A múlt héten olvastam egy cikket arról, hogy kínai tudósok megtalálták a részegség természetes ellenszerét. A japán mazsolafa (Hovenia dulcis) kínai fajtájának kivonatát a bölcs kínaiak már 500 éve használják a másnaposság gyógyítására. Most patkányokon végzett kísérletekkel igazolták, hogy a dihidro-myricetin (DHM) nevű összetevő a véralkoholszinttől függetlenül megakadályozza az agyra kifejtett bódító hatást, csökkenti a másnaposság tüneteit, sőt, idővel mérsékli az alkohol iránti vágyat is. A teljes cikk itt olvasható.

A farsangi időszak kezdetén ez nem elhanyagolható információ, úgyhogy kicsit utánanéztem, mi is ez a növény. A japán mazsolafa természetes élőhelye Japán, Korea, Kelet-Kína, egészen a Himalájáig megtalálható. A lombhullató fa vagy cserje gyorsan nő, magassága elérheti a 10 m-t. Kedveli a napos helyeket, nedves, agyagos vagy homokos talajon fejlődik a legjobban. Természetes élőhelyén kívül télálló dísznövénynek is ültetik.

Májustól júliusig hozza illatos, krémszínű, önmegtermékenyítő virágait. Három magot rejtő csonthéjas termése élvezhetetlen, de a virágok hervadása után megduzzadó kocsányból ehető áltermés fejlődik. Ezt nyersen és főve is fogyasztják. Aszalva kinézetre és ízre is a mazsolához hasonlít, innen a neve is.

Termése a megduzzadt kocsányokon

Japán mahagóniként ismert kemény fájából bútort készítenek. Kérgét alkoholba áztatják, vagy teát főznek belőle, és pl. Koreában másnaposság és utazási rosszullét elleni szernek árulják.

A növény kertészetekben elvileg nálunk is kapható, bár mindenhol átmeneti készlethiányt dobott ki a rendszer, ahol rákerestem. Azért érdemes próbálkozni.

A máriatövisről már írtuk, hogy védi a májat. Most itt a japán mazsolafa. Lassan körvonalazódik az egészségtudatos alkoholista kertje...

Forrás