Bár elég vállalkozó szellemű vagyok, ami ismeretlen dolgok megkóstolását illeti, a virágevés valahogy eddig kimaradt az életemből. Leszámítva persze a vörös (vagy réti) here szirmainak szívogatását a nyári bandázások során, meg néhány nagyon illatos rózsa titkos kóstolását.
Most viszont rákaptam a cukkini virágára, amit egy kedves olvasónak köszönhetek. Tavaly kaptam tőle nagyvirágú cukkini magját (Il Zucchino da Fiori), ami szépen kikelt, cserépben is jól elvan és hatalmas (kb. 15 cm-es) virágokat hoz. Na, ezeket eszem én családom nagy megrökönyödésére. Mert ők nem tudják, hogy a cukkinivirág-evés micsoda úri mulatság!
A többi ehető virágról nem is beszélve! Kertünk, virágládáink tele vannak gyönyörű növényekkel, melyekkel az ételeket nem csak díszíthetjük, de nem is kell a tányér szélére tolni őket. Tavasszal az első salátákat már feldobhatjuk egy kis árvácskával, ibolyával, százszorszéppel, gyermekláncfűvel. Később aztán színesedik a paletta: pünkösdi rózsa, török szegfű, bodza, körömvirág, búzavirág, oroszlánszáj, rózsa, kerti sarkantyúka, lángvirág, sásliliom – mind jól mutatnak a tányéron, és ha jó a társítás, finomak is.
A barcelonai La Boqueria piacon így árulják az ehető virágokat
A virágokat a reggeli harmat felszáradása után szedjük le, mert olyankor a legaromásabbak, és mihamarabb használjuk is fel őket. A legfinomabbak az éppen kinyílt fejecskék. Csak a virágszirmok ehetők, a zöld részeket távolítsuk el. Természetesen csak permetmentes virágokat használjunk fel, leginkább a saját kertünkből vagy biztonságos helyről (nem virágboltból!). Azt remélhetőleg mondani sem kell, hogy ha a kerten kívül gyűjtögetünk, védett fajokat nem szedünk le a természetben, és a többit sem taroljuk le.
Arra is érdemes figyelni, ízben mi illik össze: a narancsszínű kerti sarkantyúka ugyan gyönyörűen mutat mondjuk egy brownie tetején, de retekhez hasonló íze jobban illik salátához. A csokis sütihez adjunk inkább édeskés lángvirág- vagy árnyliliomszirmokat.
Bár nagyon népes az ehető virágok családja, alapszabály, hogy mindent csak akkor kóstoljunk meg, ha biztosan felismertük, és tudjuk, hogy ehető. Ahogy a gombáknál, itt is érvényes: nem biztos, hogy a legszebb virágok a legfinomabbak. Nem szabad kísérletezni, mert bizonyos növényeknél kevés is végzetes lehet. Többek között a gyöngyvirág, sisakvirág, szarkaláb, paradicsom, burgonya, leander, harangláb, gyűszűvirág, őszi kikerics, angyaltrombita virága (és egyéb része is) rendkívül mérgező!
A már említett spanyol piacon megkönnyítik az ember dolgát: vegyesen vagy fajtánként csomagolva kaphatunk ehető virágfejeket, a cukkinivirágot pedig ládákból szedegethetjük.
Végül egy korántsem teljes lista az ehető virágokról:
Achillea - cickafark
Althea - papsajtmályva
Alyssum - ternye
Anethum - kapor
Anthemis - kamilla
Antirrhinum - oroszlánszáj
Begonia - begónia
Bellis - százszorszép
Borago - borágó
Calendula - körömvirág
Centaurea - imola, búzavirág
Cirsium - bogáncs
Cosmea - pillangóvirág
Cucurbita – cukkini (tökfélék)
Dahlia -dália
Dianthus - szegfű
Foeniculum - édeskömény
Fuchsia - fukszia
Gladiolus - kardvirág
Helianthus -napraforgó
Hemerocallis - sásliliom
Hosta - árnyliliom
Hyssopus - izsóp
Lavandula - levendula
Magnolia - magnólia
Malus – alma, díszalma
Monarda - méhbalzsam
Myosotis – nefelejcs
Paeonia - bazsarózsa/pünkösdi rózsa
Pelargonium - muskátli
Petunia - petúnia
Primula - kankalin
Rosa - rózsa
Sambucus nigra - bodza
Viola - árvácska
Syringa - orgona
Taraxacum - gyermekláncfű
Tropaeolum - kerti sarkantyúka
Tulipa - tulipán
Verbascum - ökörfarkkóró
Viola – ibolya
+ a fűszernövények levelestől, virágostól.
Jó étvágyat!
Utolsó kommentek