A kellemesen napos múlt hétvégén kerékpárra kaptam, és a gödöllői dombokon átvergődve eltekertem a lassan őszi színeiben pompázó Vácrátóti Botanikus Kertbe. Egyébként a legegyszerűbb autóval eljutni, de megközelíthető vonattal és gödöllői átszállással autóbusszal is. Nyugodtan tervezhetjük egész napos programnak.

01.JPG

Megérte elmennem, mert a néhány évvel ezelőtti látogatáshoz képest a változás óriási. Mindenkit biztatok, aki tervezett a kertbe látogatást, októberig tegye meg, mert a park ugyan nyitva van, de bezárnak a felújított üvegházak, amelyekben – a prospektus szerint – 3000 taxont (rendet) gondoznak. A tervezőt dicséret illeti, mert a rengeteg növény egymástól viszonylag jól elkülönítve, kevés egyedtől eltekintve felcímkézve, pompás állapotban van.

Hatalmasra nőtt az ördögcsáklya

A három éve átadott korszerű üvegházban nem biztos, hogy Magyarország legnagyobb, de legjobban áttekinthető kaktusz és pozsgásgyűjteményére érdemes időt szánni. (Akinek van kaktuszos könyve, vigye magával!)

05 A modern öüvegházban a jól elhelyezett táblák segítenk eligazodni.JPG

A trópusi gyűjteményben a szobanövények szerelmesei találkozhatnak - a korszerű klímatechnikának is köszönhetően - nagyra nőtt otthoni kedvenceikkel.

07 Szépek a méteres levelek.JPGSzépek a méteres levelek

04 Az üvegház mellett lenadergyüjtemény.JPGAz üvegház mellett leandergyűjtemény

A kerti séta során érdemes az ajánlott útvonalat követni és a kihelyezett táblákat olvasgatva megkeresni a figyelemre javasolt növényeket. Talán sokan tudják, hogy a botanikus kert a Magyar Tudományos Akadémia része, s dendrológiai gyűjteménye nemzetközi hírű. A laikusok számára is csodálatosak ezek a világ számos tájáról idekerült, ma már öreg fák.

02 Érdemes követni az ajánlott utat.JPG

08. Ritka fenyők alatt.JPGRitka fenyők alatt

03 Különlegesség a közelről látható Magyar tölgy.JPGKülönlegesség a közelről látható magyar tölgy

Az egész napos programhoz nem árt otthoni elemózsiát csomagolni, amit kellemes környezetben elhelyezett padokon lehet elfogyasztani, mert fűre lépni tilos. A park bejáratánál van ital- és kávéautomata és kulturált WC.

11 A rendszertani gyüjtemény segít megérteni a természetet.JPG

Igazi ritkaság, a szárazság után is nagyon jó karban és gyommentes állapotban lévő növényrendszertani gyűjtemény. A jól áttekinthető összeállítás a biológia iránt kevésbé érdeklődők számára is jól szemlélteti a zárvatermők törzsfejlődését, akit érdekel, legalább 2 órát szánjon rá.

09 Az őszi kikerics már javában virot.JPGAz őszi kikerics már javában virít

10 A tó sem sínylette meg a száraz nyarat.JPGA tó sem sínylette meg a száraz nyarat

A Berkenyeház bizonyítja, hogy nívós természeti bemutatóhelyet már Magyarországon sem lehet látogatóközpont nélkül üzemeltetni.

13 A Berkenye házban a természet és ember kapcsolatát mutatják be.JPG

A kiállítás a természet és az ember kapcsolatát mutatja be, ötvözve a nemzeti parkok és a tudományos múzeumok céljait. Interaktív eszközökkel mindenki maga találhatja meg a választ a kérdéseire. A látogatók az itt folyó kutatásokkal is megismerkedhetnek, hiszen az arborétumban működik az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete. A gyerekek pedig Berkenye bácsi vezetésével ismerkedhetnek a kiállítással.

Jó kis családi program, ha hétvégén az időjárás engedi, nem érdemes kihagyni.