MTD_Fejlec_02.jpg

A mostani és még várható csapadékmennyiség ha másnak nem is, a fű (és a gyomok) növekedésének mindenképpen kedvez. Így a fűnyírás is a gyakori tennivalók közé tartozik, főleg, hogy a gyepnek amúgy is az az ideális, ha gyakrabban nyírjuk rövidebbre, mintha ritkábban, és így magasabb szálakat hagyunk.

 WG_Landw_Rasenmaeher_Frau_39L 2.jpg

A gyepet évszaktól függően különböző magasságúra érdemes vágni: nyáron 5-8 cm, ősszel rövidebb az ideális. Mivel nyáron heti rendszerességgel végzendő kerti munkáról van szó, nagyon fontos a megfelelő eszköz kiválasztása.

Ma már szerencsére sokféle fűnyíró közül választhatunk, de vásárlás előtt még otthon érdemes átgondolni néhány szempontot: alkalomszerűen kertészkedünk, vagy kisebb területeket ápolunk; minden szabadidőnket a kertben töltjük és/vagy nagyobb kertünk van; fontos az élővilág és a környezet védelme is.

Ha eldöntöttük, melyik kategóriába tartozunk, jöhet a következő kérdés: egy egyszerű suhanó fűnyíróra, akkumulátoros, elektromos vagy benzines gépre van-e szükségünk. Ez természetesen függ a helyi viszonyoktól is, pl. az áramfelvételi lehetőségektől, de személyes igénytől is, pl. ha nem akarjuk, hogy hangos vagy nehéz legyen a gép.

Ha kis gyepfelületet kell gondoznunk (max. 150 m2), a leginkább környezetkímélő és legcsendesebb megoldás a mechanikus suhanó fűnyíró. Önélező pengéivel gyorsan és pontosan nyír, a vágásmagasság 4 cm-ig állítható, angol gyephez vagy kis előkerthez ideális.

650_11_TT380DL_B50_0912_01_1.jpg

Akinek nagyobb a kertje, és nem akar a kábellel bajlódni, választhat akkumulátoros gépet. Ez a fűnyíró nagy szabadságot nyújt, az újratölthető akkumulátorral egyszerre 250 m2 felületet nyírhatunk le, amely megfelel egy átlagos családi ház telekméretének. Minden sarkot könnyen elérünk vele, a sűrűn ültetett fák, bokrok között is egyszerűen tudunk manőverezni.

650_18_LI-IONPOWER-34_B50_0911_03_1.jpg

Ha nem gond az áramvétel, és nem tartunk attól, hogy a kábelen véletlenül áttoljuk a fűnyírót, választhatunk elektromos fűnyírót is. Azonos méretű benzines társainál jóval könnyebb és csendesebb, mely utóbbi tulajdonságát a telekszomszédok is értékelni fogják. Ráadásul egy ilyen géppel akár 500 m2 is gond nélkül rendben tarthatunk.

650_18_Ambition-42E_B50_0912_02_1.jpg

A végső döntéshez figyelembe kell vennünk a gyep méreteit és a szabadidőnk mennyiségét is: minél nagyobb a fűnyíró vágószélessége és a fűgyűjtő kapacitása, annál hamarabb végzünk!

vágószélesség szerint.jpg

Nagyobb kerteknél már érdemes elgondolkodni egy komolyabb benzines fűnyíró, netán traktor vásárlásán, de ezekről legközelebb…

Fűnyírók a WOLF-Garten kínálatában!

WG_Logo_bis-up_to_60mm_4c másolata.jpg