Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

május június kender időjárás

Május - Pünkösd hava

22. hét:

- május 31. (Petronella): Ha Petronella derűs napra ébred, jó lesz a kendertermés. A kender nem csak a vászon alapanyaga volt, hanem gyógyításra is használták: kendermaggal kezelték a gilisztás gyereket és a lovat is.

A háziasszonyok a mák virágzását is figyelték. Tapasztalataik szerint, ha bőven virágzik a mák, lesz bőven szalonna és zsír is a főzéshez.

A héten júniusba lépünk. A hónap elnevezése egyesek szerint a régi római "Junius"-nemzetség nevéből ered. Lehetségesnek tűnik, hogy a naptárt megreformáló Caesar fiáról, Marcus Junius Brutusról nevezték el. Amikor azonban Brutus meggyilkolta a saját apját, méltatlanná vált arra, hogy egy hónap névadója legyen, ezért ettől fogva Juno istennőtől származtatták az elnevezést. Ez a magyarázat könnyen beivódott a köztudatba, hiszen Juno istennő, a csillagos égbolt királynője is tagja volt a március, április és május neveket adó isteni családnak (Mars, Vénusz, Jupiter).

A népi megfigyelések szerint a június – bár a nyár kezdete – veszélyes lehet. „Júniusi derült ég bőség, júniusi sár szükség” – tartja a népi bölcsesség, mert ilyenkor már nem hiányzik az eső a gabonának.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

Aratás Kónyban, 1937

Június - Szent Iván hava

27. hét:

- június 29. (Péter, majd rá egy napra Pál): „Kaszát, sarlót készíts, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ!” E napon a búza töve „megszakad”, azaz ideje aratni. Ugyanakkor Péter-Pál dologtiltó nap is volt, az aratást csak jelképesen kezdték meg. Az aratókat és a napszámosokat általában e napon fogadták fel.

Aki már nagyon szeretne férjhez menni, legyen éber: az a hajadon, aki elsőként hallja meg a harangszót, az év végéig biztosan elkel.

A héten már júliusba, Szent Jakab havába lépünk.

- július 2. (Sarlós Boldogasszony): Az egykori sarlós aratás kezdőnapja. Ezen a napon a gyógyfüveket is sarlóval vágták le, majd megszentelték. Az aratás első napján először elmentek a templomba, majd a mise után a földeken vágtak egy rendet a búzába, és hazamentek. Másnap aztán ténylegesen beindult az aratás.

- július 5. (Sarolta): Ha esik, rossz lesz a dió- és a mogyorótermés.

Forrásért katt a képre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

25. hét:

- június 15. (Jolán, Vid): Vitus vagy Vid napja is, aki a vitustánc, hisztérikus rohamok, őrjöngés, kígyócsípés, kutyaharapás esetében segít.

Úgy tartják, ilyenkor fordul meg az időjárás, amely egyben termésjósló is: jó idő esetén jó, rossz időben pedig rossz termés várható. Ha Szent Vid napján eső esik, hibás lesz az árpa. A megfigyelések szerint e napon gyakran zivataros, viharos az idő.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Régi népélet naptára

Június - Szent Iván hava

24. hét:

- június 8. (Medárd): Ha ezen a napon esik, 40 napig esni fog, ha süt a nap, 40 napos szárazság jön. Ezen a napon általában erős lehűlés várható. Megfigyelések szerint, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor. Ha esik, szépen kihajt a fű, bő lesz a szőlőtermés, de gyenge a bor.

- június 10. (Margit): Legyes Margit napján nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor ebben az évben sok légy lesz. Retkes Margitnak is hívják, mert az ilyenkor vetett retek finom gyenge marad. Általában esős nap.

- június 11. (Barnabás): Szénakaszáló és gyógyfűgyűjtő nap.

- június 13. (Antal): Dologtiltó nap; ha egy asszony ezen a napon lisztbe nyúl, kelés nő a kezén. Ha nagy esők jönnek, "Szent Antal elviszi a szénát!"

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Júniusban át lehet térni a nyári gyepápolási metódusra. Aki szép és egészséges gyepet szeretne, érdemes néhány finomhangolást végrehajtani az eddigi fogásokon. Persze sok múlik az időjáráson és a meglévő gyep állapotán. De, ha lehet, próbáljunk a tökéletesre törekedni, arra, ami a fűnövénynek is jó.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek