A felszólítás hallatán talán megjelenik lelki szemeink előtt a kép, ahogy a műanyag asztalt és székeket éppen betonozzuk lefelé, vagy beássuk a földbe. Pedig nem erre gondoltunk...

A fák, bokrok növekedésének alakítása nem újdonság a kertészek körében, gondoljunk csak a spalírra nevelt gyümölcsfákra, alma-, körte- vagy szőlőlugasokra. Két ausztrál művész viszont nem elégedett meg ennyivel: a fák irányított növését művészi szintre emelték. Peter Cooknak 3 fügefa formája adta az ötletet, hogy élő faszék nevelésével próbálkozzon.     

pook_in_chair_02.jpgPeter Cook 2008-ban az akkor 10 éves fotelben

Nem is tétlenkedett, másnap 7 fűzfavesszővel belekezdett a kísérletbe. Ez 1987-ben történt. A módszer egyre tökéletesebb lett, olyannyira, hogy társával, Becky Northey-vel 1995-ben elnevezték „Pooktre”-nek, és azóta is e név alatt „készítenek” élő fák alakított növesztésével kerti fotelt, asztalt, egyéb használati tárgyakat. Saját kertjüket "emberekkel" is benépesítették.

welcome.jpeg

Pete, Tree person and Becky upright.jpgA Pooktre alapítói

A kísérletek során a mirabellafa bizonyult a legjobb alapanyagnak. Egy fotel kb. 7 év alatt „készül el”. Aki akarja, kivágva használhatja tovább, de eleve a megfelelő helyre ültetve sok-sok évig mutatós bútora lehet a kertnek, ráadásul a fotel saját lombjával ad természetes árnyékot a benne pihenőnek. A kezdetben csak a fával operáló módszer mostanra már egyéb anyagokkal is kiegészült, így jöhetett létre pl. a képen látható kerti asztalka.

garden-table.jpg

A két művész évente 5 ilyen fát ad el, de a megrendelő kérésére vállalják, hogy a fát a kívánt alakra saját kertjükben nevelik fel, és csak később ültetik át. Ha valaki rögtön a portáján szeretne hasonló bútorokat ültetni, tanácsokat is kérhet tőlük. 

További képek és információk itt.

Miből lesz a fotel? Videó itt.