Növényi táplálékaink hatásaikat tekintve három csoportba oszthatók:

Az elsőbe tartoznak a vegyszeres termesztéssel előállított, adalékokkal kezelt, ismeretlen eredetű összetevőket tartalmazó, esetleg génmódosított termékek, melyekről állandó viták zajlanak, mérgezőek-e?

A második az ellenőrzött bioélelmiszerek köre, melyek nem károsak, kellő mennyiségben tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat.

A harmadik a vegyszermentesen termelt élő zöldségek, gyümölcsök csoportja. Ezekben olyan élő növényi enzimek vannak jelen, melyeket az egész világon kutatások ezrei vizsgálnak és tartanak hatékonynak különböző betegségek elleni küzdelemben. Az élő ez esetben azt jelenti, hogy a növényt leszedése után közvetlenül, nyersen fogyasztják.

IMG_20130602_163303_0.jpg

Nincs ezeknél hatékonyabb immunaktivátor, vagy tisztítókúra. Miért tudunk mégis oly keveset róluk, és miért használják őket olyan kevesen? Az ok prózaian egyszerű: a lehetőségek hiánya.

Sajnálatos módon ma már a fejlett világ lakosságának csak töredéke foglalkozik mezőgazdasági termeléssel, a hobbikertek zömében pedig nem kap helyet zöldség-gyümölcs. Élő enzimekhez pedig csak úgy juthatunk hozzá, ha a növényről magunk szedjük le a termést és szinte azonnal megesszük. A gyógyító hatáshoz nem nagy mennyiségekre van szükség, hanem folyamatosságra.

Egy új magyar fejlesztés ezt városi kertekben is lehetővé teszi: a kertépítészet divatos magas ágyását ötvözték az ökológiai gazdálkodás legintenzívebb termelési formájával, a dombágyással. Ily módon elérhető, hogy szennyezett városi talajon, rendkívül kis felületen, esztétikusan, kis ráfordítással gyógyító hatású, vegyszermentes élő növényi táplálékot állíthassunk elő.

2013-05-27 19.31.01.jpg

A dombágyást évtizedekkel ezelőtt német biogazdálkodók találták ki. Ott a mai napig tökéletesen működik. Hazánkba 20 évvel ezelőtt érkezett meg a módszer, amely azonban nem honosodott meg, mert az éghajlatunk nem volt alkalmas a folyamatos termelésre.

A rendszer lényege egy szervesanyag-mag, amely folyamatos bomlásával szolgáltat tápanyagot és energiát az ágyásban lévő növényeknek. Hatalmas előny ez kora tavasszal, mert a keletkező hő miatt jóval hamarabb teremnek a zöldségek. Valójában egy „kvázi” melegház, amelyet ha februárban fólia alagúttal letakarunk, akkor már március elejétől szedhetünk újhagymát, spenótot, petrezselymet, salátát, retket.

IMG_20130602_163239_0.jpg

Magyarországon a problémák nyáron kezdődnek, ugyanis az aszályos-kánikulás időszakban a belülről is melegedő, talajszintből kiemelt ágyások kiszáradnak. Hatalmas vízigényüket kívülről jövő öntözéssel nem lehet kielégíteni, és alakjuk miatt az erózió el is pusztítja őket.

Mi hát az új megoldás? Egy speciális belső öntözőrendszer beépítése és stabil oldalfalak kialakítása. Így elérhető, hogy egész évben teljes borítottsággal nagy mennyiségű termést adjon az ágyás. Az alapmodell 150 cm széles és 5 méter hosszú. Ez biztosítani tudja két felnőtt reggeli-vacsora friss zöldség szükségletét az év 8-9 hónapjában és felhasználja az általuk termelt komposztot, tehát egy komplex ökológiai rendszernek tekinthető.

A betelepítés a növénytársítás és ökológiai vetésforgó alapján történik, így a növények védik egymást a különböző kártevők és kórokozók ellen, tehát nincs szükség vegyszeres növényvédelemre. A domb alak kihasználásával megfelelő helyet tudunk biztosítani a fény- és melegigényes, illetve a félárnyékos helyet kedvelő növényeknek is.

2013-06-02 09.17.34.jpg

Az eredeti kerti talajra meghatározott rétegrendben szerves anyagokat halmozunk (gallyak, aprítékok, fűkaszálék, avar, komposzt, trágya stb.). Az építéskor felhasznált föld élő talajjá alakítása azonnal megkezdődik, mert baktériumtrágyákkal és gombákkal beoltjuk a szervesanyag-magot.

A rendszer működtetésének szerves része a komposztálás: amikor valamelyik zöldséget betakarítjuk, akkor a keletkező helyre egy-egy lapát saját komposztot kell bedolgozni, amely egyrészt kitölti a keletkező lyukat, ezzel megtartja a dombágyás magasságát, másrészt pótolja a tápanyagokat, harmadrészt pedig mulcsozással oldja meg a gyommentesítést.

2013-05-28 13.01.01.jpg

Az ágyás két oldalán ülőke húzódik, melyről benyúlva annak minden része elérhető, így kényelmesen gondozható. A folyamatos borítottság és intenzív művelés miatt alig gyomosodik, így végeredményben a kezelése leegyszerűsödik a vetésre, ültetésre, szedésre.

IMG_20130602_163217_0.jpg

Az öntözést professzionális beépített, felszín alatti rendszerrel oldják meg, melyet nyomáscsökkentőn keresztül, gyorscsatlakozóval lehet kerti locsolótömlőről üzemeltetni, így működtetése nem igényel időt, illetve automatizálható.

2013-04-29 09.18.59.jpg

Ez a saját működtetésű ökológiai rendszer közelebb hozza a városi embert a természethez, környezettudatos gondolkodást eredményez. Sok komoly betegségben szenvedőnek segít abban, hogy tevékenyen részt vegyenek saját gyógyulásukban.

Szerző: Székely Gyöngyvér (www.bio-gazdabolt.hu)