuk is felüdülést hoz. Én legalábbis napok óta önkéntelenül ilyen képekbe botlom, úgyhogy meg is osztok néhányat, hátha másnak is segít.

Az eperfa

Az elején tisztáznunk kell egy félreértést: a köznyelvben a Fragraria x ananassa magyar neve az eper, pedig az helyesen szamóca lenne. De akkor mi is a valódi eper?

260px-Illustration_Morus_nigra0.jpg

Figura József uradalmi erdész így ír róla 1880-ban: "Európába Chinából hozatott, s ma a tenyész­tés által töb válfajt számlál, melyek közül legismertebbek a következők : a fehér vagy vörhenyes gyümölcsű édes eperfa, Morus alba; a fekete gyümölcsű savanyu eperfa, M. nigra; a nagylevelü eperfa, M. Moretti, mely névét Moretti Pál olaszországi tanártól vette, ki e fát Európában elterjeszté; a legnagyobb levelii eperfa, M. ledvona és M. Giarvola, melyek selyemtenyésztés czéljából - leveleik tápértékét tekintve - kivéve a savanyu eperfát, legkedveltebb fajok. Ezekhez tartozik még a piros eperfa, M. rubra; a cserje eperfa, M. multicaulis, valamint a török eperfa, Morus constantinapolitana, nagy fekete gyümölcsével. Ide tartozik továbbá a festő eperfa, Broussonetia tinctoria, mely Braziliában a fiset-fusztik vagy sárga fát szol­gáltatja; és végül a chinai és japáni papir-eperfa, Broussonetia papyrifera."

Ocimum basilicum - a tudományos név mindent elárul: az "ocimum" a görög "ózein" = 'illatozni' latinos változata, a "basilicum" pedig a görög "király" = "basileús" szóból ered. Innen származik a népies "királyfű" megnevezés is.

Eperfesztivál

Holnaptól egészen vasárnapig nagyszerű buli ígérkezik az eperimádóknak.

Tahitótfaluban, a Dunakanyar gyönyörű helyén, az ország legnagyobb hagyománnyal bíró epertermő vidékén immár 13. alkalommal kerül sor az Eperszüreti mulatságra. Szüreti felvonulás, lekvárfőzés, egész napos gyermek- és könnyűzenei programok, koncertek, kirakodóvásár és sportesemények várják a vendégeket.

Minden az eperről szól: lesz eperlekvár, eperbor, eperpálinka, epertorta... Használjuk ki a lehetőséget, mert most már tényleg itt az eperszezon vége!

További részletek itt és itt. Jó mulatást!

A név kötelez. A nick is. Úgyhogy ezt a hétvégi tennivalós posztot hadd szenteljem névadómnak, az epernek. Vagy szamócának. Most akkor melyiknek is?

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek