Egy romantikus stílusú kert első látásra olyan, mint a lusta kertész portája: minden burjánzik, boldog összevisszaságban nő, akárhova lépünk, mindig valami vártalan, izgalmas dologba csöppenünk, ugyanakkor béke és nyugalom vesz körül.

Ez a „hanyagság” azonban csak látszólagos, hiszen a romantikus környezet alapja mindenféle futó, bokrosodó, kúszó, csüngő rózsa, amely semmiképpen nem tartozik az igénytelen növények közé. Egy szemet gyönyörködtető, illatozó rózsakert nem a véletlen műve.

A kert titokzatosságát leginkább az adja, hogy nincsenek benne áttekinthető, egyenes vonalak, szépen egymás mellett sorakozó virágágyak. Mint ahogy nincsenek csupasz felületek sem. Helyettük vannak viszont árnyékot adó fák, melyek alá vissza lehet vonulni, ha egy kis nyugalomra vágyunk. Az árnyékos részeket naposak váltják, így egész nap élvezhetjük a kertben a fény-árnyék-játékot. A sűrűn ültetett, leginkább visszafogott pasztellszínű virágok, fűszernövények vonzzák a madarakat, méheket, illatukkal és színeikkel teljesen ki tudják szakítani a boldog tulajdonost a sűrű hétköznapokból.

 

Egy romantikus kertbe bármit ültethetünk, ami szereti az adott talajt, de nem harsány színű. Játszhatunk a rózsaszín, fehér, halványlila és -sárga árnyalatokkal. A már említett rózsákon kívül nem hiányozhat a klemátisz, a borostyán és a vadszőlő sem, amelyek a futórózsák mellett zabolátlanul futnak fel falakra, pergolákra, fatörzsre. Az árnyékosabb részek kedvelt növényei a gyöngyvirág, a hortenzia, de szép színfoltokat ültethetünk pünkösdi rózsából, harangvirágból, haranglábból, sarkantyúfűből vagy közeli rokonából, a szarkalábból. A halvány árnyalatú orgonabokrok sem maradhatnak el, az utakat pedig szegélyezhetik fűszernövények, pl. macskamenta, levendula, kakukkfű.

A fák alatt, a burjánzó virágok között pedig mindenképpen kell hogy legyen egy pihenősarok, amit berendezhetünk régi bútorokkal: a nagyi kidobni sajnált fotelje, lócája szépen érvényesülhet a rózsalugas alatt. A fehér kovácsoltvas székek, asztalok, kiegészítők is stílusosak egy ilyen helyen. Tovább fokozhatjuk a mesés hangulatot, ha kis madáritatót is elhelyezünk, esetleg szobrocskákkal is ékesítjük a környezetet. Természetesen nem a kerti törpékre gondolunk…

Akinek még nem egészen ilyen a kertje, ültessen, futtasson virágokat, minél többet! Ha jó helyre jó növények kerülnek, nem is kell sok idő, hogy élvezhessük a madárcsicsergős, szemet és lelket gyönyörködtető "magányt".

Ötlet innen, képek forrásai itt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!