A Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén idén 30. alkalommal nyitott meg a mezőgazdasági gépek és technológiák kiállítása, az Agro+Mashexpo. Miután a rendezvényen immár hagyományosan két másik kiállítás, a Szőlészet és Pincészet, valamint a Magyar Kert is részt vesz, Macskamentával úgy döntöttünk, hogy főleg ez utóbbi miatt körülnézünk.

Bár a kiállítás már szerdán kezdődött, mi tegnap jutottunk csak el rá. Az rögtön feltűnt, hogy a kerttéma nem annyira jelentős, főleg a mezőgazdasági gépek és a szőlő-bor-alkohol-tengely képviseltette magát. Mondjuk a réz pálinkafőző mellett láttunk alkoholcsökkentő berendezést is... Kicsit úgy éreztük magunkat, mint ő.

Aztán hagytuk, hadd sodorjanak az események, meg főleg az emberek (tényleg nagyon sokan voltak), és rá kellett jönnünk, hogy nagyon is vonzódunk a hatalmas gépekhez.

Előző életünkben (vagy a következőben) nyilván traktorosok lehettünk, mert teljesen lenyűgözött a „dínópark”, ahova betévedtünk.

Arról nem is beszélve, hogy a kerti gépek Forma 1-ébe csöppentünk, egymás hegyén-hátán álltak a Hondák és a Ferrarik!

Miután megállapítottuk, hogy alacsonyabbak vagyunk, mint egy átlagos kombájnkerék, elkezdtük keresgélni a kerthez kapcsolódó dolgokat. Találtunk a témába vágó könyveket, metszőollókat, fém- és fa kapanyelet.

Megtudtuk, hogy a Biopon már nem csupán mosószer, hanem növénytáp is.

Találtunk „jó földet”, melynek zacskójából is kinő a saláta.

Volt még elefántszuvenír, mely a Nyíregyházi Állatkert elefántjainak ürüléke tőzeggel keverve. Az elefánt nagyon pazarlóan bánik az elfogyasztott táplálékkal, már ami az emésztést illeti, így ürüléke tápanyagokban rendkívül gazdag.

A műanyag vödrökbe adagolt anyag szinte szagtalan (legalábbis én semmit nem éreztem), kiváló tápanyag-utánpótlás virágoknak, cserjéknek, virágágyásoknak és gyümölcsfák ültetésekor. A benne levő ammónia és növényi rostok miatt javítja a homokos és agyagos talajok minőségét. Mindezen jó tulajdonságok ellenére a szórólap azt állítja, hogy „az elefánt trágya!”(sic!). De ez részünkről csak szakmai ártalom, egyébként is a szövegkörnyezetből kiragadott, rosszindulatú piszkálódás.

A sok férfias élmény után aztán a kertészkedéshez való kesztyűk józanítottak ki: a rózsaszín, lila, sárga gyönyörűségek láttán ismét rájöttünk, mennyire várjuk már a tavaszt, milyen jó lesz majd ültetni. Kár, hogy virágok, magok, hagymák egyáltalán nem voltak… És kesztyűt sem vettünk, mert kinek lenne szíve bepiszkolni ezeket!

Aki igyekszik, ma még meghallgathatja a magyarországi biogáz-technológiákról szóló előadást, holnap pedig többek között a parlagfűről is lesz szó.

Részletes program itt.

Szőlészet és pincészet programok itt.