MTD_Fejlec_01.jpg

Remélhetőleg most már hamarosan tényleg vége a télnek, és fokozatosan elkezdenek ébredezni a növények. Az ősszel elültetett virágok a téli pihenőt követően hamarosan mindenhol előbújnak majd. Gondos kezekkel és a megfelelő eszközökkel segítséget nyújthatunk az újraéledésben.Már alig várjuk, hogy az első meleg napsugarak aktivizálják a kertet és a gazdáját is. Új fejlődési folyamat veszi kezdetét: üde zöld fű hajt ki a földből, mindenütt nárciszok és aranyfák sárgállanak.

A kertész tettre kész, az eszközök már előkerültek a fészerből, várva a virágágyás megtisztítására, az ültetésre és a trágyázásra. A tavasz fokozott várakozást hoz magával, az idei pedig valószínűleg felgyorsult tempót is. Most induló rovatunkban hétről hétre hasznos tanácsokkal, változatos témákkal várjuk a Kapanyél olvasóit. 

Amennyire szép és látványos ez a kezdeti időszak, annyira az olyan tevékenységek ideje is, melynél a kertész segítségére ugyancsak szükség van. Az ideális kert kulcsa a talaj. Igényli az előkészítést, a föld is és a gyep is szeretné belélegezni a tavasz illatát. Ha kora tavasztól rendszeresen időt fordítunk kertünkre, a természet egész évben hálás lesz érte.

Talajfajták és tulajdonságaik

Ismerkedjünk meg a legfontosabb talajfajtákkal!

MTD_Pic_01.jpg

Laza, homokos talaj

Finom, laza, a vizet könnyen áteresztő és jól megművelhető. Keverjünk bele humuszt, öntözzük rendszeresen és már élvezhetjük is az előnyeit. 

Erősen agyagos talaj

Könnyen felismerhető a kiszáradáskor kialakuló jellegzetes kéregről. Öntözéskor a víz lassan járja át a rétegeket, a gyökerekre és a kertészekre sok munkát ró ez a talajfajta. Ha homokkal lazítjuk és kellőképpen átszellőztetjük, jelentős minőségbeli javulást érhetünk el.

Közepesen vagy erősen agyagos termőtalaj

Ön szerencsés! Talaja jó arányban tartalmaz agyagot és homokot, segíti a gyökerek fejlődését, a levegő és a víz könnyen bejuttatható. Meglehetősen könnyen művelhető.

A talajjal tulajdonképpen egész évben foglalkoznunk kell, hiszen több-kevesebb munkát mindig ad. A következőkben a legfontosabb talajjal kapcsolatos kerti teendőket mutatjuk be az olvasóknak.

  1. Talajfeltörés 

talajfeltores.jpg

A talaj hálás lesz, ha a tél után eltávolítjuk róla a legfelső réteget. Így a levegő és a víz ismét jól átjárhatja. Arra ügyeljünk, hogy a szerszámot mindig magunk felé húzzuk, ne toljuk.

  1. Rögaprítás

 rogapritas.jpg

Csak az alaposan átgereblyézett talaj kínál optimális előfeltételeket. A laza talaj rétegei megőrzik a nedvességet és kedveznek a magok és hajtások gyökereinek. Először törjük fel a talajt a gereblyével, majd egyengessük simára.

  1. Vetés és palántázás

 vetes_palantazas.jpg

A vetés és a palántázás a kertészkedés legkreatívabb tevékenysége. Bizonyosodjon meg róla, hogy elegendő helyet hagy a növények körül az optimális növekedéshez. 

Praktikus tanács: pH-érték teszt

Mielőtt bármit is ültetne, határozza meg a talaj pH-értékét a kert növényeinek segítségével. A rózsák például 5,5 és 7,0-es pH-érték között érzik igazán jól magukat, míg a rododendronok csak 4,2 és 5,5 pH-érték között virágoznak.

  1. Szellőztetés

 szelloztetes.jpg

A jó terméshozam elérése érdekében a talaj rendszeres lazítást igényel, így levegőhöz jut, a fiatal hajtások pedig könnyebben felveszik a tápanyagot.

  1. Trágyázás

 tragyazas.jpg

A növekedéshez energia kell. A trágyákkal visszaadjuk a talajnak azt az erőt, ami a növények növekedéséhez szükséges. 

  1. Gyomlálás

 gyomlalas.jpg

A gyomlálás ideális tevékenység a stressz enyhítésére, és ez a multi-star® eszközzel még hatékonyabb lehet.

Multi-star szerszámok a tavaszi talajelőkészítéshez a Wolf-Garten kínálatában!

WG_Logo_bis-up_to_60mm_4c.jpg