Bár elég vállalkozó szellemű vagyok, ami ismeretlen dolgok megkóstolását illeti, a virágevés valahogy eddig kimaradt az életemből. Leszámítva persze a vörös (vagy réti) here szirmainak szívogatását a nyári bandázások során, meg néhány nagyon illatos rózsa titkos kóstolását.

Fotolia_32254302_S.jpg

Most viszont rákaptam a cukkini virágára, amit egy kedves olvasónak köszönhetek. Tavaly kaptam tőle nagyvirágú cukkini magját (Il Zucchino da Fiori), ami szépen kikelt, cserépben is jól elvan és hatalmas (kb. 15 cm-es) virágokat hoz. Na, ezeket eszem én családom nagy megrökönyödésére. Mert ők nem tudják, hogy a cukkinivirág-evés micsoda úri mulatság!

P1010600.JPG

A többi ehető virágról nem is beszélve! Kertünk, virágládáink tele vannak gyönyörű növényekkel, melyekkel az ételeket nem csak díszíthetjük, de nem is kell a tányér szélére tolni őket. Tavasszal az első salátákat már feldobhatjuk egy kis árvácskával, ibolyával, százszorszéppel, gyermekláncfűvel. Később aztán színesedik a paletta: pünkösdi rózsa, török szegfű, bodza, körömvirág, búzavirág, oroszlánszáj, rózsa, kerti sarkantyúka, lángvirág, sásliliom – mind jól mutatnak a tányéron, és ha jó a társítás, finomak is.

P1070963.JPGA barcelonai La Boqueria piacon így árulják az ehető virágokat

A virágokat a reggeli harmat felszáradása után szedjük le, mert olyankor a legaromásabbak, és mihamarabb használjuk is fel őket. A legfinomabbak az éppen kinyílt fejecskék. Csak a virágszirmok ehetők, a zöld részeket távolítsuk el. Természetesen csak permetmentes virágokat használjunk fel, leginkább a saját kertünkből vagy biztonságos helyről (nem virágboltból!). Azt remélhetőleg mondani sem kell, hogy ha a kerten kívül gyűjtögetünk, védett fajokat nem szedünk le a természetben, és a többit sem taroljuk le.   

Arra is érdemes figyelni, ízben mi illik össze: a narancsszínű kerti sarkantyúka ugyan gyönyörűen mutat mondjuk egy brownie tetején, de retekhez hasonló íze jobban illik salátához. A csokis sütihez adjunk inkább édeskés lángvirág- vagy árnyliliomszirmokat.

sarkantyuka4.jpg

Bár nagyon népes az ehető virágok családja, alapszabály, hogy mindent csak akkor kóstoljunk meg, ha biztosan felismertük, és tudjuk, hogy ehető. Ahogy a gombáknál, itt is érvényes: nem biztos, hogy a legszebb virágok a legfinomabbak. Nem szabad kísérletezni, mert bizonyos növényeknél kevés is végzetes lehet. Többek között a gyöngyvirág, sisakvirág, szarkaláb, paradicsom, burgonya, leander, harangláb, gyűszűvirág, őszi kikerics, angyaltrombita virága (és egyéb része is) rendkívül mérgező!

A már említett spanyol piacon megkönnyítik az ember dolgát: vegyesen vagy fajtánként csomagolva kaphatunk ehető virágfejeket, a cukkinivirágot pedig ládákból szedegethetjük.

P1000662.JPG 

Végül egy korántsem teljes lista az ehető virágokról:

Achillea - cickafark

Althea - papsajtmályva

Alyssum - ternye

Anethum - kapor

Anthemis - kamilla

Antirrhinum - oroszlánszáj

Begonia - begónia

Bellis - százszorszép

Borago - borágó

Calendula - körömvirág

Centaurea - imola, búzavirág

Cirsium - bogáncs

Cosmea - pillangóvirág

Cucurbita – cukkini (tökfélék)

Dahlia -dália

Dianthus - szegfű

Foeniculum - édeskömény

Fuchsia - fukszia

Gladiolus - kardvirág

Helianthus -napraforgó

Hemerocallis - sásliliom

Hosta - árnyliliom

Hyssopus - izsóp

Lavandula - levendula

Magnolia - magnólia

Malus – alma, díszalma

Monarda - méhbalzsam

Myosotis – nefelejcs

Paeonia - bazsarózsa/pünkösdi rózsa

Pelargonium - muskátli

Petunia - petúnia

Primula - kankalin

Rosa - rózsa

Sambucus nigra - bodza

Viola - árvácska

Syringa - orgona

Taraxacum - gyermekláncfű

Tropaeolum - kerti sarkantyúka

Tulipa - tulipán

Verbascum - ökörfarkkóró

Viola – ibolya

+ a fűszernövények levelestől, virágostól.

Jó étvágyat!

Forrás