Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bár a legtöbb kertbarátnak még az öntözéshez szükséges víz elővarázsolása jelenti a fő problémát, mert a nagy melegben a szokottnál többre van szükség a vezetékes vízként drága, kútvízként kevés nedvességből, de már hozzá lehet kezdeni az őszi gyeptelepítés előkészítéséhez.

Régi népélet naptára

2012 08.JPG

Augusztus - Kisasszony hava

34. hét:

- augusztus 24. (Bertalan): Sok helyen az õszkezdõ nap. Ilyenkor féregirtást, takarítást, szellõztetést tartanak.
A népi bölcsesség szerint a Bertalan napkor köpült vaj gyógyító erejű: ha egy kanállal a búzába tesznek, nem lesz férges. A lencsét is megdörgölik vele, hogy ne essen bele a zsizsik.
"Amint Szent Bertalan magát mutogatja, az õszi idõ is magát mind aszerint tartja."

Az idei szárazság sok kertlakót új túlélési stratégiára késztet. Az már megszokott, hogy szüret tájt versengeni kell a darazsakkal az édes gyümölcsért. Idén mintha kevesebben lennének, azért nem árt résen lenni. Jó tudni róluk, hogy az édes lé jobban érdekli őket, mint a csata az emberhúsért. Mint rutinos cefrekészítő jól megvagyok a darazsakkal, még egyszer sem böktek meg. Ha rám szállnak, legfeljebb nyalogatják a bőrre fröccsent gyümölcslevet, s odébb állnak. Családunkban is csak egyetlen szúrásról tudok, mint utóbb kiderült az egyik lába beszorult egy karikagyűrű alá, s ijedtében bökött a sárga-fekete csíkos "fenevad".

körte.jpg

A folyamatosan érő zöldségek és gyümölcsök egész nyáron ellátnak bennünket teendőkkel, hiszen valamilyen formában megpróbáljuk átmenteni őket a hideg téli napokra. Üvegbe zárva, zacskóba téve, lefagyasztva, szárítva, aszalva, ki hogy. Az élelmiszer-tartósításnak számtalan formája létezik, melyek megismeréséhez szeretnénk most könyveket ajánlani.

Az aszalás és szárítás az egyik legrégebbi tartósítási eljárás. Már az inkák is ismerték, de elterjedt volt az ősi Kínában és Egyiptomban is. A régi korok embere azt vallotta: az utolsóként leszedett gyümölcsök az egész év növekedést serkentő erejét magukban foglalják, így szárított formában tárolva elfogyasztásukkor védelmet nyújtanak a betegségekkel szemben. Míg őseink a napon szárították a termést, manapság már több lehetőség közül választhatunk. A Cser Kiadó Aszalt gyümölcsök és zöldségek című könyvéből elsajátíthatjuk saját kertünk gyümölcseinek szárítását és aszalását, de emellett számos ízletes receptet is találunk, amelyek a felhasználáshoz adnak kreatív ötleteket.

Pillangókert - Luxemburg

Luxemburgi nyaralásom fénypontja a pillangókertbe tett kirándulás volt. Grevenmacher a német határ közelében lévő borváros, de valójában a természetjárók Mekkája.

SAM_0620.JPG

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek