Az ősz az iskolakezdés és a levélhullás mellett a kertészeti kiállítások és vásárok időszaka. A világban sok helyen ilyenkor gyűjtik össze a kertbarátok az ötleteket, inspirációkat kertjük, környezetük jövő évi kialakításához. A Hortus Hungaricusig még egy kicsit várni kell, de a türelmetlenebbek már a napokban megtudhatták Kölnben, mi lesz a trend a kertekben 2013-ban. Szeptember 2-4-ig tartott a Spoga Gafa Kertészeti Kiállítás.

 gartenmesse-9.jpg

A kerti bútorok frontján régi és modern stílus jól megférnek egymás mellett. A műanyag nem feltétlenül kell, hogy ronda és igénytelen legyen, az elegánstól a praktikusan egymásba rakhatóig mindenféle célra gondoltak a tervezők.

gartenmesse-1.jpg

gartenmesse-15.jpg

Aki pedig a bútoroknál is csak természetes dolgokat szereti, válogathat hagyományos fa, vintage vagy zen kertek hangulatát idéző berendezési tárgyak közül.

gartenmesse-12.jpg

 gartenmesse-8.jpg

A tervezők gondoltak a kevés helyen kertészkedőkre is. A kölni kiállítás egyik slágere a három növényt befogadó, egymásra is tornyozható kaspó volt.

gartenmesse-11.jpg

Akinek pedig még ennyi helye sincs a balkonon vagy a lakásban, választhatja a „függőkertet” is, és még PET-palackokat sem kell szétvagdalni hozzá.

gartenmesse-17.jpg 

A fűnyírás fülhallgatóval, kedvenc zenéink mellett sokszor az egyik legjobb kikapcsolódás, de biztosan senki nem utasítaná vissza, ha a kertjében leraknának egy ilyen robotot.

gartenmesse-4.jpg

A dizájnerek idén sem tétlenkedtek, a képek alapján úgy tűnik, a kényelem a legfontosabb szempont. A pink hűtőasztal mellől fel sem kell állni, egész este biztosított a hűtött ital. Azt csak remélni tudjuk, hogy más színben is kapható.

gartenmesse-19.jpg

A garden unique dizájnversenyen pedig az alábbi díjazottak születtek:

unique-gewinner-1.jpg„Canorta” kültéri konyha (Reto Togni)

unique-gewinner.jpg„LINEA” asztal+szék (Marco Gottardi)

gartenmesse-10.jpgItalhűtő és –tartó (Manfred Makedonski)

A madarak a formatervezőket sem hagyják hidegen, és bár a kis tollasoknak mindegy miben, csak legyen eleség, azért el tudnánk képzelni egy-egy ilyen etetőt a kertben.

gartenmesse-13.jpg

Persze, kertészeti kiállítás sincs barokkos túlzások nélkül. Nálunk ebbe a kategóriába tartozik a tüzet és vizet egyesítő szökőkút.

gartenmesse-7.jpg

Kíváncsian várjuk, milyen trendekkel találkozunk majd a Hortuson, addig pedig a kölni kiállítás képei között mazsolázhatunk itt.

Képek innen.