De lehet, hogy világviszonylatban is az. A helyszín Buñol (Valencia), ahol minden év augusztusának utolsó szerdáján hatalmas paradicsompartit rendeznek, a La Tomatinát. A paradicsom nagyon fontos szerepet tölt be a spanyolok életében, minden nap fogyasztják, rendkívül sokféleképpen használják fel, így nem csoda, hogy a szórakozás főszereplője is ez a piros csodagolyó.

A fesztivál története 1945-ben kezdődött: a város főterén felvonulást rendeztek, ahol a legenda szerint fiatalok estek egymásnak. Fegyvernek a közeli zöldségesstand árukészletét, főleg paradicsomot használtak. A dobálózásnak a rendőrség vetett véget, de annyira jól sikerült, hogy a következő évben a résztvevők már otthonról vitték a muníciót. A városvezetés igyekezett betiltani a „csatát”, de végül megadták magukat, így 1957-től már hivatalosan is évente megrendezik a fesztivált.

 

Amikor e sorokat írjuk, Bunolban a megszokott rituáléval kezdődik a buli: egy jól bezsírozott oszlop tetejéről meg kell szerezni a felakasztott sonkát. Amikor ez sikerül, az összegyűlt tömeget vízzel lelocsolják, aztán jöhet a több mint 100 tonna érett paradicsom. Az őrület 1 óra hosszat tart, mindenki dobál mindenkit és persze fürdik a boldogságban, meg a paradicsomlében.

A buli végét gongszó jelzi, ekkor mindenki elvonul a folyóhoz, hogy megszabaduljon a piros ragacsos máztól. A tisztálkodásban tűzoltók is segítenek vízsugárral. A helyszínt délután feltakarítják, majd 1 évig minden megy tovább, mintha mi sem történt volna.

Az utóbbi években annyira népszerű lett már az esemény, hogy limitálták a résztvevők számát, így csak előre váltott jeggyel lehet a főtérre menni. Jövőre augusztus 26-án lesz a La Tomatina, ha valaki személyesen is szeretné átélni a paradicsomcsatát.

A buñoli példán felbuzdulva egyébként Amerika-szerte és Kínában is szerveznek hasonlót. Magyarországon ez a hét szintén paradicsomi, bár a Füvészkert programjában a dobálás nem szerepel. Lesz viszont pénteken nagyon érdekes előadás arról, hogyan terjedt el Európában a Peruban és Ecuadorban még gyomnövénynek számító cseresznyeparadicsom. Dr. Helyes Lajostól, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar tanszékvezető professzorától mindent megtudhatunk a paradicsomról. Én pl. tőle hallottam először, hogy az egészségünk megtartásához elengedhetetlen likopin – amely a paradicsom pirosságáért is felelősa nyers paradicsomból nem szívódik fel olyan hatékonyan, mint a hőkezelt termékekből (pl. ivólé, sűrített paradicsom stb.) Pénteken és szombaton is lesz fajtabemutató és kóstoló.

A La Tomatináról még több információ itt, a Füvészkert paradicsomi rendezvényeiről pedig itt található.

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!