Mert ugye ritkán szórjuk meg borssal, sóval a gyümölcsöket, és elég kis eséllyel keverünk citromlevet, apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és tejfölt bármelyik gyümölcshöz is. És persze a mustárt is kerülni szoktuk, ha gyümölcsről van szó. Pedig az avokádó húsát a héjából kikanalazva, és az előbb említett ízesítőkkel összekeverve tuti finom krémet kapunk, amit pirítósra kenve fogyaszthatunk.

 

Az avokádó (Persea americana) trópusi, szubtrópusi és mediterrán tájakon, az avokádófán terem. Rücskös zöld külseje miatt szokták még aligátorkörtének is nevezni. Már 5000 éve termesztik Közép-Amerikában. A termések akár 30 cm hosszúak is lehetnek, húsuk világoszöld, a vajhoz hasonló állagú, a héjból könnyen kikaparható. A termés közepén kb. 5 cm-es gömbölyű mag található. Az avokádófáról párosával lógó gyümölcsök a herékhez hasonlítanak (aztékul ahuacatl), innen származik az avokádó („herefa”) név. Szerintem maradjunk az aligátorkörte elnevezésnél...

Az avokádó sok proteint és olajat tartalmaz, kimondottan tápláló. Telítetlen zsírsavai jó hatással vannak a szívre és az érrendszerre, csökkentik a vér koleszterinszintjét. Hasznos összetevői még az A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminok. Fogyasztása magas vérnyomás, érelmeszesedés és gyomorbántalmak esetén is kedvező hatású.

Az avokádót nyersen fogyasztják, mivel megfőzve keserű. Éretlenül viszont mérgező. A terméseket 1-2 hétig tárolják a betakarítás után. Akkor ehető, ha a héjat enyhe nyomással be lehet nyomni.

Az avokádómag nedvét festéknek, tintának használták az indiánok, mivel az a levegőn vöröses színűvé változik. A kozmetikai ipar is előszeretettel alkalmazza, mivel az érzékeny, kiszáradt vagy ekcémás bőrre jótékony hatású. A magból gyógyszirupot is készítenek, ami enyhíti az ízületi fájdalmakat.

Ha az avokádó magját hegyesebbik végével lefelé vízbe tesszük, akkor néhány hét alatt meggyökeresedik és leveleket is hoz. Ha már több levél is van rajta, ültessük tápanyagban gazdag talajba.

Ja, és a mangóval ellentétben nagyon szeretem. Ma egyébként Fűszeres Eszter is avokádózik, nézzetek be hozzá!