Miután a kerti munkákkal kapcsolatban is rendszeresen időzavarban, csúszásban vagyok, gondoltam, saját okulásomra, és talán mások segítségére is csokorba gyűjtöm az aktuális tennivalókat.

- A téli takarást (pl. száraz ágakat) vagy a fákról lehullott gallyakat, leveleket el kell távolítani, mert kihajthatnak, ill. a fű alattuk rothadásnak indulhat.

- Aki eddig nem tette (ahogy én sem), most már szabadföldbe vetheti pl. a zöldborsót, sárgarépát, hónapos retket, hagymát, mángoldot, tépősalátát. Szemenként vetés helyett használhatunk vetőszalagot (a magokat előre felragasztják egy papírszalagra a megfelelő távolságban), melyet már csak a kellő mélységben és sortávolságra kell beásni a földbe. Kicsit drága mulatság, de sok energiát takarítunk meg vele.

- Ha a cseresznyefánk nem öntermékeny fajta, gondoskodni kell a virág megtermékenyítéséről. Ehhez elég, ha virágzáskor egy porzó fajta ágát felakasztjuk a fára.

- Szedjünk csigát! Ilyenkor még könnyebb felvenni velük a harcot, mint májusban vagy júniusban. Reggelente és esténként remek időtöltés. A másik lehetőség: tartsunk tyúkokat, mert ősszel lelkesen tisztítják meg a kertet a csigatojásoktól és kisebb csigáktól. Létezik még a sörcsapda, ha nem sajnáljuk tőlük e drága nedűt. Végső esetben pedig ott a csigapor, de lehetőleg "környezetbarát" fajtát válasszunk, és ne szórjuk fogyasztásra szánt zöldség vagy gyümölcs közelébe!

- Ha mindemellett még mindig marad időnk, vizsgáljuk át a fűnyírót, nehogy meglepetés érjen bennünket, amikor eljön az első nyírás ideje. (Tapasztalatból mondom: ahogy a karácsonyfaégő-füzér nem működik Szenteste, úgy a fűnyírógép sem indul be vasárnap reggel...)