Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

füge Füvészkert

A Füvészkert idén másodszor rendezi meg a Szakmai napok keretében a Füge napot a horvát nagykövetség fővédnökségével. 2016. augusztus 30. kedden, a zártkörű megnyitót követően du. 14 órától kezdődnek a nagyközönségnek szóló szakmai előadások.

Előadások a Fügéről:

  1. 14.00: Utassy Luca: A fügetermesztés gyakorlata Magyarországon
  2. 14.30: Szabó István –Hársvölgyiné Szőnyi Éva (Georgikon Egyetem): Tapasztalataink a füge fagyérzékenységéről a keszthelyi fajtagyűjteményben és körzetében
  3. 15. 00 Kovács Szilvia (SZIE): A legelterjedtebb fajták és nemesítési irányzatok

Az előadások után fajtabemutató - füvészkerti fügék. 

Cím: Budapest 1083 Illés u. 25.

Belépőjegy:        850,-

Diák/nyugdíjas:  400,-

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Meg paradicsomot. A hétvége e két remek gyümölcsről szól majd az ELTE Füvészkertben. A Szakmai napok keretében idén először rendezik meg a Fügenapot: az egykor kuriózumnak számító fügével egyre több helyen találkozhatunk az országban. Ha még nem is vagyunk fügenagyhatalom, az időjárás tekintetében lassan Magyarország is a Mediterráneum része lesz, csak tenger nélkül.

A kaktuszok téli álma

A szabadban telelő kevés kaktuszféle kivételével, Magyarországon a kedvtelésből tartott pozsgások többsége a hideg időszakban nemhogy védelemre, egyenesen melegre szorul. A telet a szabadban töltők között az Opuntia, a Cylindropuntia, Echinocereus, Maihuania kaktuszok számítanak a biztos túlélőknek. A kaktuszok és egyéb pozsgások ugyanis sok folyadékot tartalmaznak, ami a fagyra nagyon érzékennyé teszi ezeket a növényeket.

Hódfarkú fügekaktusz (Opuntia basilaris)

Fafojtó a lakásban

A lakásban tartott növényeim kétéltűek, tavasztól a fagyokig a kertben élnek. Nyárra a lakásban egy sem marad, többségük az igazi helyét többéves húzogatás után találta meg. Ilyenkor az őszi berakodáskor elkészülhet a leltár: melyiküknek milyen volt a nyara. A pozsgások között néhányat megviselt a sok csapadék, de a többséggel nincs baj. Egy vaslépcső alatt dekkoló orchideatársaság és az ördögfügék olyannyira jól nyaraltak, hogy alaposan kinőtték tavalyi téli helyüket. Az orchideákkal nincs is baj, mert tőosztással szaporítva elajándékozom a felesleget. A két ördögfüge azonban gyarapodott vagy negyed légköbmétert, amivel már feszegetik a téli elhelyezési lehetőségeim határait. Nagyon a szívemhez nőttek, s arra nem is merek gondolni, hogy jövőre, ha így folytatják, mi lesz velük.

Egy év alatt a duplájára nőtt

Az elmúlt hónap hajrája után már lassan az összes kertészkedő utolérte magát. Az idei tél márciusi tréfája miatt két hónap munkáját kellett elvégezni 4-5 hét alatt. A növények hamar behozzák a lemaradást, sietniük kell, hiszen nyár végére, őszre a termést be kell érlelni. Nem lehet mindig a kertet bújni, érdemes (kert)kulturálódni is.

slideshow_fit_980x460.jpg

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek