A Pena Park egyike azon európai mesterséges természeti együtteseknek, amelyek bizonyítják, hogy a szakértelemmel telepített távoli növények milyen jól érzik magukat akár eredeti élőhelyüktől sok ezer kilométerre. Nem kell messzire utazni, hogy hasonlónak lehessünk tanúi, hiszen szoba- és balkonnövényeink jó része nem Európában őshonos. 

Réceházak a mesetóban.JPGRéceházak a mesetóban

Portugália nem az első számú úticél a magyar turisták népszerűségi listáján. Repülővel is messze van, hát még autóval! Ha már eljutott az utazó Lisszabonba, érdemes az alig 50 km-re lévő, egykori királyi pihenőhelyre, Sintrába ellátogatni. Nem szükséges hozzá feltétlenül autó, jó a vonat és buszközlekedés is. Az egy naposnál bőven többet kínáló program során érdemes időt áldozni a Pena Park bejárására. Két napot bolyongtam az Alta Cruz hegyet körülvevő évszázados, romantikus stílusban létesített, 200 hektáros, hegyes-völgyes, természetes erdőként ható parkban.

Óriások között.JPGÓriások között

Az előtérben tasmán párfényfák.JPGAz előtérben tasmán páfrányfák

Csak a némi botanikai ismerettel rendelkezők figyelnek fel az otthoni díszkertek féltett növényeire. Hatalmas termetükkel bizonyítják, hogy jól érzik magukat a tíz km-re lévő Atlanti-óceán felől késő délutánonként érkező, hűs, párás szelekben. A 30-50 méteres tujafélék mérete elgondolkodtató lehet a magyar tujakedvelők számára: mire képes a növény, ha jól érzi magát.

Az amerikai óriástuja  az ösvényre könyököl.JPGAz amerikai óriástuja az ösvényre könyököl

Az itteni fő attrakció a Pena Kastély. Találó a megjegyzés, mely a Disney-filmek kastélyaihoz hasonlítja a giccs határát súroló építményt. Valószínűleg a rajzolók - mielőtt a rajzasztalhoz ültek - látták ezt a kastélyt, amelynek építését 1500 körül kezdték, de mai formája a XIX. század közepén alakult ki; ekkortól lett II. Ferdinánd nyári rezidenciája.

A mesepalota.JPGA mesepalota

Minden meseszerűt beleépíttetett a német Baron von Eschwege építésszel, így készült el a neomór, színes, kupolás-galériás épületegyüttes. Ekkor kerültek a parkba az észak-amerikai óriás vörösfenyők, Lawson-ciprusok, magnóliák, ginkgók, japán cédrusok, páfrányok csemetéi, palántái is.

Vörös fenyőgigász.JPGGigászi vörösfenyő