Kedvelt növény ez az elsők között virágzó, lombhullató cserje. Élénksárga virágaival üdítő színfoltja kertünknek. Sokan aranyesőnek mondják, de az egy másik növény, amelynek virágai májusban és júniusban nyílnak fürtökben. Az aranyvesszőnek nagyon sok fajtája létezik: a virágok nagysága, sűrűsége, színárnyalata különbözteti meg őket, sőt 60 cm-re növő törpeváltozata, valamint sárga levelű fajtája is van, amely lombjával díszít a vegetációs időszakban.

 

Az aranyvesszőt lehetőleg napos helyre, nem túl száraz talajba ültessük, akkor virágzik a legszebben. A sárga levelű változatot félárnyékos helyre telepítsük, mert leveleit az erősen tűző nap megperzselheti. Sok helyen látni sövénynek ültetve, de ez nem célszerű, mivel a rendszeres nyírás miatt pontosan a virágai nagy részétől szabadítjuk meg, lombja viszont nem olyan látványos a zöld levelű változatoknak. Növénykompozícióba ajánlom. Nagyon szép színhatást lehet elérni pl. tűzpiros virágú japánbirssel kombinálva, mert kb. egy időben virágoznak.

Figyelem! Csak oda érdemes ültetni, ahol tavasszal is tartózkodunk, mert virágzás után jelentéktelen növény.

Amit a növény gondozásáról tudni kell

Viszonylag igénytelen cserje. Néha a levéltetű megtámadja, ellene permetezéssel védekezhetünk.

Mindig virágzás után metsszük vissza a fiatalabb hajtásokat kb. felére, harmadára. Az idősebb részeket tőből vágjuk ki, így dús és elegáns marad a növény, és tavasszal sok virággal hálálja meg a szakszerű beavatkozásunkat. A nyár folyamán, amennyiben túl sok befele növő hajtás fejlődik, azokat vágjuk ki tőből.

Lakásunkba is vihetünk a virágzó ágakból. A vesszők végét ferdén metsszük vissza, és a metszlapra merőlegesen vágjuk be, ezáltal sokkal tovább díszítenek a virágok.