Miért szeretjük?

Magyarországon az egyik legelterjedtebb virágzó cserjeféle. Legtöbbünknek az anyák napja jut róla eszünkbe. Ez a legszebb, legillatosabb vágott virágot adó szabadföldi növény. Sokszor még a legtisztességesebb emberek sem tudnak ellenállni a csábításnak, és le-letörnek egy-egy ágat, hogy ezzel kedveskedjenek a szeretett hölgynek, a növény tulajdonosának nem kis bosszúságot okozva.

 

 

Milyen fajták léteznek?

A legkedveltebb fajták a teltvirágú fehér és sötét lilásvörös színűek, de erős illatukért a szimpla világos lilák és rózsaszínek is népszerűek. Ezenkívül vannak sárga, piros és többszínű változatok is.

Figyelem, a különböző típusú orgonák igénye eltérő lehet, ezért vásárláskor kérjünk felvilágosítást!

 

 

Hová ültessük?

Az igénytelen alapfaj kiválóan tűri a várost és a forgalmas autóutak melletti szennyező anyagokat is. Gyökere meggátolja a föld vízlemosódását ezért meredekebb területek talaját is jól fogja. Kertünkben az elegánsabb fajtákat kompozícióba, esetleg szoliterként ültessük, lehetőleg utcáról nem elérhető helyre a fent már említett okokból.

 

 

Hogyan gondozzuk?

Az orgona viszonylag igénytelen növény, kivéve a különleges nemesített fajtákat. Bizonyos gombabetegségek támadhatják, ezek ellen védenünk kell. Virágait az egyéves vesszőkön hozza, ezért metszeni elvirágzása után kell és szabad. Az öregebb részeket rendszeresen távolítsuk el és a fiatal hajtásokból alakítsuk a növényt. Amennyiben „kis fát” nevelünk belőle a tövéből és a törzséből induló hajtásokat mindig távolítsuk el! A lelkiismeretes, szakszerű gondozást az orgona sok szép virággal hálálja meg.