Meg paradicsomot. A hétvége e két remek gyümölcsről szól majd az ELTE Füvészkertben. A Szakmai napok keretében idén először rendezik meg a Fügenapot: az egykor kuriózumnak számító fügével egyre több helyen találkozhatunk az országban. Ha még nem is vagyunk fügenagyhatalom, az időjárás tekintetében lassan Magyarország is a Mediterráneum része lesz, csak tenger nélkül.

 

A pénteken 12 órakor kezdődő rendezvényen rendkívül érdekes előadások várhatók a füge itthoni kutatásáról, génbankjáról, a Georgikon Botanikus Kert fügegyűjteményéről. Első kézből kaphatunk információkat, kérdéseinkre válaszokat a füge termesztéséről az első magyar fügeültetvény (Fügeliget Kft.) termelőjétől. 

Az előadások után kóstolóval egybekötött fajtabemutatás is lesz. A rendezvény nyilvános, de a részvételhez regisztrálni kell a botanikuskert@yahoo.com címen vagy a 314-0535 telefonszámon.

Talán sokan tudják, hogy a Füvészkert Szaktanácsadási Központ is, amelynek keretében szombaton már negyedszer rendezik meg a Paradicsom napot. Idén a fő téma az oltott paradicsom: választ kaphatunk arra, hogyan küzdjük le a fertőzéseket a paradicsom oltásával, ill. megtudhatjuk, van-e különbség az oltott és a saját gyökerű paradicsom között?


A résztvevők végigkóstolhatják a saját gyökerű és oltott magyar tájfajtákat, véleményezhetik, melyik hogy ízlett.

Ahogy évek óta, idén is rendkívül érdekes előadást hallhatunk Dr. Helyes Lajos egyetemi tanártól "A paradicsom zöldségnövény, gyógynövény, vagy funkcionális élelmiszer?" címmel. Aki kíváncsi a válaszra, minél hamarabb regisztráljon (botanikuskert@yahoo.com), hogy szombaton 11 órakor beférjen az előadóterembe.

Belépő a szokásos: felnőtt: 850 Ft, diák/nyugdíjas: 400 Ft.

Jó szórakozást!